Ennél a felkérésnél a cél egy fiatalos, modern otthon kialakítása volt körülbelül 55 nm-en, sok rejtett világítással, pasztelles és világos színekkel.


Hasse Ágnes lakberendező saját weboldalát ide kattintva tekintheted meg: www.agnesidesign.com, modern lakberendezési látványterveket, referenciák és izgalmas inspirációkat pedig a tervező Facebook oldalán találsz. A japandi stílus kedvelőinek ajánljuk Ágnes Napi Japandi oldalát, ezt megtaláljátok a Facebookon, rendszeresen frissülő tartalommal. 


Ebben a projektben egy lakóparki lakást készítettem fel, majdnem teljes körű felújításra, egy kedves fiatal pár számára. Az igények részletes átbeszélése és sok-sok inspirálódás, méregetés után alakult ki a végleges koncepció. Eszerint tulajdonképpen szinte minden átalakítható volt, ami nagy tervezési szabadságot adott. 
 
A beépített bútorokat úgy ahogy van, újraterveztük. Emellett szinte minden berendezési tárgy teljesen  új lesz ágy kivételével, mert az majd teljesen egyedi méretek szerint készül. A bútoroknál több esetben alkalmaztunk füstüveges és bordázott üvegajtós megoldást. Ez nem csak egy modern és szép, de praktikus megoldás is annak, aki nem szeretne port törölni! Kérés volt még egy dolgozósarok kialakítása, ami a hálószoba jelentős méretének köszönhetően ott kialakítható lett.
 
Előtérbe helyeztük a természetes anyagok használatát, fa, üveg és sok textil, és persze a praktikumot, ami az elrendezést és a tárolási kapacitásokat illeti.
 
Egy modern lakásban bizony nem látszódhatnak ki a régi gázcsövek. Ezeket bútorokkal és álmennyezettel rejtettük el a konyhában és az előszobában. Ennek a kialakítása egy speciális dobozolással és szellőztetéssel történik majd. Itt fokozottan ügyeltünk az előírás szerinti megvalósításra. A tervezés további nehézségét az elektromos kiállások kötöttsége és a fali beugrók kihasználása jelentette.

Ami a bútorokat és a falakat illeti, megfigyelhető néhány japandi stílusjegy is, lámpák, székek, kanapé, valamint egy strukturált fal. Ez a stílus amellett, hogy visszafogott és manapság egyre népszerűbb, igen jól beilleszthető egy modern lakásba. Még csak eklektikusnak se mondanám emiatt, annyira jól illeszkedik ez a két lakberendezési stílus. Ha érdekel a japandi stílus, korábbi írásomban megismerkedhetsz a főbb stílusjegyeivel. 
 
Nappali, konyha és étkező

A legelső feladat a konyha átalakítása volt, úgy, hogy az étkező is helyet kapjon a tér ezen felében. A pár ritkán használja a konyhát, így nem volt szükség sok tároló és tágas konyha kialakítására. Viszont a tulajdonosok álma volt a magas elemek elhelyezése, amit oldalt oldottunk meg minimális falbővítéssel. Így a beépített hűtő és a sütő is ezekbe a szekrényekbe kerültek. Emellett egy füstüveges tálalószekrényt is kialakítottunk, melyben a konyha kis mérete miatt további praktikus tárolási lehetőség van. Az üvegajtós elemekben a pár a gyönyörű kristálypoharait és a különleges italait szerette volna elhelyezni, megmutatni. 

Az étkezőasztalt egy konyha félszigettel oldottuk meg, mely közvetlenül kapcsolódik a konyhához. Ez plusz felületet ad az ételek előkészítéséhez és persze a társasági élet központja is lehet vendégfogadás esetén. A nyitott polcokat a mai trendeknek megfelelően alakítottuk ki, az asztal fölött, ahol a hozzáférhetőség amúgy is limitált.

A gázcsöveket álmennyezettel rejtettük el, mely éppen a konyha területét fedi le, így osztva meg a funkciókat a terek között. Az általános világítást sok LED-es világítással és egy modern, beépített sínes világítási rendszerrel oldottuk meg. Ezeket az asztal fölé belógó design lámpatest egészít ki, egyfajta fókusz pontot teremtve a helyiségben.

Japandi konyha

L-alakú konyhapult

Nappali

A nappali fölött megnyitottuk a teret, itt az álmennyezetet elhagyva megőriztük az eredeti belmagasságot. A tulajdonosok szerettek volna egy olvasósarkot, amihez praktikus a sarokban elhelyezett, 45 fokban elforgatott design könyvespolc. A kanapé mögötti falnál fix beugrásokkal kellett dolgoznunk, melyet ötletesen használtunk fel egy könyvespolc kialakítására és a dekorációs falpanelek megvilágítására. A nappaliban több helyen alkalmaztam bordázott falpanelt, mely egyszerű, de annál látványosabb dekorációs megoldás egy modern lakásban. A bordázott és a bútorlapból kialakított falpanelekről bővebben írtam már itt. 

A nappaliban organikus formavilágú bútorokat terveztünk be; íves kanapét, kerek dohányzóasztalt és egy modern olvasófotelt, ami ággyá is alakítható igény esetén. Ezek a manapság egyre divatosabb japandi stílus védjegyei, de egy modern stílusú lakásban is tökéletesen helyt állnak. Ezt a vonalat követve ide is modern, illetve japandi stílusú lámpatesteket terveztem be, melyekhez dekorációként egy ma igazán trendi olajfát helyeztem. 

Ívelt modern kanapé fekete

Nappali és könyvespolcok

Olvasósarok a TV mellett

Hálószoba

A hálószoba tervezése során két fő dolgot kellett figyelembe vennem: minél több tárolási lehetőséget szeretett volna a pár, illetve egy kis dolgozósarkot. A szekrények ezért körbe futnak a szobán, ahol csak lehetséges. A dolgozósarok elkülönítését eltérő színhasználattal oldottam meg. Itt is oldalsó polcos elemmel biztosítottam az iratok, könyvek tárolását. A fogantyúk modern, minimalista bemarásokkal lesznek kialakítva, a világítást pedig itt is rejtett LED-ek, valamint modern lámpatestek biztosítják. 
A fal egy része betonhatású lesz - dekorglettel kialakítva -, a szekrények pedig színazonos bútorlappal készülnek majd. Az ággyal szemben egy TV kerül a falra rejtett kábelekkel és háttérvilágítással. 

Hálószoba és íróasztal

TV a falon a hálóban

Tárolószekrények az ágy feletti részen

Ruhásszekrény a hálóban szürke színben

Előszoba

Az előszobában két fő szempont volt a gázcsövek eltakarása és a minél több tárolási lehetőség kialakítása. Emellett egy nagy méretű tükör is régi vágya volt a pár hölgy tagjának.

Ennek megfelelően a terek lehető legjobb kihasználásával egy szekrénysort építettem. A bejárait ajtó felőli részen a lerakó alatt egy radiátor helyezkedik el, ezért adta magát itt ez a funkció. Ezután egy hosszú szekrénysor következik, melyben van egy füstüveges polcos elem, és egy oldalsó akasztós tároló is bordázott üvegajtóval. Az oldalsó kialakításra azért volt szükség, mert a magas elemek 45 cm-es méretükkel nem feleltek az akasztós szekrényektől elvárt minimum 60 cm-es mélységnek. 

Helyet kapott az egyik beugróban egy szivacsos leülő is, ami alatt a gyakran használt cipőket lehet tárolni, a felső nyitott részében pedig további akasztók is kialakíthatók. Az egészalakos tükör az előszoba legtágasabb részén került kialakításra, egy látszó LED világítással, mely praktikus fényt ad a tükör előtti készülődéshez.

Áttetsző előszobai szekrény

Előszobai bútorok

Előszobai konzolasztal

Agnesidesign

Hasse Ágnes lakberendező

Telefon: +36(20)-264-7300

www.agnesidesign.com

Hasse Ágnes lakberendező