Az előnyeiről akkor sem kell lemondanunk, ha vizes helyiségben szeretnénk alkalmazni az építőanyagot – ilyenkor viszont az átlagosnál egy picit körültekintőbben kell eljárni.

Gipszkarton szerelés

Mi is pontosan az impregnált gipszkarton?

A hagyományos gipszkarton remekül használható különféle belsőépítészeti és esztétikai igény kielégítésére. Azonban csak száraz környezetben alkalmazható, és kizárólag olyan helyiségben, ahol a relatív páratartalom nem haladja meg a 70%-ot.

Az impregnált gipszkarton azonban nedves környezetben is remekül használható térleválasztáshoz, és az esetenkénti 75%-os relatív páratartalom sem okoz károsodást a termékben. A hozzáadott vízfelvételt gátló adalékanyagoknak köszönhetően sokkal kevesebb vizet tárol magában, mint a normál gipszkarton lapok. A légkör normalizálódása után pedig az anyag probléma nélkül képes megszáradni. Ezért a nagyobb közösségi mosdókban és a kereskedelmi vagy kulturális intézmények vizesblokkjaiban is gyakran találkozhatunk vele.

Impregnált gipszkarton a fürdőszobába

A fürdőszoba szárazépítésénél ugyanúgy kell eljárni, mint a többi helyiség válaszfalainak és álmennyezeteinek kialakításánál. A fémvázat azonban jóval körültekintőbben kell kialakítani, hogy a különböző súlyosabb szerkezeteket is gond nélkül képes legyen megtartani. A gipszkarton burkolat esetében elsőként az oldalait csavarozzuk a vázra, majd ezután jöhet a frontfelület fedése.

Ha például ferdék a falak a fürdőszobánkban és szeretnénk kiegyenesíteni azokat, hogy az új csempe is szépen mutasson, az impregnált gipszkarton lesz számunkra az ideális építőanyag. Tipp: a több, mint 30 éves építőipari múltra visszatekintő Metalloglobus webáruház kínálatában széles választékban találhatunk különféle típusú minőségi gipszkarton termékeket kedvező áron, rövid idejű kiszállítással.

Bár több, mint valószínű, hogy a gipszkartonozást egy szakember fogja nekünk elvégezni, mégsem árt tisztában lenni néhány fontos tudnivalóval, mielőtt megrendelnénk a szolgáltatást:

  • Ha csempét szeretnénk a fürdőszoba falára, legalább két réteg gipszkartonra lesz szükség. Ezek közül a felsőnek impregnáltnak kell lennie.
  • A nagyobb családok méretesebb és forgalmasabb fürdőszobáihoz olyan impregnált gipszkarton lapokat keressünk, amelyek biztonságosan alkalmazhatók akár 80%-os relatív páratartalomnál is.
  • Az impregnált lapok időtállósága függ a helyiség szellőztetésének mértékétől is – ha mindig cseréljük a levegőt zuhanyzás vagy fürdés után, azzal jelentősen meghosszabbíthatjuk a termék élettartamát.
  • A gipszkartont védeni kell a fröccsenő víztől és a pangó nedvességtől. Erre egyaránt alkalmasak a különböző kent szigetelések, speciális festékek vagy csempék.
  • A falon függő berendezések – pl. mosdókagyló, bidé – csak fémvázzal együtt szerelhetők a falba a megnövekedett terhelés miatt.
  • Bár az impregnált gipszkarton vízfelvétele jóval alacsonyabb a hagyományos változatnál, vízállónak azért nem mondható – vagyis elengedhetetlen a hajlaterősítő szalag illetve folyékony fólia használata.