Már nem csak a ház mérete, elhelyezkedése és elosztása számít, hanem a fenntarthatóság is. Ismerd meg tippjeinket, amelyekkel te is egy olyan ingatlant vásárolhatsz, amit hosszú távon fent tudsz tartani.

A 2022 év végén jelentkezett gazdasági változásoknak köszönhetően egyre többen keresnek olyan ingatlanokat, amelyeknek hosszú távú fenntartása anyagilag is könnyebben kivitelezhető. Néhány tényezőt minden érdeklődő szem előtt tart, akkor is, ha Budapesten keres eladó lakást vagy ha vidéken szeretnék a következő évtizedeket eltölteni. 

Fenntartható rezsi

Az ingatlan mérete 

Az elszálló rezsiköltségeknek köszönhetően egyre nehezebb nagy légterű ingatlanokat befűteni vagy árammal ellátni fenntartható módon. Míg korábban ez kevésbé volt szempont, addig a várható rezsiköltségek kalkulálása szinte első számú szemponttá vált az ingatlan megvásárlásakor. Egyes ingatlanok így kevésbé lesznek kapósak, míg a korszerűbb lakóházak iránt megnő a kereslet. Ezzel párhuzamosan az árak is ezeknél az ingatlanoknál emelkednek jobban. Azt viszont mindig érdemes átgondolni, hogy egy kedvezőbb árú, ám korszerűtlen ingatlan mekkora költséggel lehet később szigetelni, ami viszont hosszú távon már sokkal jobban megéri. 

Szigetelés nélkül nem fog menni...

A homlokzati hőszigetelésnek köszönhetően rendkívül sokat spórolhatunk energiaszámlánkon, mindemellett pedig csökkentjük a szén-dioxid kibocsátást. Életminőségünk is jelentősen javulhat, hiszen a szigetelés a külső falakat télen melegek tartja, nyáron pedig hidegen. Ezeknek az érveknek köszönhetően a homlokzati hőszigetelés megléte fontos kritérium lett a vásárlók számára.

Tippek az alacsonyabb rezsi eléréshez

Íme néhány tipp, hogy miként lehet alacsony a rezsink:

Ház vásárlás esetén: Amennyiben házat vásárolnánk vagy korszerűsítenénk a következőkre figyeljünk: - A hőszigetelő rendszer nagyban hozzájárul az optimális hőmérséklet fenntartásához
- A nyílászárók legyenek modern, műanyagok
- A fűtési rendszer legyen felkészítve a modern elvárásoknak
- Az olyan megújuló energiaforrások, mint a napelem, hozzájárul a környezetvédelemhez és a költségek csökkentéséhez

Lakás vásárlás esetén: Lakás vásárlás esetén kisebb ráhatásunk van a teljes lakóközösség energiafogyasztására, de így is figyelhetünk több tényezőre:
- Lehetőség szerint újépítésű, jól szigetelt épületbe költözzünk
- A nyílászárók cseréje itt is kiemelten fontos
- Egyedi fűtési beállítások segítségével jelentősen csökkenthetjük a költségeket és védhetjük a környezetet. 
- Válasszunk olyan lakást, ami minél több irányból vesz körül fűtött lakás, kerüljük a saroklakásokat

Akár lakást, akár házat keresgélünk érdemes az energiahatékony és modern megoldásokat keresnünk vagy legalábbis felmérni, hogy mekkora befektetéssel lehet minél zöldebb megoldást kialakítani. Ezen megoldások hosszú távon mindenképp megtérülnek, hozzájárulnak életminőségünk növekedéséhez és csökkenti rezsiszámláinkat is.