Napelemes vidéki ház

1. A napelemek egyre olcsóbbak

Jó hír mindenkinek, hogy a napelemes rendszerek ára évről-évre csökken (kivéve a 2021-ben kialakult szállítási és egyéb nehézségek miatti áremelkedést). Míg a technika hajnalán, az 1970-es években egy egységnyi Watt előállítása megközelítette a 150 amerikai dollárt, azaz 45.000 forintot, addig mára ezt már 60 dollárcentből, vagyis 180 forintból elő lehet állítani. Az egyre olcsóbbá váló technikai eszközök miatt a társadalom szélesebb rétege is hozzá tud jutni a napelemes rendszerekhez.

Fontos azonban kiemelni, hogy ha otthonára választ napelemet, ne csak az árcédulát nézze; bár a panelek valóban egyre olcsóbbak, de az átlagnál jóval alacsonyabb ár itt is rossz minőségre utalhat. Érdemes egy kicsivel többet költeni, és a középmezőnyből választani napelemet, hiszen ezzel elkerülhető az idő előtti meghibásodás. Fontos, hogy olyan gyártó termékét válassza, amely rendelkezik kiterjedt, európai szervizhálózattal, így az esetleges csere vagy javítás nem fog nagy fejtörést és bosszúságot okozni. Az ilyen gyártók általában rendelkeznek európai kirendeltséggel, mely azt jelenti, hogy a termékek minden európai uniós kritériumnak megfelelnek.

A legegyszerűbb dolga akkor lesz, ha szakértő napelemes csapatot bíz meg a feladattal, akik segítenek az eszközök kiválasztásában, gondoskodnak a felszerelésről, és később a garanciális, vagy garancián túli javításokról, karbantartásról és cseréről is.

2. A napelemek csökkentik háztartása károsanyag-kibocsátását

Sokáig a klímakatasztrófa és a globális felmelegedés szavak hallatán az emberek többségének csak a brit tudósok újabb, „világot megváltó” felfedezése jutott az eszébe. Azonban ahogy múltak az évek, egyre jobban bebizonyosodott, hogy a klímaváltozás egy létező, mindenki életét alapjaiban befolyásoló probléma. Az évről-évre magasabb átlaghőmérséklet, a szeszélyes időjárás, az egyre gyakoribb aszályok, és a folyamatosan emelkedő tengerszint miatt már egyénileg is cselekedni kell – és erre a napelem egy kiváló megoldás.

A Nap energiája korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre és pár órányi napsugárzás képes lenne fedezni az emberiség egy éves teljes energiaszükségletét, ha azt 100%-ban fel tudnánk használni. Ettől persze még a világ messze van, de a sok, magánházra szerelt napelem már láthatóan tudja csökkenteni egyes régiók károsanyag-kibocsátását. 

Egy átlagos háztartás éves szén-dioxid kibocsájtása meghaladja a 7 tonnát, aminek jelentős hányadát a fűtésre, illetve melegvíz előállítására elégetett tüzelőanyagok teszik ki. A napelemes rendszerekkel ezt teljesen ki lehet váltani, a házára szerelt napelemeknek köszönhetően gyermekei és unokái már egy tisztább környezetben nőhetnek fel.

3. Napelemekkel csökkentheti a kiadásait

A környezettudatosság egy nagyon nemes eszme, viszont a legtöbb ember, aki a napelemek mellett dönt, inkább a költséghatékonyság miatt választja ezt a megoldást. Ezzel semmi baj nincsen, hiszen gyakorlatilag ilyenkor az ember két legyet üt egy csapásra: jelentősen csökkenti a háztartás károsanyag-kibocsátását, míg szemmel láthatóan csökkenti a rezsiköltségeket. Egy átlagos, 4 fős magyar háztartás havi villamosenergia fogyasztása körülbelül 230 kWh, ami nagyjából 10.000 forintos kiadást jelent. 

Ez, a havi tízezer forintos megtakarítás első ránézésre nem is akkora nagy összeg, ami miatt érdemes lenne napelemekre váltani, hiszen azok bekerülése minimum milliós tétel. De hosszú távon – hiszen egy családi ház esetében minimum 20-30 évre tervezünk – megtérül a befektetés.  Azért, hogy még jobban megérje, érdemes a napelemek beszerzésével egyidejűleg a háztartást energetikailag is korszerűsíteni, azaz olyan berendezések használatára kell váltani, amik kiemelkedő energiatanúsítvánnyal rendelkeznek. Szintén érdemes ilyenkor a fűtést és a melegvizet is elektromos berendezéssel megoldani. Ezzel a többi közüzemi számla csökkenni fog, és bár áramfogyasztás meg fog nőni, ez nem fog többletköltségként jelentkezni, hiszen a villamosenergia-ellátásáról a napelemek fognak gondoskodni. 

Azoknak is jó megoldás lehet a napelemes rendszer, akik az átlagnál több áramot használnak, mint például a különböző szolgáltatók. Az ő esetükben a napelemek hatványozottan megérik, és az így elért alacsonyabb költségek miatt magasabb haszonkulccsal tudnak dolgozni, vagy olcsóbban tudják értékesíteni a szolgáltatást. Mindenféleképpen több bevételük lesz, kevesebb kiadás mellett.

4. A napelem növeli az ingatlan értékét

Az átlag magyar háztartás energiaigényéről, ennek költségéről és hosszas megtérüléséről már esett szó, azonban a napelemek értéknövelő szerepét már kevesebben tudják – illetve tartják szem előtt.

Ahogy felszereli házára a napelemet, azonnal megnő az ingatlan értéke, mind eszmei, mind forintokban kifejezhető szinten. Ha valamikor el akarja majd adni, és a potenciális vevők több házat is megnéznek, biztos lehet benne, hogy sokat számít a döntésükben, hogy az Ön otthona már fel van szerelve napelemmel, így környezettudatosabb, és alacsonyabbak a rezsiköltségek. A magasabb vételárat ellensúlyozhatja az alacsonyabb fenntartási költség gondolata.

Akkor sem kell aggódnia, ha nem akar egy ekkora nagy befektetést csak úgy hátrahagyni az új lakóknak. Jó hír, hogy a napelemes rendszereket olyan könnyedén le lehet szerelni, mint amilyen könnyen feltelepíteni, így bárhová költözik, magával viheti a napelemeket, ha az új otthon alkalmas azok telepítésére. Ez azért lehet jó megoldás mert így nem kell újra a megfelelő napelemek és cég kiválasztásával bajlódni. 

Azt azonban érdemes átgondolni ilyen esetben, hogy ha régebbiek a panelek, akkor – bár olcsóbb magával vinnie őket – a technika fejlődésével lehet, hogy jobban megéri új, hatékonyabb napelemes rendszert választania. 

5. Most igénybe veheti az állami támogatást!

A magyar kormány az elmúlt években jelentősen támogatta az ingatlanpiacot, a családok otthonteremtését, és az otthonok energetikai, és egyéb jellegű korszerűsítését. A CSOK, és egyéb otthonteremtési támogatások nagy része kiterjed a napelemes rendszerek felszerelésére, így előfordulhat, hogy a fejlesztést részben vagy egészben állami támogatásból tudja megvalósítani.  
Az állami támogatásnak, és a napelemes rendszerek árának csökkenése miatt Magyarország napenergia termelése is jelentősen megnőtt.  Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy míg 2010-ben magyar napenergia termelés csúcsteljesítménye 2 MW volt, addig ez 2020 harmadik negyedévében már meghaladta az 1900 MW-ot. Ebben az időszakban volt olyan nap, amikor Magyarország teljes energiaellátásának 27,3%-át a napenergia adta.

Az élet egy napelemekkel felszerelt házban mindenképpen a zöld energia és a fenntartható jövő melletti elköteleződést jelenti, aminek érdemes minél előbb a részese lenni. A fosszilis energiahordozók előbb-utóbb elfogynak, ne várja meg, amíg ez a probléma beszivárog a mindennapokba, és áramkimaradásokat, vagy más gondokat generál. Lépjen minél előbb, korszerűsítse otthonát napelemekkel – most ötszörösen megéri!