„Ha borospincét kell terveznem, mindig figyelembe veszem a helyi adottságokat és hagyományt. Megismerkedem a környék történetével, anyaghasználatával. Pincedizájn nem is létezik igazán, csak hangulatok, színek, anyagok, építészeti megoldások, melyek az adott régió borászati hagyományai, területi adottságai mentén alakultak ki.” – tudtuk meg Hoffer Ottó az Otti Manufactura kft tulajdonosától.

Borospince

Közel 13 esztendeje történt, hogy a pinceépítés nagymestere, Heimann Ferenc mesélt nekünk egy festőművészből lett fiatal belsőépítészről, aki a Takler Borbirtok építészetében valami elképesztő csodát művelt. A sokat látott mester nem szokott költői túlzásokba esni, ezért nagyon-nagyon szépet vártunk. De később kiderült, így is „alálőttük” a valóságot. Ami a szemünk elé tárult, egy időutazás élményével varázsolta el az embert:

Borkóstolás borospincében

Rusztikus burkolat pincében

Történelmi kövek, patinás fali freskók, mesés hangulat és egy olyan művészi látásmóddal megalkotott világ, hogy leesett az állunk. Európa-szerte látott ugyan az ember mesés várakat, ódon pincéket, de a mi hányatott történelmünk úthengere sok szépséget legyalult. Az volt az érzésünk, ezt az elveszett történelmet alkotja újjá belsőépítészetével Hoffer Ottó. A fiatal dizájner elmesélte az akkor még gyerekcipőben lévő kis manufaktúrájának a történetét is:

Díszüveg ajtó pince ajtón

Mivel nem talált az elképzeléseihez itthon megfelelő burkolatokat, dizájnelemeket, ezért betontechnológus szakemberekkel kikísérletezett egy anyagot, majd hozzálátott legyártani azokat az épületelemeket, burkolatokat, amire szüksége volt. Így indult a ma már országszerte ismert és nem túlzás, széles körben szeretett Otti Manufactura.

A híres-neves pincészetek soránál látunk Hoffer Ottó által tervezett, Otti Antik kövekkel felöltöztetett pincéket, borkóstolókat, borkápolnát és egyéb, a borászathoz kapcsolódó épületeket. Így a Takler Borbirtok, a Bock Borászat, a Halasi Pince, az Andreas Ebner Pince, a Bodri–, az Eszterbauer–, a Mosberger– és a Petrányi pincészet Hoffer Ottó által tervezett és/vagy a manufaktúra köveivel kialakított épületek. Fiatal, induló pincészetek is beálltak a sorba: az ócsai Eklézsia Pincészet talán a legújabb Otti kövekkel ékes pince és borkóstoló. Még a határon túl is találunk Otti Antikkal tervezett pincét: a felvidéki rönkházas HR Winery-t. 

Étterem pincében

„Modern pincék Otti kövekkel”
A szépségnek sok arca van. Modern borászatok is szemet vetettek már az Otti kövekre. Ha ihletet keresünk, a Boltotti Bemutatóteremben trendi burkolatokat, dizájnbetont ugyanúgy találunk, mint a történelmi fílinget megidéző elemeket. Talán azért születtek ezek a gyönyörű, egyedi pincék és a borkostólás különféle „szentélyei”, mert Hoffer Ottó abszolút belülről érzi, mi kell ahhoz az összélményhez, amely a kulturált borfogyasztást ünneppé, eseménnyé varázsolja.

Modern pince burkolat

„A bort és a borkultúrát meglátni, megízlelni, megszeretni könnyű, de tartalmas élmény! Kortyolgatás közben vegyük szemügyre az épített környezetünk szépségeit, mert a vizuális érzékszerveink és igénylik a törődést!” – hogy a dizájner szavait idézzük. A cikk a Gerendaházak magazinban jelent meg. Írta: Boros Edit

Bemutatóterem - BoltOtti

www.ottimanufactura.hu

Cím: Székesfehérvár, Szárcsa u.38
Tel: +36-70-866-8288
kommunikacio@ottiburkolat.com

Kapcsolat:

Tervező iroda: 06 70/683 7027

www.facebook.com/ottiburkolat