Épületek esetében a legfontosabb külcsín a házunk homlokzata. Rengeteg kérdés felmerül bennünk a hőszigetelés és a burkolás kapcsolatát boncolgatva, hiszen építéskor vagy felújítás során, hiszen ebben az esetben is hőszigetelünk. Az Otti- köveket használhatom egyáltalán ilyenkor? Lássuk a válaszokat!

Homlokzat rusztikus kövekkel

Otti kövek a homlokzaton

A mai építészet évek óta keresi önmagát! Nem tudunk úgy végigsétálni egy utcán, hogy ne jusson eszünkbe ez a gondolat. Az 50- 60- as évek kockaházai, a 70- 80- as évek fehér homlokzatai, de a 90- es évek útkeresése sem hozott egységes arculatot a magyarországi települések utcaképébe. Ma sincs ez másképp, leszámítva néhány ellenpéldát. Vidéken például érdemes kutatni az élőhelyünknek választott falu vagy városka száz évvel ezelőtti építészetében, és onnan példát meríteni. Ha erre nincs mód, akkor a szomszédos települések szolgálhatnak mintául, és előbb-utóbb rátalálunk a párhuzamokra. A multikulturális városi közegben ennél azért árnyaltabb a dolog, mert az utcakép a településszerkezettől függően utcáról utcára változhat.

A homlokzat a ház arca. Nem vitás, ez a leglátványosabb része az épületnek, amellyel az első találkozáskor kontaktust keresünk. Tetszik, nem tetszik! – valahogy így. Az Otti kövek elég segítséget adnak a lábazat, a homlokzat, vagy az egész ház felöltöztetésére. A különféle síkburkolatok, mint a Pietra Antik Mészkő, Rakott fal, Valcum, Solva, Gótikus- és Barokk téglaszelet, a Pietra Grund, vagy a tihanyi hatású Pietra Echo mind hálás segítőtársak a kisebb-nagyobb felületek burkolásához.

Sötétzöld zsalugáter

A falsíkok fordulóját a felsorolt kövekhez illő sarokelemekkel tudjuk lezárni. A sarokelemekre meglehetősen büszkék vagyunk, mert ezek az első látásra nem túl fontos Otti kövek igazán autentikus módon adják vissza a „kőtömb hatást”. Vagyis nem a 2-3 cm vastagságú kőszeletek élét látjuk egy adott falszakasz végén, hanem ezek az élek bizony egy valóságos kőtömb érzetét nyújtják. Kevés gyártó figyel erre a világon! A sarokelemek gyártása nagy odafigyelést igényel, csak néhány mesterünk képes a sablon kibontására, illetve kiöntésére!

Modern ház Otti kövekkel

Tipp: A homlokzati síkokat párkányokkal, lizénákkal, konzolokkal, szalagelemekkel tagoljuk. Az ajtók, és ablakok köré sokszor keretező elemeket, áthidalókat teszünk, hogy igazi faragott kőkeret hatást érjünk el. Van, hogy a Sajkod egyszerű kőtömbjét szeretnénk látni, néha a Provence, vagy a Klasszikus egyszerű tagozata ad látványos összképet. A Historizáló, és a Reneszánsz kőkeretek cizellált profiljai már tagoltabb struktúrát adnak. Speciális téglákkal, oromkövekkel, és fedlapokkal zárhatjuk a tűzfalak tetejét, hogy a védelem mellett elegáns külsőt biztosítsanak stílusos házunknak.

Tipp: Az oromzaton Otti reliefeket helyezhetünk el, hogy az unalmasan üres falszakaszokat élettel telítsük meg. Ezek a csodás domborművek igazi ékszerek, amelyek őssablonjait szobrászok készítik! Választhatunk napórákat, kőképeket, címereket, és egyéb fantasztikus kőelemeket a stílusnak megfelelően.

Falburkolat és fedlap kövek

A homlokzat és a lábazat szigetelése

Manapság minden új építésű ház homlokzata szigetelt. Felújításkor is lehetőség van utólagosan javítani a ház hőháztartásán, amelyhez számos anyag, és technika biztosított. Amikor a homlokzat szigetelése már megoldott, akkor figyeljünk a betonszerkezetre is, mert ott is kialakulhat a hőhíd! Minél nagyobb a különbség a hőszigetelt és a szigeteletlen szakasz hőátbocsátási tényezője között, annál erősebb lesz a hőhíd hatása, és így könnyebben fog a nedvesség lecsapódni a kritikus felületeken, és ez idővel penészesedéshez vezet.

A terméskő lábazat, illetve a teljes kőfal esztétikus élményéről viszont nem muszáj lemondanunk, mert a szigetelt felület is burkolható Otti kövekkel. Vagyis a végeredmény tulajdonképpen egyfajta kőház lesz, amely egyszerre szigetel is az esztétikai élményt nem mellőzve. A lábazati sávban formahabosított expandált polisztirol hőszigetelő lemezeket alkalmazzunk, míg a homlokzat „felsőbb” szakaszaiban EPS lemezt, esetleg grafitos szigetelést. Ezekből a szigetelőanyagokból igen nagy a választék, csakúgy, mint a rögzítésükhöz szükséges tárcsás dübelekből (fémet használjunk ezekből, ne műanyagot. Kb 10 db/ m2- t), ragasztókból, és a belé ágyazott üvegszövet hálókból. A magas oromzatok esetében az üvegszövet háló mellett fémháló is ajánlott.

Homlokzat burkolat

A régebbi korok épületeinek lábazata vagy egy síkban volt, vagy pozitív irányban előlépett a homlokzathoz képest, ám az utólag hőszigetelt épületeknél gyakran látunk negatív lábazatot. Utóbbi esztétikailag hagyhat kívánnivalót maga után, de a csapadékot távol tartja a lábazattól. Mindkét esetre találunk megoldást, mert az Otti kőpárkányai, szalagelemei, és a burkolóköveinek kialakítása is megoldás a kényes helyzetekre.

Érdemes ellátogatni a cég székesfehérvári bemutatótermébe, ahol a kívánt mintákat és színeket személyesen választhatjuk ki. A hazai tervezésű és gyártású Otti kövek igazi megoldásnak számítanak az egyediséget kereső otthonteremtőknek, és felújítóknak!

Házfelújítás rusztikus de új kövekkel

Befejezésül egy gondolat - Szerintem!

Igazából a kőfalaknak jól áll - persze kő típustól is függ - ha nem csak a fuga hézagokat töltjük ki, hanem teljesen “telibe húzzuk” a köveket kő fugázóval, és szivaccsal lemossuk a felesleges anyagot. Igen, kicsit pazarlás anyag szempontjából, de munkaidőben (ami költség ugye) visszajön a különbség. A végeredmény egy “maszatosabb” antik hatású felületet eredményez, ami életszerűbb, mert olyan hatást kelt, mint egy felújított eredeti kőfal.

Bemutatóterem - BoltOtti

www.ottimanufactura.hu

Cím: Székesfehérvár, Szárcsa u.38
Tel: +36-70-866-8288
kommunikacio@ottiburkolat.com

Kapcsolat:

Tervező iroda: 06 70/683 7027

www.facebook.com/ottiburkolat