Mérjen le mindent a vásárlás előtt

Mielőtt megvenné, ellenőrizze a mosdó méreteit: annak teljes szélességét, a rögzítés távolságát, a lefolyó- és a bevezetőcső távolságát, valamint a padlóburkolat és a felső él közötti távolságot. A munkálatok megkezdése előtt zárja el a főcsapot és hagyja, hogy elfolyjon a víz a vezetékekből.

A szifon és a csaptelepek

Vegye le a szifont és a teljes lefolyóegységet. A fennmaradó vizet valamilyen lapos műanyag edénybe gyűjtse. Ezt követően oldja ki a sarokszelep rögzítéseit, majd vegye le a csaptelepet.

A régi mosdó levétele

Oldja ki a rögzítőcsavarokat, majd emelje le a meglévő mosdót. Vegye le a régi rögzítőanyagokat, amennyiben más a rögzítés távolsága, illetve a magasság.

A fúró elmozdulásának elkerülése érdekében használjon krepp ragasztószalagot, ha a burkolólapokra fúr fel. És ne feledje: ne használjon ütvefúrót a burkolólap átfúrásához! A rögzítőhüvely szorosan fúródjon a falba. Javaslat: külön csempefúrót használjon!

Mosdócsavarok

A csavarmenettel együtt csavarozza a falba az új mosdócsavarokat! A célnak megfelelő csavarkulcsot és csőfogót használjon!

A mosdó rögzítőcsavarokra történő illesztése

Hagyja, hogy kb. 5 cm-re kiálljon a falból a fém csavarmenet. Hívjon segítségül valakit, majd illessze a mosdót a rögzítőcsavarokra. A fal egyenetlenségeinek korrigálása, valamint a húzófeszültség elkerülése érdekében lássa el tömítőanyaggal a hátoldalt. Ezt követően helyezze fel a műanyag csavaralátéteket, valamint a csavaranyákat, majd húzza meg kézzel a csavarokat. Vízmértékkel ellenőrizze, hogy pontosan illeszkedik-e a mosdó a falra.

A sarokszelepek tömítése

Kenjen tömítőmasszát az új sarokszelepek meneteire, majd tekerje körbe kenderrel. Kender helyett teflonszalagot is használhat. A csapoknak felfelé kell nézniük, ha minden elkészült.

A lefolyócső és a lefolyóegység rögzítése

Illessze a fémből készült lefolyócsövet a meglévő fali lefolyóhoz! Tömítésként gumigyűrűt használjon! Ezután szerelje fel a lefolyószeleppel ellátott lefolyóegységet! Fordítsa az ejtőcső burkolatának nyílását a fal felé, majd igazítsa ki a csöveket!

A lefolyószűrő beillesztése

Illessze a lefolyószelep szűrőjét a mosdókád nyílásába! Alulról csatlakoztassa hozzá a szelep alsó részét, majd felülről húzza meg!

A csaptelep rögzítése

Felülről állítsa be a csaptelepet, majd alulról rögzítse a csavarokkal! Ne feledkezzen meg a tömítésekről sem! Bizonyos esetekben célszerű még a mosdó felszerelése előtt rögzíteni a csaptelepet. Villanybojler csatlakoztatásához három csatlakozóval ellátott kisnyomású csap szükséges.

A flexibilis csövek illesztése a sarokszelepekhez

Csatlakoztassa a flexibilis csöveket a sarokszelepekhez, majd húzza meg a csővég szorító anyákat! Végezetül töltse ki szaniter szilikonnal a mosdó és a fal közötti hézagot. A szilikon kisimítása érdekében kenje be mosogatószerrel a hüvelykujját!

Feltétlenül vegye figyelembe a használt anyagok gyártói utasításait, valamint a feldolgozásukkal kapcsolatos tudnivalókat!

Forrás: OBI portál