Modern nyaraló fedett terasszal

Ez a különleges nyaraló Új-Zéland kedvelt tengerparti nyaralóhelyén, a Kiwi Bach-on épült. A tervező-kivitelező Herbst Architect mindössze annyi instrukciót kapott a tulajdonosoktól, hogy egy kimondottan nyáron használatos, garázzsal és hajótárolóval ellátott lakot építsen. A helyi adottságokat és a szigorú építési szabályokat figyelembe véve született meg ez a természetbe tökéletesen illeszkedő, cseppet sem hivalkodó, de modern ház. A Kiwi Bach az 50-es években lett felkapott nyaralóhely az új-zélandi agglegények körében, később azonban igazi családi paradicsommá vált. A nyaralóknál kezdettől fogva jellemzően nagyon egyszerű, már-már puritán építési stílus volt az elterjedt, és mindig is törekedtek a környezetbarát, vagy újrahasznosítható anyagok használatára. Ezt a stílust hozza vissza ez az épület is.

A telek északról hegyek, délről pedig a tenger által határolt. Az erősen lejtős terepet úgy hidalták át, hogy az épületet két részre osztották: a közösségi terek fent, az intim zónák pedig lent helyezkednek el. Az egyedi megoldású terasz a telek legmagasabb pontján kapott helyet. Mivel a tenger felől gyakran fúj erős szél, ugyanakkor viszont szerették volna a csodálatos kilátást is megtartani, ezért a terasz határoló elemei egyenként nyithatóak. A tető egy különleges emelőszerkezet segítségével dönthető, ezáltal a délelőtti órákban is napfényes lehet a terasz. A konyhát teljes falszélességben tolóajtó határolja, így akár egybe is nyitható a terasszal, csukott állapotban pedig védelmet nyújt az uralkodó széljárás kellemetlen mellékhatásaival szemben.

A hegy felőli oldalon plusz védelmet jelent a széltől, és a kíváncsi szemektől a nyitható-csukható, fekete függönyfal-rendszer. A lakótér egészében törekedtek arra, hogy a kilátás élvezhető legyen, bárhonnan is nézi az ember. A nappaliban elhelyezett ablak festményként mutatja meg a ház alatt elterülő öböl szépségeit. A hálókban az egyenként nyitható ablakok révén szinte kint, a szabadban érezheti magát az ember. A szinte teljes egészében fából készült nyári lak tökéletes példája annak, hogyan lehet egyszerűbb formákkal a lehető legmodernebb megoldást létrehozni.

Nyitható oldalfalak, modern nyaraló

Tengerparti nyaraló faház

Tengerpart nyaraló kültéri étkező fekete Eames székek

Egyedi beépített kanapé ötlet ablak alá

Nappali-étkező, konyha nyaralóban sok faburkolattal

Nyaraló konyhája berendezési ötletek

Étkező ötlet nyaralóba 8 személyes asztal Eames székek

Szélfogó lamellák nyaralóhoz teraszhoz

Szöveg: Vasas Anikó