Ház mészkő lábazati burkolattal

Napjainkban már lépten-nyomon az ökológiai lábnyomunkról és a fenntartható fejlődésről olvashatunk, hiszen számos cikk jelent már meg a témával kapcsolatban. De hogyan gondolkodik erről a természetes anyagú köveket forgalmazó cég? Miként tudja a mindennapokban is környezettudatosan működtetni a kereskedelmi és kivitelezési folyamatokat?

Kisebb ökológiai lábnyom

Most néhány konkrét példán keresztül bemutatjuk, hogy mit tehetünk közösen a környezetünkért, illetve hogy a Természetes Kövek Háza burkolatkereskedés mindennapjaiban ez hogyan valósul meg.

1. Ne terheljük túl a környezetünket!

Egy termék annál kevésbé terheli a környezetet, minél kevesebb energia szükséges az előállítása, a szállítása és a felhasználása során. Az is fontos szempont, hogy ezek valamelyike jár-e károsanyag-kibocsátással, illetve vegyi anyagok felhasználásával. Nem elhanyagolható az sem, hogy mekkora energiafelhasználással lehet majd elbontani és hulladékként elhelyezni, esetleg újrahasznosítani a felhasznált alapanyagokat legyen szó házépítésről, vagy belsőépítészeti munkákról.

Mészkő burkolat Budaörs

Kerítés természetes burkolattal

2. Vásároljunk fenntartható és környezetbarát építőanyagokat!

Ebből a megközelítésből nézve egy természetes kőből készült homlokzat többé már nem csak a minőségi építészetet képviseli. Fontos kiemelni, hogy a teljes életciklusa során (gyártás- használat-elbontás) lényegesen kevesebb primer energiát igényel, mint az üvegből, szálcementből, kerámiából vagy éppen fémből készült homlokzatok. Talán meglepő, de a kőburkolatok között is található olyan, amit az 1600-as évek óta a mai napig kézzel fejtenek. Ennek az az oka, hogy a nagyon vékony (pár mm vastag) rétegek a gépi kitermeléstől eltörnének. Ezért a Solnhofeni mészkő csak az üzemben, a méretre vágás alkalmával találkozik gépekkel.

Nappali falburkolata mészkővel

3. Energiahatékonysági mutatók!

A kőbányában lévő nyers tömbök kitermeléséhez, és az üzemben való méretre vágásukhoz, illetve felületi megmunkálásukhoz csak kis mennyiségű energia szükséges. A Természetes Kövek Háza németországi beszállító partnereinél mind a tervezés, mind az alkalmazott folyamatok, illetve technológiák tekintetében környezetbarát és energiahatékony elvek szerint járnak el, hogy tartós értékű és fenntartható termékek készülhessenek. Környezetvédelmi politikájuk másik fő célja, hogy példaképek legyenek az iparágon belül és követőkre találjanak.

Partnereikként a TKH is a tartós értékű és fenntartható termékek értékesítését, valamint gyártását célozta meg. Büszkék arra, hogy az általuk forgalmazott kőburkolatok kitermelése és feldolgozása során a mesterségesen előállított burkolatokhoz képest a nagyon alacsony energiafelhasználás csak egészen kis ökológiai lábnyomot eredményez. Kizárólag I. osztályú termékeket forgalmaznak. Ügyfeleiket arra bátorítják, hogy hogy ezeket a természetes köveket fenntartható módon építsék be.

Medence burkolat mészkővel

4. Felejtsük el a pazarlást!

Mint minden gyártási folyamatban, a TKH üzemében is keletkeznek a méretre vágásokból adódóan leeső darabok, melyeket tovább hasznosíthatók dekorációs és lakberendezési kiegészítők formájában. Így minimálisra csökkenthető a hulladék mennyisége. A kőburkolatok kiegészítéseként néhány éve elkezdtek fából készült falburkolatokkal is foglalkozni. Ezek nagy része újrahasznosított fából készül úgy, hogy régi indonéz halászhajók épen maradt részeit alakítják át falpanelekké.

Újrahasznosított fa falburkolat

Fa falburkolat Budaörs

5. Kevesebb gépi munka!

Szintén a vásárlók által is kedvelt termékek közé tartozik a kókuszdió héjából készült, 100%-ban természetes kókuszmozaik. Az egymáshoz ragasztott kis mozaikdarabkákat kézzel készítik, gépeket nem használnak hozzá. Falburkolatként dekorációs célra, egy-egy falszakasz kiemelésére, vagy térelválasztó burkolataként is nagyon szépen mutatnak.

Kókusz mozaik burkolat

Nappali padlóburkolata mészkőlapokkal

A természetes kövek forgalmazója:

Természetes Kövek Háza

Természetes Kövek Háza
Járjunk természetesen!

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Telefon: 06 23/500 770 - Mobil: 06 20/589-5912

 és 2030 Érd, Szajkó u. 42.
Mobil: 06 20/557-4108

E-mail: info@termeszeteskovekhaza.hu

www.termeszeteskovekhaza.hu

Várjuk Önt szeretettel!