Nagy a kísértés, hogy gyorsan kinézzünk egy ablakot, és kihívjuk az első szembejövő szakembert, azonban ezzel sokat kockáztatunk. De mit is? Hogyan érdemes kiválasztani a tetőtéri ablakot, illetve a beépítést végző szakembert? Cikkünkből megtudod!

Tetőablak beépítés

Ezért ne kapkodj!

Mivel egy tetőablakot hosszú évtizedekre érdemes venni, ezért egyáltalán nem érdemes elsietni a választást, mert könnyen ráfaraghatunk. Na de hogyan is?

Kezdjük a legegyszerűbb példával. Kiválasztod a legolcsóbb tetőtéri ablakot, amellyel kezdetben semmi gond nincsen. Aztán néhány év múlva azt veszed észre, hogy elromlott a vasalat, és javítani, vagy cserélni kell. A tetőablakok néhány évente igénylik a karbantartást (tömítések cseréje, stb.), ezzel együtt nagyon nem mindegy, hogy csak karbantartásra, javításra, vagy éppen cserére lesz szükség!

A másik példa sajnos nagyon aktuális. Vásárolsz egy kétrétegű tetőtéri ablakot, mert olcsóbb, és mivel nem akarsz sokat bajlódni a megfelelő szakember kiválasztásával, rábízod az első szakira, aki ráér. Te nem biztos, hogy látod a végeredményen, hogy a kihívott „mester” nem a megfelelő alapossággal szerelte be az ablakot, így hőhíd képződött. Mit veszel ebből észre? Csak annyit, hogy jóval magasabb a fűtésszámlád. A legszomorúbb az egészben pedig az, hogy a feleslegesen elfűtött pénzből beruházhattál volna egy jobb hőszigetelésű ablakba, egy kis alapossággal pedig jó szakembert is biztos találtál volna, jelentős összeget spórolva hosszú távon. 

Ezért azt javasoljuk, hogy bár a mai világban mindenki siet, mert ezernyi a tennivaló, szánd rá az időt a tetőablak beépítés vagy tetőablak csere megtervezésére. Természetesen nem azt mondjuk, hogy mindenképp drága ablakot vásárolj, hanem azt, hogy számolj utána, mennyi idő alatt térülne meg egy jobb ablak, és ennek megfelelően válassz.

Tetőablak csere

Mi alapján válassz tetőablakot?

Az első nagyon fontos szempont a helyiség megfelelő megvilágítása. Természetesen az üvegfelület mérete a legfontosabb szempont – az ökölszabály az, hogy a helyiség alapterületének és az ablak felületének aránya maximum 8:1-hez legyen. (Egy 12 m2-es tetőtérhez tehát válasszunk egy minimum 1,5 m2-es ablakot. De a tető hajlásszögét, a helyiség fekvését, illetve az ablak beépítési magasságát is figyelembe kell venni. A legbiztosabbra akkor mész, ha kikéred egy jó szakember véleményét.

Ahogy a cikk elején már kifejtettük, a másik fő szempont a hőszigetelés. Mire érdemes figyelni? Arra, hogy két- vagy három rétegű-e az ablak (egy háromrétegű ablak akár 15%-kal jobb hőszigeteléssel is rendelkezhet), illetve hogy alaposan, szakszerűen legyen beépítve.

Harmadik pontként pedig a tartósságot említenénk meg: egy erős, tartós vasalatú tetőtéri ablak jóval kisebb eséllyel hibásodik meg, vagy szorul javításra és cserére a későbbiekben.

És hogyan válassz szakembert?

Hiába választod ki a számodra ideális tetőablakot, ha rosszul építik be, nem lesz megfelelő a hőszigetelés. Ezért azt tanácsoljuk, hogy semmiképpen se válassz esetleges módon. Ha nincsen megbízható ismerős, vagy megbízható ismerős megbízható ismerőse, azt ajánljuk, keress fel egy erre specializálódott, jó referenciákkal rendelkező céget, például a Tetőablak.hu csapatát, így biztos nem okoz majd fejfájást a tetőablak beépítés

Szponzorált tartalom