Néhányan talán már kényelmetlennek is találják a csendet, mert szokatlan számukra és nincsenek tapasztalataik a zajmentes környezetről. Sokan megszokták a városok állandó háttérzaját, a közlekedés, a munkahelyi és digitális eszközök zajait is és egyre kevésbé érzékelik a csend hiányát.

Bőczi Ervint a magyarországi Phonestar hangszigetelő termékek szakértőjét és a Wolf Bavaria Magyarország - Hang és Tűz Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, mit lehet elmondani a magyarországi helyzetről, mennyire súlyos a zajszennyezés, a hangszigetelési probléma, és általánosságban mik a legkritikusabb pontok ezen a területen?

Bőczi Ervin a magyarországi Phonestar hangszigetelő termékek szakértője

Az elmúlt 20 évre vetítve nagyjából 0,2 dB/év az emelkedés szintje. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 20 évben körülbelül 4 dB-el erősebb hangterhelés ér mindenkit. A lakáson kívüli hangok többsége az utcáról és a bennünket körülvevő szomszédok irányából érkezik. Mivel saját kényelmes életünk megtartása miatt, egyre több dolgot szándékozunk, lakáson belül és lakáson kívül is, gépekkel végrehajtani (fűnyírás, levelek összegyűjtése, stb.) az általunk keltett zajokkal, hangokkal igenis zavarjuk a környezetünket. Ennek mértéke lehet kisebb, nagyobb és egyes esetekben akár elviselhetetlen is mások számára. Amikor egy új lakást vásárolunk vagy egy új munkahelyre megyünk, nem az merül fel bennünk először, hogy zajos környezet fog minket körülvenni. Aztán hamarosan szembejön velünk a valóság és ilyenkor elszántan keressük a megoldásokat, a cégeket, akik segítségünkre lehetnek. Mi a PhoneStarnál, csak ilyen problémákkal találkozunk, hiszen fő szakterületünk az utólagos hangszigetelés.

Mi különbözteti meg a PhoneStar termékeket a piacon lévő többi hangszigetelő anyagtól?
Főleg az, hogy a Phonestar termékek garantáltan a leghatékonyabb és legvékonyabb szigetelést jelentik, illetve teljesen natúr, azaz természetes származékok. Ez azt is jelenti, hogy környezetbarát termékről beszélünk. Több milliárd éves tiszta homoküledék és cellulóz (faszármazék) az alapanyaguk, az alkotóelemük. Ez a két anyag az egyik legtermészetesebb alapanyag, ami körbevesz minket. Az általunk használt homok 98%-os kvarchomok teljesen tiszta, csírátlan minőségű. 

A PhoneStar hanggátló anyag olyan CE minősített termék, ami megfelel az EU építési anyagokkal szemben támasztott minőségi követelményeknek, ezért Európa minden országában egységesen alkalmazható. Nagyon sok mérési eredménnyel rendelkezünk, mind a faépületek (Holzkompendium) mind a betonépületek (Betonkompendium) terén. Ráadásul munkánk minőségére 3 év garanciát adunk, de a 2009-es megalakulásunk óta egyszer sem volt garanciális reklamációnk! Tulajdonképpen az építés során olyan minőségi anyagokat használunk, amely addig megtartja a minőségét, amíg a ház áll.

Hogyan biztosítja a PhoneStar termékei tartósságát és hosszú élettartamát?
A több ezer éves egyiptomi papiruszokon mai napig olvasható írások maradtak fenn. Az alapanyag, amiből a Phonestar keretszerkezete készül magasabb minőségű, mint ezek a papiruszok, papírok. Ezzel azt hiszem, elmondtunk mindent.

PhoneStar hangszigetelés

Hogyan működik a PhoneStar hangszigetelési technológia és milyen típusú zajok ellen nyújt hatékony védelmet?
Alapvetően kétféle megoldás létezik, a direkt rögzítés, melyet akkor alkalmazunk, amikor nagyon vékony rétegben kell megoldanunk (2-5 cm) a problémát, mert nincs több hely. A másik az előtétfalas, amellyel 8 és 11 cm-ben már nagyon magas minőségű zajcsillapítást tudunk elérni. Mivel 10, 12,5 illetve 15 mm-es Phonestar lapok léteznek, ezek teljesen variálható kombinációkban alkalmazhatók, attól függően, hogy milyen csillapítást kell elérni, illetve hogy ez kül- vagy beltérben van-e.

Tapasztalatunk szerint a javulás mértéke akár 30-32 dB is lehet, bár ez sok egyéb nem elhanyagolható paramétertől is függ. Az általunk ajánlott megoldás főként beltérben használatos a padló, a fal, a mennyezeti felületek zajcsökkentésének fokozása érdekében. De mindez kültéren is számos esetben használható. Természetesen ilyenkor a nedvességtűrő képességét impregnálással kell növelni, valamint az UV-állóságot és a ciklusonkénti fagyállóságát és hőségtűrését is növelni kell. A PhoneStar rendszer megfelelő rétegrendben alkalmas mind lég-, mind kopogóhang csillapításra is.

Szükséges-e szakember a PhoneStar termékek telepítéséhez, vagy saját kezűleg is meg lehet oldani?
Egyszerűbb felületeket szerintünk bárki, akinek van minimális műszaki érzéke meg tud építeni. Itt főleg a padlók építését értjük ezalatt, mert az egyéb felületekhez inkább szakember bevonása javasolt. Ugyanis fontos tudni, hogy milyen célra és melyik terméket érdemes a probléma magoldása érdekében felhasználni. (Tehát, hogy milyen felületet és milyen típusú zajt kell csillapítanunk. – a Szerk.) A legegyszerűbb mindig a padlók megépítése, míg a legkomplikáltabb a mennyezetek kivitelezése. Ráadásul beltéren a megépítés nagyban függ a magasságtól és a fal hosszúságától is. Ha kültérben építünk hanggátló rendszert, ott főként a felület nagyságával kell számolni (szélnyomás), illetve számításba kell venni az időjárásállóságot és a fal statikáját is. Mindent összefoglalva, azt mondhatjuk, hogy lehet kísérletezni, csak szerintünk jobb szakemberre bízni a tökéletes megoldást.

Milyen tanácsokat adna azoknak, akik most kezdik tervezni lakásuk hangszigetelését, vagy éppen felújítanak?
Mindenképp szenteljenek időt és energiát arra, hogy lakásukat hatékony módon el tudják szigetelni az oldalsó, az alsó és felső szomszédoktól, illetve a kinti zajoktól. Még az építés fázisában lehet a legköltséghatékonyabban megoldani a hangszigetelést, anélkül, hogy szét kellene rombolni egy lakásban bármit, ahová már beköltöztünk.

Mennyire hatékony, hogyan alkalmazható a PhoneStar különböző lakóépületek esetében?
A régi, klasszikus építésű lakásokban a hatékonyság attól is függ, hogy milyen méretű a felület, amelyen a csillapítást el kell érnünk, és milyen anyagból épültek a határoló felületek. Panelházakban, ahol a zajszint különösen magas lehet a már említett direktrögzítés és előtétfal mindegyike alkalmazható. Új építésű lakások esetében főleg az ár-értékarány a mérvadó, mert ebben a Csendlap tulajdonképpen verhetetlen. Míg a faszerkezetű tetőtéri lakások hangszigetelésére a legspeciálisabb és legkedveltebb módszer, hogy a gipszkarton álmennyezetet felvágjuk és a hanggátlórendszert felépítjük egészen a tetőszerkezet csúcsáig, ezzel a megkerülő hangokat 99%-ban ki tudjuk zárni. Emeletes házak padlóinak és mennyezetének zajszigetelésekor Phonestar terméket akár más természetes anyagokkal is kombináljuk, illetve álpadlók alá is kidolgozott rendszereink vannak már. Sok mérési eredménnyel rendelkezünk. Sőt, a mennyezeteket akár dupla vagy tripla légréses technológiával is meg tudjuk építeni. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy bármilyen problémát meg tudunk oldani.

Hogyan segíthet a PhoneStar a földszinti lakásokban, ahol a külső zajok különösen problémásak lehetnek?
Ha mennyezeti hangátvezetésekről van szó, akkor ezekre 3-4 különböző fajta hangszigetelést tudunk építeni, beleértve a kültéri zajok elleni és az oldalszomszédok elleni védekezést is.

Ha már a földszint került szóba, akkor befolyásolja a PhoneStar a lakás hőszigetelését és energiatakarékosságát?
A termékek hőkapacitása nagy, ezért nyáron hűvösebb, télen melegebbek lesznek a Phonestar rendszerrel hangszigetelt helyiségek.

Hogyan befolyásolja a PhoneStar egy helyiség akusztikáját?
A Phonestar nem kimondottan akusztikai anyag, inkább a hanggátlásban jeleskedik. Az viszont elmondható, hogy a valaha megépített zenei objektumok hangszigetelését követően a terem akusztikája is nagymértékben javult.

Milyen új fejlesztésekkel készülnek a közeljövőben a hangszigetelés terén?
Mérnök csapatunk az elmúlt 20 évben nagyon sok újítással jelentkezett, ezeket az újításokat mind szabadalmaztattuk és folyamatosan beépítettük a legújabb projektjeinkbe. Bár a fejlődés, a fejlesztés, az újítás soha nem áll meg nálunk, most, 2024 utolsó negyedévében mégis kicsit megálltunk. Ünnepelünk és ünneplésre hívunk mindenkit egészen október 10-éig, hiszen 20 év van a hátunk mögött és ilyenkor érdemes vissza is pillantani. A 20 év ügyfeleinknek most 20% kedvezményt jelent, ezért érdemes velünk számolni.

Milyen referenciákkal rendelkezik a PhoneStar a lakossági vásárlók tekintetében? Mire a legbüszkébb?
Alapjában véve nagyon-nagyon pozitívak a visszajelzések, olyan visszatérő ügyfeleink is vannak, akik 12 év után is minket választanak újra. Továbbá 20 éves fennállásunk óta sokezer referenciával rendelkezünk, a legkülönbözőbb területeken. De magánszemélyeket tekintve, azok a legsikeresebb projektjeink, amikor szomszédok közötti peres hangulatot sikerült megoldani úgy, hogy mindkét fél ,,lenyugodott”.

Ebből is látszik, hogy a csend olyan luxus, amit meg kell tanulnunk újra felfedezni és értékelni a zajos hétköznapok közepette.