Tetőtér szigetelése

Napjainkban leginkább a hungarocell-, (EPS) vagy kőzetgyapot hőszigetelést szokták alkalmazni, kiváló tulajdonságaik miatt. A legtöbben szakembert hívnak, azonban némi utánajárás után, és a megfelelő szerszámok birtokában akár házilag is elvégezhető a munka.

Szigetelés házilag: ezekre figyeljünk

A szigetelés nem olyan, amin érdemes spórolni. A jó minőség lehet, hogy többe kerül, az évek folyamán azonban garantáltan megtérül. Több okból kifolyólag is megéri szigetelni: értékesebb lesz az ingatlan, megszűnnek a hőhidak, kellemesebb lesz a klíma, és nem utolsósorban csökken a fűtési- és rezsiköltség is.

Milyen hőszigetelő rendszerek léteznek?

Magyarországon általában EPS hőszigetelő rendszert alkalmaznak, de a kőzetgyapot hőszigetelés is egyre népszerűbb. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei.

A hungarocellt (EPS, polisztirol) azért szeretik sokan, mert alaktartó, környezetbarát és az idő vasfoga sem fog ki rajta, vagyis nem változnak a tulajdonságai. Ez például azért is van így, mert az EPS 98%-a levegő. A polisztirol segítségével télen a meleg, nyáron pedig a kellemesen hűvös levegőt tarthatjuk bent a házban. Mindezt jó ár-érték arány mellett.

Egyre elterjedtebb hazánkban a kőzetgyapot szigetelés is. Előnyei közé tartozik, hogy jól szigeteli a hangot és a hőt is, tartós, illetve páraáteresztő képessége is van. Ezek a tulajdonságok kifejezetten jól jönnek akkor, ha valaki zsúfolt, hangos lakóövezetben lakik, vagy ha elég nagy az utcáról beszűrődő zaj. Természetes anyagból készül, hosszú távon is fenntartható megoldás.

Joggal vetődik fel a kérdés, melyik a jobb alternatíva. Ha kizárólag a hőszigetelő képességet nézzük, akkor minimálisan a kőzetgyapot nyer, de a különbség nem sok, és a hungarocell kedvezőbb áron beszerezhető. Ha egy kicsit vastagabban szigetelünk vele, már elérhetjük azt a szintet, amit a kőzetgyapottal, és anyagilag sem jövünk ki rosszabbul. Arról nem is beszélve, hogy utóbbi kevesebb ragasztót, olcsóbb dübeleket igényel.

A szigetelés felrakása

Amikor felrakjuk a hőszigetelést, fontos, hogy a teljes épületet figyelembe kell venni és rendszerben kell gondolkodni. Idetartozik a tető, a padlás, a homlokzat, a lábazat is. Ha csak egy-egy helyiséget szigetelünk, az energiafelhasználás is csak azokon a részeken csökken. A szigetelési munka tehát kellő alaposságot, illetve precizitást igényel. Ez egy hosszú távú elköteleződés, a kivitelezés során pedig nagyon oda kell figyelni, ha házilag végezzük.

Mivel a magasban is dolgozni fogunk, és a létrát nem túl kényelmes folyamatosan tologatni, egy guruló állvány sokat segít és biztonságosabb is vele a munkavégzés. Ez az eszköz könnyűfém szerkezetének köszönhetően egyszerűen mozgatható, összeszerelhető, és akár bővíthető is. Gyorsan szétszedhető és felállítható, így az időnket és energiánkat sem veszi el a munkától.

Guruló állvány

Forrás: Zákány Szerszámház

Zákány Szerszámház, a megbízható webáruház

Legyen szó guruló állvány, vagy egyéb szerszám vásárlásáról, egy megbízható szerszám webáruház széles kínálatában mindenki megtalálhatja a szükséges eszközöket, akár szigetelési munkálatokhoz is. Kérdés esetén pedig kollégáink állnak rendelkezésre, akiktől a rendeléssel kapcsolatban lehet tájékozódni. Az oldalon továbbá részletes leírások találhatók az egyes termékek típusairól.