Aztán egyszer csak belefáradunk az aprólékos és gondos tervezésbe. Kíváncsi vagy, hogyan lehet úgy megtervezni a fürdőszobát, hogy ne szükséges rosszként tekints a feladatra? Segítünk!

Talán érdemes ott kezdeni a folyamatot, hogy egy kicsit elmélyedünk a fürdőszobával kapcsolatos szakkifejezések világában és áttanulmányozzuk jelentésüket. Ha már tisztában vagyunk vele, hogy mit jelent a kiállás, hogy jön a képbe az IP-védettség - egy nagy lépéssel előrébb vagyunk.

A szaniter szó jelentése

Azoknak, akik felújításba kezdenek, a legnagyobb segítséget egy fürdőszobatervező jelentheti, amellyel egy méretpontos alaprajzon el lehet kezdeni sakkozni a szaniterekkel és a fürdőszoba bútorokkal. Egyből adódik a kérdés, hogy mi is pontosan a szaniter, milyen fürdőszobai elemeket értünk alatta? A szaniter szó gyűjtőfogalom, amely alatt a fürdőszobai higiéniai berendezéseket értjük. Ez általában a mosdókat, WC-ket, bidéket és piszoárokat jelenti, valamint sokan idesorolják a kádakat és a zuhanyzókat is.

Ugyanakkor egy fürdőszoba kialakítása az alapvető szaniterek kiválasztásával még közel sem ér véget, mert ott vannak még a különböző fürdőszobai bútorok, alkatrészek és kiegészítők, amelyekre szükségünk lesz: a szekrényektől és tükröktől kezdve egészen a zuhanyfolyókán, kádparavánon át a csaptelepekig - olyasféle dolgokra is, amelyekről esetleg nem is gondoltuk, hogy kellhetnek.

Ravak szaniter

A kiválasztás sorrendje

Amennyiben van egy pontos alaprajzunk, és tudjuk hol vannak a vízkiállások, vagy hol lehet őket kialakítani, akkor ezek az információk már nagyban meghatározzák azt, hogy a WC hova kerülhet. Ha van külön kis mellékhelyiség csak egy WC-vel és befér egy mosdó is, ott túl sokat nem tudunk és nem is érdemes variálni. Arra figyeljünk, hogy legyen elég hely leülni, megfordulni, kezet mosni. Ennek megfelelően válasszuk ki a mosdó méretét, és gondoljuk át, hogy melyik falra - esetleg sarokba - tesszük.

A legsarkalatosabb kérdés általában a kád vagy zuhanyzó szokott lenni. Illetve ennél persze összetettebb a téma, hiszen a kád is lehet sarokkád, szabadonálló kád, szögletes vagy épp kétszemélyes. Érdemes átgondolni a lehetőségeket és a szokásokat. Akik zuhanyzót szeretnének, ott is meg kell fontolni, hogy milyen típusú beszerelésére van lehetőség, hiszen a választék meglehetősen széles. Akár a 2 az 1-ben megoldást is előtérbe helyezhetjük, azaz egy kádat kádparavánnal, amiben fürdeni és tusolni is lehet. Valamint a döntést meghatározza a fürdő mérete is, annak megfelelően lehet kisebb, keskenyebb kádban és zuhanyzóban is gondolkodni.

A mosdó esetében magát az elhelyezést is fontos figyelembe venni. Szekrénybe szeretnénk beépíteni vagy inkább pultra helyeznénk? Dupla mosdónak is van elegendő hely? A mosdó fölé mindenképp szerencsés egy ideális méretű tükröt is tenni, erről se feledkezz meg.

Ravak dupla mosdó

Ezek után következhet a tárolás kérdése. A fürdőszobai piperéket, sminket, hajszárítót és sok más egyebet a törölközőkkel együtt valahová - és lehetőleg kézközelbe - el kell tudni helyezni. Érdemes felmérni, hogy mennyi holmink van, és ehhez mérten kiválasztani a fürdőszobai szekrényt és felszerelni a polcokat. Fontos, hogy gondoljunk a mosógépre, szárítóra és a bidére is, attól függően, hogy ezek közül mit szeretnénk és mit tudunk még a fürdőben elhelyezni.

Gondolkodjunk fürdőszoba koncepciókban

A fürdőszobánk méretétől függően lehetőségünk van komplett fürdőszobai megoldásokban is gondolkodni. A RAVAK több olyan fürdőszobai koncepciót is megalkotott, amelynek elemei (azaz nemcsak a szaniterek, hanem a fürdőszobai bútorok és kiegészítők is) tökéletes összhangban állnak egymással, így minden mindennel passzol. Ez hatalmas terhet vehet le a vállunkról, hiszen a stílusok egyeztetésével már nem kell foglalkozni, ezt megtették helyettünk a profi tervezők.

Ami még a fürdőszoba koncepciók mellett szól, hogy bármilyen méretű fürdőszobához választhatunk komplett megoldást, nem akadály a kicsi, tetőtéri, panel vagy nagy belmagasságú fürdő sem!

További információ: www.ravak.hu