Idén az újra felfedezett és újra központi szerepet kapó otthont állítja a fókuszba. A helyet, amelyben 
az érzelmek, az emlékek, a személyes tárgyak dominálnak, és amely számtalan ötletes módon képes lefordítani az élettér elemeivé az új tényezőket. A tárgyainkban láthatatlanul, de mindenütt jelenlévő technológia, mely lehetővé teszi az otthoni munkavégzést, és helyettünk gondolkodó tárgyakkal ajándékoz meg bennünket, a távoli országok stílusait, anyagait integráló lakberendezési stílusok, az egyénnel szemben
a közösséget előnyben részesítő gondolkodásmód hozzáértő designerek keze alatt mind számtalan formában tárgyiasul, és teszi otthonunkat
a 21. századi ember életének középpontjává.

A tematikus programtípusok között szemezgettünk, és összeállítottunk egy listát amit mindenképpen érdemes megnézni. Az idei díszvendég: Spanyolország.  A hét eseményeihez két vidéki város, Pécs és Sopron is csatlakozott.

Spanyol vonatkozású programok:

TAPAS: Spanyol gasztro-design

Étel és design – két olyan fogalom, mely számos tekintetben összefügg. Az élelmiszercsomagolástól az evőeszközökig számtalan területen metszi egymást a két témakör – különösen a spanyol kultúrában, ahol a konyhaművészetnek sok évszázados hagyománya van. A kiállítás három fő témakörön – Konyha, Asztal, Étel – keresztül, számos humoros, látványos, ötletes, és legfőképpen: professzionális designtárgyon keresztül illusztrálja ezt a sokféle hagyományt, melynek hazánkban is oly sok rajongója akad. A kiállításhoz finisszázs is kapcsolódik koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, kóstolókkal. 

-------------------------------------------------

Helyszín: Iparművészeti Múzeum
Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Nyitvatartás: október 4-ig, K-V 10:00-18:00
Finissage: 14:00-22:00

Tapas gasztro design


PATRICIA URQUIOLA Kiállítás

Patricia Urquiola designer a spanyolországi Oviedoban született, de tanulmányait már Milánóban fejezte be. Sokáig Piero Lissoni műhelyében dolgozott, 2001 óta saját stúdióját vezeti, ahol olyan márkáknak tervez, mint a B&B Italia, Kettal, Foscarini, Kartell, Mutina, Bosa, Alessi, Baccarat és Glasitalia. Ma a világ egyik legismertebb designere, aki sikereit egyedülálló szemléletének, kitartásának és megszállottságának köszönheti. A Code Showroom történetében meghatározó szerepet játszanak különleges és lendületes termékei, amelyekből most egy különleges válogatást mutatnak be.

-------------------------------------------------------

Helyszín: CODE Showroom
Cím: 1061 Budapest, Nagymező u. 9.
Nyitvatartás: H-P 10:00-18:00, Szo 10:00-14:00

PATRICIA URQUIOLA Kiállítás Design Hét 

KOLLEKTÍV KÉPZELET – IBERO-AMERIKAI DESIGNBIENNÁLÉ (BID14)- Utazó kiállítás

Az Ibero-amerikai Designbiennálé a világ legfontosabb kortárs Ibero-amerikai designrendezvénye, mely kétévente kerül megrendezésre Madridban. Tervezők, gyártók, egyetemek, hallgatók és intézmények fontos vonatkoztatási pontja Latin-Amerikában, Spanyolországban és Portugáliában egyaránt: legutóbbi, 2014-es megrendezése alkalmából 22 ország designereinek mintegy 400 alkotását mutatta be számos szakterületen keresztül, a divattól a grafikáig, belsőépítészettől a formatervezésig. A válogatás során a BID Tanácsadó Testülete különös hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, innovációra és a társadalmi tudatosságra: a nemzetközi zsűri által kiválasztott, legjobb projektek díjat is kapnak. Sorozatgyártott termékek és utópisztikus alkotások egymás mellé állításával azt illusztrálja, milyen fontos szerepet játszik a design az Ibero-amerikai régió alakulásában a 21. században.

-----------------------------------------------------------------------

Helyszín: Iparművészeti Múzeum
Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Nyitvatartás: szeptember 25 – november 15., K-V 10:00-18:00
Előadások: szeptember 25., 11:00

IBERO-AMERIKAI DESIGNBIENNÁLÉ

A Nyitott Stúdiók programjából:

BATTILA -Szemüveg manufaktúra

A BATTILA egy alkotóműhely, ahol folyamatos kísérletezés folyik új anyagok és egyedi formák kombinációjával, hogy végeredményül kiváló minőségű, kivételes szépségű termékeket hozhassanak létre a tervezők. A csapat a Design Hét ideje alatt várja vendégeit, hogy bepillantást nyújtson a fa és acetát alapú szemüvegkészítés rejtelmeibe, valamint egy különleges workshopra invitálják az érdeklődőket, ahol a látogatók maguk is részesei lehetnek a munkafolyamatoknak. A workshop regisztrációhoz kötött, az időpontokra az info@battila.com email címen regisztrálhatnak.

---------------------------------------------------------------

Cím: 1064 Budapest, Rózsa u. 71.
Nyitvatartás: szeptember 26., 09:00-18:00
Workshopok: szeptember 26., 10:00-13:00, 13:00-16:00

 BATTILA -Szemüveg manufaktúra

DEKORATIO BRANDING & DESIGN STUDIO

A DekoRatio egy branding és design stúdió, amely átgondolt márkastratégiák és látványos arculatok megalkotásával azon dolgozik, hogy a magyar vállalkozásokra mint modern, dinamikus cégekre tekintsen. Nyílt napjukon kötetlen beszélgetésre invitálnak a nap folyamán mindenkit, akit érdekel a világ szerintük legizgalmasabb tevékenysége, a márkaépítés.

-------------------------------------------------

Cím: 1077 Budapest, Rózsa u. 36.
Nyitvatartás: szeptember 28., 10:00-16:00

 A DekoRatio egy branding és design stúdió

MOBILSOFA

A MOBILSOFA építészei, belsőépítészei, formatervezői, grafikusai olyan mobil eszközöket, tereket, építményeket terveznek és építenek, melyek az embereknek az egymással, vagy egy márkával való személyes találkozás élményét nyújtják. A látogatók egy finom ital mellett betekintést nyerhetnek a stúdió mindennapjaiba, majd a tervezők 17 órától bemutatják Integrált Design Metódusukat, 19 órakor pedig megnyílik portfólió kiállításuk. A bemutatóra a nyitottstudio@mobilsofa.com-on lehet regisztrálni szeptember 21 és 25 között.

---------------------------------------------------------

Cím: 1134 Budapest, Lehel u. 9.
Nyitvatartás: szeptember 29., 13:00-20:00
Előadás: szeptember 29., 17:00
Megnyitó: szeptember 29., 19:00
Regisztráció az előadásra (szept. 21 és 25 között):

nyitottstudio@mobilsofa.com

 Mobilsofa

Kiállítás ajánló:

HOME SWEET HOME

Globalizáció, technológiai forradalom, környezetvédelem, közösségi gazdaság – olyan fogalmak, melyek az utóbbi évek gondolkodásmódját döntő módon meghatározták szerte a világon. De hogyan válik egy fogalom tárggyá? Hogyan szivárog be az otthonunkba a világ, hogyan válik mikrokörnyezetünk a társadalom tükrévé, és hogyan inspirálják a tervezőket a történelem nagy változásai?

A HOME SWEET HOME kiállítás a fenti kérdésekre kísérel meg választ adni – elsősorban magyar designerek alkotásain keresztül, a nagyközönség és a szakma számára egyaránt befogadható és inspiráló formában.

------------------------------------------------------------------------

Helyszín: Iparművészeti Múzeum
Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Nyitvatartás: szeptember 25. – november 15., K-V 10:00-18:00

 Home Sweet Home

ADAMLAMP / THEBAKKER / ZSIEMANKAJE

A három fiatal tervező korábbi és őszre időzített legújabb munkáiból nyílik kiállítás a Kubikban. Beltéri lámpák, bútorok, és egyéb lakáskiegészítők várják az érdeklődőket. Az e-mail címüket megadó látogatók a program végén ajándéksorsoláson vesznek részt, továbbá a Design Hét alatt egyes termékek 20% kedvezménnyel vásárolhatók meg.

---------------------------------------------------------------

Helyszín: KUBIK Coworking Közösségi Iroda
Cím: 1137 Budapest, Jászai Mari tér 5-6. (pincehelyiség)

Nyitvatartás (Design Hét alatt): H-P 9:00-18:00
Megnyitó: szeptember 25., 19:00

 Adamlamp

KÜLÖNLEGES SPANYOL LEMEZJÁTÉKOK

Kiállítás

A 20. század elejének játékait prezentáló kiállításon bemutatásra kerülnek az 1905-ben alapított Paya cég lemezjáték-csodái. Hajók, sárga villamos, omnibusz, zeppelin, tricikliző bohóc és majom is látható lesz a tárlaton, melynek legérdekesebb darabja a TUF-TUF trombitáló oldalkocsis motoros. A hazai közönség bepillantást nyerhet az itthon eddig ismeretlen spanyol játékipar csodáiba.

-------------------------------------------------------------------------

Helyszín: JÁTÉKSZEREK Anno Kiállítóterem és Bolt
Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 54.
Nyitvatartás (Design Hét alatt): H-P 10:00-19:00, V 13:00-19:00
Megnyitó: szeptember 25., 17:00

 SPANYOL LEMEZJÁTÉKOK

Design vásárok:

DESIGN ÉS KREATÍV MŰVÉSZETI VÁSÁR

Az Iparművészeti Múzeum hagyományos design vásárral: iparművészek által készített egyedi, minőségi ékszerekkel, ruhákkal, kerámiákkal, és kiegészítőkkel várja a tárgykultúra szerelmeseit. A vásár mellett változatos programokkal, családi nappal várják az érdeklődőket a szervezők. A programokra a belépő 500 Ft, a kiállításokra megváltott belépővel a programok is látogathatóak.

--------------------------------------------------

Helyszín: Iparművészeti Múzeum
Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Design vásár: szeptember 27., 10:00-18:00

 DESIGN ÉS KREATÍV MŰVÉSZETI VÁSÁR

WAMP DESIGN VÁSÁR

Az idei Design Hét alkalmából impozáns helyszínről, az Iparművészeti Múzeumból jelentkezik Budapest legnagyobb design vására. A múzeumban sétálgatva a legmenőbb hazai tervezők alkotásaiból; ruhák, ékszerek, táskák, divatkiegészítők, gasztro termékek közül válogathatnak a látogatók, az emeleti különteremben pedig „Érezd nálunk otthon magad!” mottóval megnyílik a WAMP nappalija! Belépő: 500 Ft (levásárolható).

--------------------------------------------

Helyszín neve: Iparművészeti Múzeum
Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Nyitvatartás: 10:00-18:00

 WAMP DESIGN VÁSÁR

BOHEMIA DESIGN MARKET BUDAPEST - kortárs cseh design vásár

Design vásár az Iparművészeti Múzeum aulájában a kortárs cseh formatervezés világából. Több, mint 25 művész mutatja be alkotásai legjavát. Legyen az eredeti lakberendezési kiegészítő, divatos ruhadarab vagy egyedi ékszer. A vásáron bemutatkozó munkákat közvetlenül a tervezőktől vásárolhatják meg, akik gazdag kísérő programmal is várják az érdeklődőket. A Bohemia Design Market Budapest 2015 vásárt a Cseh Köztársaság nagykövete, Őexc. Juraj Chmiel nyitja meg szeptember 25-én, pénteken 10 órakor.

---------------------------------------------------------------------------

Helyszín: IPAR MŰVÉSZETI MÚZEUM 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Nyitvatartás: szeptember 25-26. P 10-18; SZ 10-18

BOHEMIA DESIGN MARKET BUDAPEST

Design Hét 2015 Budapest