Ide tartoznak például a magasban végzett munkák. A megfelelő eszközök alkalmazása ilyen esetekben biztonsági kérdés.

Kültéri Krause állvány

A munkavédelem rendkívül fontos szempont minden szakmunka esetén. Legyen szó akár hivatalosan végzett, akár ház körüli munkáról, mindig érdemes kellő figyelmet fordítani a biztonságra. Előbbi esetben ez nyilván törvényi kötelesség is, ám akkor sem elhanyagolható, ha épp csak az otthonunkban végzünk pár kisebb-nagyobb munkát. Egyes munkafolyamatok már önmagukban is veszélyesnek minősíthetők, tekintve hogy hol vagy épp milyen anyagokkal, eszközökkel kell azokat végezni.

Ennek egyik legszemléletesebb példája a magasban végzett munka. Építkezés, házfelújítás, festés, szigetelés, kertészeti munkák és még sorolhatnánk. Mind-mind olyan feladatok, mely során nagy eséllyel kell majd akár több emelet magasságban is munkát végezni. A biztonságos alapok ezekben az esetekben óriási jelentőséggel bírnak, ahogy a magabiztos, stabil közlekedés is. A lépcső állvány pedig éppen ezek kombinációjánál lép elő.

Munka nem sík terepen

A különböző állványokkal sokan, sok helyütt találkozhattak már. Jellemző kellékei például az építkezéseknek, felújításoknak. Bizonyára mindenki látott már hatalmas állványzatokkal körülvett épületeket. De ha kisebb léptékben gondolkozunk, például egy festési, villanyszerelési vagy más szakmunkánál, akkor is eszünkbe juthatnak az egyszerűbb, mobilis állványok és különböző létrák. A lényeg minden esetben a biztonság. A lépcső állvány pedig akkor is garantálja ezt, ha az alapok nincsenek síkban.

Guruló állvány

Az állványok esetén is alapvető ugyanis, hogy az elhelyezésük is biztonságos legyen. Mivel ez legtöbbször sík felületeken történik, nincs is vele probléma. Bizonyos munkák során sem mindig adott az, hogy ilyen felületet találjunk a munkavégzés helyének környékén. Több emeletes házak, lépcsőházak esetén például sokszor lépcsőkön kell munkát végezni. Egy lépcső állvány ugyanakkor ezt is megoldja, hiszen kialakításának köszönhetően a szintkülönbséget is kiküszöbölhetők, az eszköz pedig biztonságosan telepíthető.

Könnyű szerkezet és mobilitás

Ahogy többi társa, úgy a lépcső állvány esetén is elmondható, hogy a gyártók célja minden esetben a stabilitás és mobilitás kettősének biztosítása. E két tényező nem sokszor jár kéz a kézben, ám egy lépcső állvány esetén mindenképpen nélkülözhetetlen. A stabilitás alapvető munkabiztonsági szempont, míg a mobilitás a mesterek dolgát könnyíti meg, akár a munkaterületen belül kell áthelyezni az eszközt, akár a nap végén kell elszállítani a helyszínről.

Lépcső állvány

Ennek megfelelően a lépcső állvány gyártásában alkalmazott legjellemzőbb anyag az alumínium, mely könnyű súlyát meghazudtolóan strapabíró és stabil alapanyag. Ennek köszönhetően a belőle készült állványok könnyedén mozgathatók és telepíthetők a legtöbb helyre, stabilitásuk pedig ugyanúgy kifogástalan, mintha nehéz vasszerkezetekre kapaszkodnánk fel. A mobilitás és a munkabiztonság tehát ez esetekben elválaszthatatlanok, mely a mesterek számára egyenesen nélkülözhetetlen.