A fából épült otthonok lábazati burkolatai sokszor terméskőből készülnek. A mai kor igényeinek azonban jobban megfelel a vasbetonból készített lábazat, melyet ragasztott burkolatokkal öltöztetünk fel utólag. Ez a sokszor csak 30-40, néha 50-100 cm magas sáv szerkezetileg, és esztétikailag is az épület alapja. A burkoláshoz használt pár centiméter vastagságú kövek, vagy burkolólapok fagyálló, flexibilis kőragasztókkal rögzíthetők, fugázásukhoz speciálisan erre a célra kifejlesztett zsákos anyagokat, vagy „házilag kevert misung- ot” használjunk.

Otti lépcsőlap burkolat

A lábazat mellett futó járda, vagy szervizút egy 80-120 cm széles burkolt sáv, mely a közlekedést szolgálja, de a ház szükséges karbantartásához is segítséget nyújt. Kialakításánál vegyük figyelembe, hogy a felhasznált anyagok és építési technikák olyan minőséget képviseljenek, hogy ne legyen szükség a gyakori karbantartásra. 

Lábazati kövek

Térkő, versus ragasztott burkolat

A tömörített, többféle kőzúzalékból épített alapra fektetett térkő elemek mindig tartósabbak, mint a betonsávra vízszintesen ragasztott burkolatok. Hogy miért? A keskeny és hosszú járdák kevésbé ellenállóak az altalaj különféle mozgásaival szemben, ami előbb vagy utóbb szerkezeti repedésekhez vezethetnek. A térkövek „szabadon mozognak” a kőágyban, nem köti össze őket fuga sem. A szakszerűen kialakított dilatációs sávok ezt a hibát nagyrészt kiküszöbölik, de érdemes feszültségmentesítő lemezt is használni, mivel ezek a kisebb mozgásokat is korrigálják, és megakadályozzák a víz beszivárgását a betonalap belsejébe.

Megfelelő anyagok és kivitelezés esetén nem repednek el a burkolatok és a köztük lévő tömör fugák. A ragasztással ellentétben a térkövezés (viszonylag) kevesebb szakértelmet igényel, de ez nem jelenti azt, hogy gyakorlat nélkül elvégezhető! A térkövek egy előre, betonágyban rögzített szegély- keret közé kerülnek, elkerülve a burkolat szétcsúszását. A rések közé söpört homok vagy zúzott kő fuga szabad utat ad a vízbeszivárgásnak, amely a kőalapban megfelelően eloszlik. Így nem kell felfagyásra számítani, valamint a csatorna, víz, gáz, villanyrendszer későbbi karbantartása is -szinte- bontás nélkül megúszható! A ragasztott burkolat szebb, és könnyebben tisztítható, a térkő közti fugarésekbe viszont időnként vissza kell söpörni a homokot, illetve szükség esetén a megjelenő kisebb növényeket el kell távolítani.

Beton teraszburkolat és térkő

Összegezve, nincs „egy jó megoldás”, nekünk kell eldöntenünk, hogy melyik megoldás áll közelebb a szívünkhöz. A járdák sokszor nyílt terekbe torkollnak, ilyenek a következők: 

    • gépkocsi beálló: ez gyakran csak egy szélesebb járdával felérő sáv, a kerítés és a garázs között. Máskor viszont egészen nagy, parkoló méreteket ölt, esetenként pedig körbeöleli az egész házat. Szilárd burkolatának kialakításánál vegyük figyelembe a gépkocsik tömegét, illetve az elinduláskor és a megálláskor keletkező erőhatásokat. A stabil térkőburkolatok ezen szempontok figyelembevételével alakítsuk ki. 

Színes kerti burkolat
    • Szaletlik, grillezők, pihenők: ezek a kisebb terek a kényelem, és a szabadidő szentélyei, egyetlen gerendaház, illetve faház környezetéből sem hiányozhatnak! Dekoráljuk, ékesítsük, legyünk bátrabbak, mint a kert többi részletének kialakításakor, mivel itt nem csak közlekedünk, hanem akár órákat is időzhetünk! 
    • Medence, szegély és a környéke: A medence, illetve vizes közeg környékét lehetőleg ragasztott burkolatokkal oldjuk meg, hogy por, kosz, szennyeződés ne kerüljön a medencébe, vagy az épített jakuzziba.

Medence szegély burkolat

Támfal kövek Otti bolt
A kerthez kapcsolódik látványában minden támfal és rézsű, de a kerítés, a kis kerti ház is. Ne feledjük el ezek esztétikus burkolását, fedését sem!

Bemutatóterem - BoltOtti

www.ottimanufactura.hu

Cím: Székesfehérvár, Szárcsa u.38
Tel: +36-70-866-8288
kommunikacio@ottiburkolat.com

Kapcsolat

Tervező iroda: 06 70/683 7027

www.facebook.com/ottiburkolat