Mi most olyan egyszerű megoldásokat, tippeket szeretnénk bemutatni, melyekkel feldobhatjuk otthonunkat és nem igényelnek speciális szerszámokat.

Kezdjük előbb néhány fontos tanáccsal:

Színek

A minták válogatásakor ügyeljünk azok színeire, formáira. Gyűjtsük össze őket árnyalataik és tónusuk alapján, mint ahogyan azt a képen látható pasztell színű szalvéták is mutatják.

Minták és színek foltvarráshoz ragasztáshoz

Anyagok

Akinek van szabó vagy varrónő ismerőse, kérje el tőlük a kimaradt, kidobásra szánt anyagokat. Ne ijedjünk meg, ha a textilek nagysága és formája különböző. A foltvarrással készült művünk ettől válik egyedivé. Erre a legjobb példa a képen látható lábtartó, melynek huzatát váltakozó szélességű textildarabokból varrták össze.

Fotel lábtartó patchwork anyagokbó

Rendszer a rendszertelenségben

Néha jót tesz a szemnek, ha a káoszban van némi szabály, egységesség. A következő példánk egy párnahuzat, melynek elkészítéséhez csupán négy különböző mintájú anyagot használtak fel. A rendezettséget az egyes darabok azonos nagysága és formája adja.

Patchwork párna

Terítő mintás textilekből

Ha érdekes mintájú maradék anyagaink vannak, akkor akár ezeket összevarrva egyedi asztalterítővel dobhatjuk fel étkezéseinket. Hogyan fogjunk hozzá? Először válogassuk ki a textíliákat, nézzük meg, melyek illenek össze, ügyeljünk a minőségre és a méretekre. Aztán rendezzük el őket ízlés szerint, majd varrjuk össze a széleket. Az igazi hatás érdekében célszerű egy egyszerű lenvászont méretre szabva a terítő fonákjára varrni.

Patchwork terítő készítése mintás maradék anyagokból

Édes útonálló

Ha akad olyan anyagunk, melyeken gyümölcsminták vannak, készíthetünk akár egy textilalmát, melyet ajtótámasznak is használhatunk. (A sablon a cikk végén.)

Ajtókitámasztó készítése

Ajtókitámasztó varrása

Ajtókitámasztó varrása

Ajtókitámasztó varrása vatelin töltés

Ajtókitámasztó varrása nehezék

A sablonokat helyezzük a kiválasztott mintás vagy egyszínű anyagunkra, majd rajzoljuk körbe azokat és vágjuk ki. Két levélre, egy alapra, és négy oldalra lesz szükségünk. A leveleket tegyük színükkel egymásra, hogy mindkét oldalon a fonákjukat lássuk, majd varrjuk a szélek mentén össze addig, hogy egy kis lyukon át ki tudjuk vatelinnel tömni.

Az alma oldalait fonákján varrjuk össze, ne feledjük a kitömött levelet a tetejéhez hozzáölteni. Mikor kész vagyunk ezzel, tegyünk ebbe is némi vatelint és egy zacskó homokot vagy babot, vagy bármit nehezéknek. Ezután varrjuk be a zsákocska száját kézzel.

Hamis gyümölcstál

Ezek a gyümölcsök garantáltan mindig frissek maradnak, mindamellett hogy remek dekorációval szolgálnak. Vatta helyett kitömhetjük őket illatosított anyagokkal vagy például levendulával. ( A sablon a cikk végén mellékeltük.

 Textilből varrt gyümölcs körte

Egyedi könyvjelző

Egy 2 mm vastag kartonból vágjunk le egy 4,5 x 15 cm nagyságú darabot. A sarkakat kerekítsük le, a felületeket pedig ragasszuk le kétoldalú ragasztóval. Mintás csomagolópapírokból vágjunk ki különböző nagyságú és méretű téglalapokat. A lelógó részeket vágjuk le ollóval, majd lyukasztóval készítsünk egy lyukat, melybe egy műanyag gyűrűt teszünk. A bojt elkészítéséhez szükségünk lesz egy méternyi gyapjúfonalra, amit három ujjunkon négyszer csavarunk körbe. Vegyük le óvatosan a kezünkről és kössünk a feltekert rész tetejére egy csomót. A kimaradt szálat fűzzük át a könyvjelzőn található lyukon, és rögzítsük azt.

 Egyedi patchwork könyvjelző

Varázslatos fényképalbum

Néha igen sok időt el tud tölteni az ember egy boltban, mert különleges fényképalbumot készül ajándékba adni, de a kínálat igen szerény és átlagos. Ugyan miért ne csinálhatnánk ezt is mi saját magunk? Keressünk régi képeslapokat (akár a bolhapiacon is találhatunk ilyesmit), rendezzük el a fénymásolóban úgy, hogy egy A3-as lapra ki tudják nekünk színesen nyomtatni. Ha sikerült az egyedi csomagolópapírt előállítani, akkor egy 20x20 cm-es album éleihez és közepére ragasszunk kétoldalú ragasztószalagokat. A másolatot illesszük óvatosan az albumra, széleit simítsuk a belső oldalakra, és a maradványokat pedig rögzítsük ismét kétoldalú ragasztóval. A könyv gerincére szintén illeszthetünk kétoldalú ragasztót, amire aztán egy szép masnidarabot rögzíthetünk.

 Fényképalbum borító patchwork

Egy kis decoupage - foltok ragasztással: Az új köntösbe bújtatott asztali lámpa

Meglepő, hogy mire képes néhány színes papírszalvétával illetve csomagolópapírral dekorált lámpabúra.  Akinek megtetszett az ötlet, annak szüksége lesz a következőkre:

- a lámpa búrája
- különböző mintájú öntapadós szalvéták (?)
- olló
- szalvétaragasztó
- vonalzó
- ecset
- kétoldalú ragasztó
- díszszalag

Lámpabúra decoupage technikával

 

Színes szalvéta decoupage készítéséhez

Szalvéta technika ragasztással

Szalvéta darabok felragasztása a lámpabúrára

Elsőként mérjük le, milyen magas a lámpa búrája. Aztán gondoljuk ki, hogy hány négyzetekkel díszített sort szeretnénk körbefuttatni rajta. Ne feledjük el, hogy majd szalagot ragasztunk a búra felső és alsó széléhez. Ha szeretnénk, hogy a négyzetek formája megmaradjon a két csík között, akkor a magasságból le kell vonnunk a szalag szélességének kétszeresét. Mindezek mellett szükségünk lesz a búra átmérőjére is, ha nem akarunk a ragasztás utolsó fázisában azzal a ténnyel szembesülni, hogy négyzeteink egymást fedve, létrehoznak egy csupa téglalapokból álló oszlopot. Akiket ezek az apróságok nem érdekelnek, nyugodtan ugorják át a következő két bekezdést.

Hogyan is járjunk el, hogy lámpánkból a legjobb művészi alkotást hozzuk ki? A könnyebb megértés érdekében példa alapján szemléltetném az eljárás menetét: A búra magassága legyen 30, kerülete pedig 42 centiméter. (Előző cikkünkben már írtunk arról, milyen praktikákkal tudjuk ezt meghatározni.)

A díszszalagok szélessége legyen 1 cm. Akkor az azt jelenti, hogy a négyzetek számára fennmaradó rész 28 cm (30 centiméterből levontuk kétszer az 1 centit). Azaz keletkezett egy 28 x 42 centiméteres téglalapunk, amelyet egyenlő részekre osztanánk fel.

A 28 remekül osztható 4-el, tehát négy négyzetekkel díszített sor fog körbeszaladni a lámpán. Ami alapján akkor 7x7 cm-es négyzeteket kellene készítenünk. Szerencsére a 42 is osztható héttel, így a képzeletbeli téglalapunkra 4x6 db négyzet fog kiférni, és nem kell azon aggódni, hogy a búra melyik része nézzen a fal felé. 

 DÍszítő szalag ragasztása a lámpabúrára

Javaslom, hogy azokat a négyzeteket, amelyek a búra felső és alsó szélére kerülnek, vágjuk nagyobbra, hogy rá tudjuk az élekre hajtani. (A példánk alapján nekünk 2 cm-es ráhagyással kell számolni.) Miután kivágtuk a négyzeteket, rögzítsük tetszés szerint a búrára őket, majd kenjük be a szalvétaragasztóval, hogy felületük vízállóra és fényesre száradjon. Aztán a búra éléhez illesszük fel a kétoldalú ragasztószalagot, majd húzzuk le a védőfóliát, és helyezzük rá óvatosan a díszszalagot.

Szöveg: Szoboszlai Réka

Sablonok:

Körte sablon

Alma sablon