Csatornák és csatornarendszerek vizsgálata

Valljuk be, még a saját lakásunknál sem rendelkezünk kellő tudással arról, hogy milyen állapotban vannak a sokszor több tíz éve lefektetett csövek, és ezekkel csak akkor foglalkozunk, ha valamilyen probléma, például dugulás következik be. A dugulást a legtöbb esetben mi magunk is megszüntethetjük, ám komolyabb problémák esetén érdemes duguláselhárítással foglalkozó cég szolgáltatásait igénybe venni.

Fontos tudni, hogy a mai modern technikának köszönhetően a legtöbb cég végez csatornakamerázást vagy kamerás csatornavizsgálatot, amellyel a rendszeres dugulások okai is felderíthetők a teljes csatornaszakaszunkban. A kamerás vizsgálat alkalmas arra is, hogy felmérje a csatornarendszer állapotát, és megvizsgálja a csövek sérüléseit anélkül, hogy a csövek nyomvonalát keresve ásni vagy bontani kellene. A dugulásokat nem csak a csatornába került szennyeződések okozhatják, sok esetben előfordulnak rákötési vagy illesztési problémák, építési törmelékek vagy a csőbe belenőtt gyökérzet.

Duguláselhárítás a konyhában

Ez utóbbi, egy-egy fa gyökerének a csatornába jutása családi házak esetében elég gyakran előforduló probléma. Mivel a régi csatornacsövek eternitből készültek, azok anyaguknál fogva idővel megrepednek, és ezeken a kis repedéseken jutnak be a fa gyökerei a csőbe, ahol a sok víznek köszönhetően gyorsan növekedni kezdenek, ezzel pedig hamarosan dugulást okoznak. Ilyen esetben sajnos elkerülhetetlen a bontás, és a csövek teljes cseréje.

Szennyvíz csőcsere a lakásban

Az újabb csövek, amelyeket ma a csatornázás céljaira alkalmaznak, PVC vagy keményebb anyagú KG PVC csövek, melyek sokkal strapabíróbbak, így ezekbe a gyökerek csak ritkán (például nem megfelelő illeszkedés esetén) juthatnak be. A legújabb csöveket úgy képezték ki, hogy azok már ellenállnak a háztartásokban használt oldószereknek, savaknak és lúgoknak is, emellett hőállóak is.

Tiszta szennyvízcsövekkel a szép fürdőszobáért

Használt lakás vásárlásakor a csatornarendszer nem megfelelő működésére utalhatnak a szagok, melyek jelezhetnek dugulást, de a legtöbb esetben csak arról van szó, hogy a nem használt lakás szifonjaiból elpárolog a víz, mely a bűzzárást biztosította, így a csatornaszag akadálytalanul érkezik a lakásba. Ez természetesen nem jelent problémát, mert amint újra használatba veszik a lakást a probléma megszűnik.

Kerüljük el a dugulást!

A kialakuló dugulásokat sokkal jobb elkerülni, mint elhárítani, hiszen egy kis odafigyeléssel megakadályozhatjuk a probléma kialakulását. A dugulásokat a legtöbb esetben a nagyobb, csatornába kerülő szennyeződések, hajszálak, fogkrém-  és szappanlerakódások okozzák, míg a konyhai dugulások legfőbb okozói a csatornába kerülő ételmaradékok és zsíros szennyeződések. Ezen szennyeződések csatornába kerülését megakadályozhatjuk műanyag szűrőkkel és a dugulás megelőzésében nagy segítséget jelent az is, ha havonta egy-két liternyi forró vizet öntünk a lefolyókba, mely oldja a lerakódott zsíros szennyeződéseket.

Ha a fentiek ellenére mégis kialakult a dugulás, akkor házi szerekkel, például szódabikarbónával, ecettel és forró vízzel hatékonyan szüntethetjük meg a dugulást. Komplikáltabb esetekben forduljunk duguláselhárítással foglalkozó céghez, Budapesten profi szakembereket találunk e területen is.