Ha utazni vágyunk, ha motorozni szeretnénk, ha hobbink a horgászat és vadászat, van kínálat. De hova menjünk, ha otthonunkat kívánjuk berendezni, vagy átrendezni? Vagy építkezés előtt állunk, netán 1-1 új bútorra, kiegészítő tárgyra van szükségünk? Vagy ötleteket keresünk? Több lakberendezési kiállítás is várja ez időben az érdeklődőket, a Lakástrend és Design, Lakáskultúra élőben, hamarosan pedig a Construma. De mit is nyújt egy ilyen szakmai kiállítás az érdeklődőknek? Mire hivatott, mi a célja, tud-e segíteni a látogatóknak eligazodni a trendekben? Megfelelő-e a kínálat a bútorok, burkolatok, textilek, dekorációk, falfestési technikák terén?

A szólással élve mondhatom, hogy az 5. Lakáskultúra élőben című kiállításon: jöttem, láttam és bizony könnyedén győztem elég rövid idő alatt áttekinteni a kiállítást. Szívesebben írnám azt, hogy alig győztem a látnivalók sokaságát rendezni a fejemben, szívesebben írnám, hogy nagyon sok újdonságot láttam, hogy öröm volt nézni a kiállítási standok egyediségét, örömmel számolnék be arról, hogy egyre bátrabb, ötletesebb installációkat láttam. De sem óriási lelkesedéssel, sem e sorok írásáig tartó ámulattal-kábulattal nem töltött el a kiállítás. Hozzáteszem, hogy tisztában vagyok azzal, hogy más szemmel néz egy lakberendező egy kiállítást, és más szemmel néz körül egy laikus látogató. De a végeredmény akkor is nagyon hasonló.

Néhány kiállítótól, standtól eltekintve a kép ugyanaz, mint tavaly, vagy tavalyelőtt. Hasonló a kínálat, és hasonlóan a korábbi évekhez, sokszor koncepció nélkül berendezett standok, és az adott területre minél több bútort, berendezési tárgyat összezsúfoló területeket lehetett látni. A fotókat nézve azonban látható, hogy akadt azért néznivaló, és az előzőeket kiegészítve: elfogadom azt, miszerint lehet, hogy csak az én és jó pár kollégámnak a fixa ideája, hogy legyenek a hazai kiállítások is ihletadóak, hogy legyenek igényes, különlegességeket bemutató standok. Hogy az otthonukat berendezni, átalakítani vágyó látogatók megfelelő képet kapjanak a hazai kínálatról. Hitünk szerint igenis fejlődni kell ezen a területen is, és célja kell legyen egy szakmai kiállításnak, hogy igényes megjelenéssel, a lakberendezési kultúrát felölelő és felvállaló cégek ott legyenek, és hozzák ki az újdonságokat, akár konkrét bútor, akár technika, akár anyagok terén.

Összességében a legtöbb cég a melegburkolatok, szépséges parketták területén állított ki. A bútorkínálat vegyes volt, az egzotikus termékektől a modern bútorokon át fellelhető volt majd’ mindegyik stílushoz illő termék. 1-2 olyan kiállítói stand volt, ami tényleg megállásra késztetett. Ezeken a helyeken izgalmas anyag-társítások, különleges, markáns színek variációja, exkluzív textúrák alkalmazása volt látható. Festékforgalmazók közül szinte mindegyik jelen volt a kiállítók között. Különösen az egyik gyártó standja volt figyelemre méltó, ahol többféle izgalmas technikát, falfelületet hoztak létre. Egyedi struktúrák, érdekes sablon-kivágások, rozsdás falnak tűnő patinás festés, valamint lemosható felület, amely akár egy gyerekszobába kiváló hátteret ad a gyerekek falfirkáinak.

Világítástechnika, tervezés területen 1-1 cég állított ki, jobbára komplett kapcsoló és dugalj termékcsaláddal, illetve világítótestekkel kiegészítve. Kapcsolók tekintetében van már bőrkeretes, fabetétes megjelenés is, de még swarovski kristállyal díszített üveglapos „csodát” is lehetett látni. Ez utóbbit egy olyan cég standján, ahol az ún. intelligens otthon-vezérlés az egyik fő tevékenység, s mely terület igen fontossá válik az energiatudatos tervezés terén. De ha az előre átgondolt technikai tervezésen túl egyéb luxusra vágyunk, és otthonunk beruházási költségvetésébe is belefér, akkor akár vízhatlan tévét tervezhetünk a fürdőbe, vagy a wellness területére, de akár tükör-tévével dekorálhatjuk nappalink falát.

Textilek, szőnyegek, csodaszép ágytakarók és párnák összhangját, valamint a modern és klasszikus berendezésekhez illő dekor-anyagokat mindössze egy standon találtam. Fali dekorációkban azonban elég széles volt a paletta. Kortárs képzőművész képein át, a modern, 3D-s képi megjelenésekig, illetve nagyon érdekes és plasztikus hatást keltő több darabból álló képek mutatták ennek a területnek a sokszínűségét.

Bízom abban, hogy a szakmai kiállítások jó irányba fognak haladni, az igényszint és a kiállítói kultúra is nyitottabbá, fogékonyabbá válik, és hogy a következő hazai kiállításról sokkal több érdekességről fogok íni. Addig is lélekben már készülök az egyik legrangosabb nemzetközi találkozóra, 1 hónap múlva a Milánói Vásár látnivalóiról fogok beszámolni.

Márton Anikó