Kevesen gondolnák például, de az Ytong tégla is egyre népszerűbb elemmé vált a belsőépítészetben, ami nem meglepő, hiszen – amint az nemsokára kiderül – rengeteg nagyszerű tulajdonsággal büszkélkedhet. Hogy mégis milyen esetekben lehet felhasználni ezt a téglatípust házépítéskor? Kérdésünkre a Békás Épker építőanyag-kereskedést hívtuk segítségül, akik maguk is forgalmazzák az építőiparban egyre népszerűbb Ytong téglát.

Ytong téglafal

Miért szerencsés az Ytong használata a belsőépítészetben?

Erre a kérdésre nem lehet egy mondatban válaszolni, hiszen különféle okok állnak a háttérben. Az első, hogy ez az építőanyag rendkívül jól formázható, fűrésszel vágható, vésővel finomítható, a szabályos élekben végződő kialakításának köszönhetően egyszerű vele dolgozni, és miközben súlyra nagyon könnyű, mégis óriási teherbírással büszkélkedhet.

Mivel sokkal kevesebb kötőanyag kell az építéséhez, ezért tisztábban lehet vele dolgozni, mindemellett pedig glettelhető és festhető felületének köszönhetően tökéletesen homogenizálható a lakás valamennyi pontjával.

Válaszfalak Ytong téglával Békás Épker

A legtöbbször nem is látjuk az Ytong téglát

Különösen utóbbi tulajdonságának köszönhetően sok esetben úgy lehet dolgozni az Ytong téglával, hogy az nem is látható, mert glettréteg, festék vagy valamilyen burkolat fedi. Példának okáért gyakran alkalmazzák utólagos válaszfalaknál vagy fürdőkád beépítésekor, de olyan esetekben is, ha valami masszív, ám rendhagyó alakzatot igénylő megoldásra van szükség a lakásban. Az Ytong tégla kiválóan formázható, ezért olyan alakzatokat lehet kifaragni, kivágni, illetve stabilan felépíteni a segítségével a lakásban, - vagy akár a szabadban is - ami más építőanyaggal egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen működne.

Kiváló beépített bútorok készíthetők az Ytong téglából

Most, hogy már tudjuk, hogy miért is vált olyan népszerűvé a belsőépítészetben az Ytong tégla, lássunk néhány konkrét példát arra vonatkozóan, hogy milyen bútorok és építmények esetén lehet segítségünkre ez a közkedvelt építőanyag.

Polcrendszerek

Az egyik legnépszerűbb belsőépítészeti felhasználása az Ytong téglának a beépített polcrendszer, ami különösen akkor ideális megoldás, ha szűkös helyen van szükségünk egy nagyon masszív tároló kialakítására.

Alapvetően az Ytong tégla ilyenkor a szerkezet szerepét látja el, könnyedén kialakítható a segítségével többszintes, de akár még nyitható és zárható ajtóval ellátott polcrendszer, miközben nemcsak a keret, hanem a rakodófelület is készülhet vékonyabb lapokból. A határ a csillagos ég, a siker és a látvány minden esetben a gondos tervezésen múlik.

Padozatok

Különösen a nagyobb Ytong tömbökből gyorsan készíthető stabil és nagy kiterjedésű ülőke vagy padozat, ami a legkülönfélébb szerepeket töltheti be a lakás falai között. Nemcsak egyszerű ülőalkalmatosságnak például egy előszobában, hanem tartónak vagy talpazatnak is lehet használni.

Akárcsak a polcrendszernél, az Ytong tégla egy padozat esetében is lehet maga a vázszerkezet, de tömör vagy jól megtervezett kialakítás esetén az ülőfelület szerepét szintén el tudja látni. A nagy kérdés csak az, hogy akarunk-e a házban fix ülő alkalmatosságokat? A jelek szerint egyre többen igen!

Asztalok

Az asztalok kapcsán ugyanazt lehetne elmondani, mint a padozatoknál. Sokan szeretik, ha egy étkezőasztal, vagy egy a vendégek fogadására alkalmas dohányzóasztal fix helyen áll. Ilyenkor az Ytong tégla az egyik legjobb alternatíva, ha masszív végeredményt szeretnénk.

Bár a teljes asztal készülhet ebből az építőanyagból, a legtöbbször azonban csak a lábak, vagy a középső oszlopszerű tartó alapanyagaként szolgál, amit formára faragnak, sokszor burkolnak, hogy minél látványosabb legyen, a tetejére pedig egy fa asztallap kerül.

Falak építése és pengefal

Pultok

Kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a manapság trendi nagy nappalikban vagy amerikai stílusú konyhákban a bárpultok. Nagyon hasznos kiegészítői a lakásnak, hiszen ideálisak étkezéshez, iszogatáshoz, de akár a főzés előkészítésekor is segítségünkre lehetnek. A pultoknak muszáj masszív szerkezettel rendelkezniük, ami könnyen építhető, egyszerűen burkolható és a teherbírás tekintetében sem vallanak kudarcot. Ezen a téren az Ytong tégla minden tekintetben kielégítő tulajdonságokat vonultat fel egy pult készítésekor.

Talpazatok, emelvények

Ha tartós és egyben strapabíró, hovatovább tűzálló emelvények vagy talpazatok építésére van szükségünk, akkor az Ytong tégla szintén nagyszerű megoldásnak bizonyul. Sokan inkább a fát választják ilyenkor, holott ezzel az építőanyaggal lényegesen könnyebb lenne a dolguk.

Sőt, bizonyos esetekben éppen a tűzállóság miatt lehet rá nagy szükség, például egy kandalló vagy cserépkályha talpazatánál tökéletes választás, könnyen építhető és formázható alternatíva, ami burkolható, festhető, egyszóval maximálisan hozzáigazítható a lakás hangulatához.