Nemcsak a felfröccsenő esővíz cseppek nedvesítik a lábazatot, hanem a talajból felszivárgó nedvesség is. Ezért a vízszigetelést a lábazat felett építik be az épületek falába. A feladata pedig az, hogy lábazatra felfektetett bitumenes lemez útját állja a falba felfelé szivárgó víznek.

Az új épületek lábazatát a korszerű Austrotherm XPS vagy pedig Expert Fix szigeteléssel szigetelik.

Ezeknek a hőszigetelő lemezeknek a vízfelvétele annyira minimális, hogy vízszigetelésre is tökéletesen alkalmasak. Az évtizedekkel ezelőtt épült épületek lábazata azonban a bitumenes vízszigetelés alatt nincs védve a felcsapódó csapadéktól. Emiatt az állandó nedvesedés miatt fordul elő sokszor a lábazat salétromosodása.

Vastag hőszigetelő elem

Hogyan történik a salétromos ház lábazat javítása, felújítása?

A lábazat javítása, szigetelése előtt mindig pontosan meg kell állapítani, hogy miért vizesedik a lábazat, illetve a felette lévő fal, és ennek megfelelően kell elvégezni a felújítást és az utólagos vízszigetelést. Sokszor esetben a ház körüli vagy ház mellett futó járda fal felé lejtése okozza a lábazat vizesedését. Ilyenkor a járda a ház tövéhez vezeti a lehulló csapadékot. Ha ez a kiváltó ok, akkor a járdát az épülettől elvezető dőléssel kell újraépíteni.

Ha nem lejt ugyan a járda az épület felé, de össze van töredezve, akkor a töréseken át szivárog az épület tövéhez az esővíz. A töredezett járdát ekkor is ki kell cserélni, meg kell szüntetni a töréseket.

Akkor is nedvesedhet a lábazat, ha a ház körüli járda el van csúszva az épülettől és a ház tövében lévő hézagban lefolyik az esővíz. Ilyenkor az épület és járda közötti hézagot ki kell tölteni bitumennel. Ez meg fogja szüntetni a csapadék lefolyását a ház tövéhez. Ha pedig a járda kifelé lejt, akkor el is vezeti a csapadékot a ház tövétől.

Sokszor a tetőre hulló csapadékot elvezető csatornából kifolyó esővíz áztatja el az épület lábazatát. Ez bizony nem jó, mert a csatornán lefolyó esővizet el kell vezetni az épület tövétől. Vagy összegyűjti tartályokba a tetőre hulló csapadékot, vagy pedig legalább 2 méteres távolságban elvezetni az ház tövétől a csatornarendszerbe. Esetleg valamilyen kavicsos víznyelőbe, ami távolabb van az épülettől. 

Ha salétromos a fal a vizesedéstől, akkor magának a vakolatnak a lecserélése még nem oldja meg a vizesedés miatti salétromosodás problémáját. Ha a falak a lábazat felett vizesednek, akkor mindenképp szükség van a vakolatcsere előtt a fal szárítására és a vízszigetelésre.

Ha nem végzi el az épület utólagos vízszigetelését, akkor még rosszabb lehet a helyzet, mint korábban. Azért, mert ha például a vizesedő lábazatot valamilyen cementes vakolattal vakolja le, akkor a lábazatban lévő nedvesség a fal felé akadálytalanul terjedhet tovább. Ha pedig valamilyen burkolatot tesz a lábazatra, akkor a vizesedő lábazatról előbb-utóbb a burkolat egyszerűen le fog hullani.

Éppen ezért az épület felújításakor a szigetelés nélküli nedves lábazatot és a homlokzati falat ki kell szárítani, el kell végezni a vízszigetelést, és csak így fogja tudni elkerülni a nedvesedés miatti salétromosodást.

Szigetelés rétegrend

Persze, ha a falak nem salétromosak, mert a vízszigetelés rendben van a lábazat felett, akkor a lábazatot mindenféle szigetelés nélkül is fel lehet újítani. A jó vízszigetelés továbbra is meg fogja védeni a falat a nedvesedéstől és a salétromosodástól.

Ház lábazat nedvesedés miatti javítása, felújítása

A nedvesedés miatti salétromosodás megszüntetéséhez a nedves terület feletti fél méteres, egy méteres magasságig le kell verni a vakolatot. A málló részektől megtisztított falat érdemes alaposan átmosni, és ezzel eltűntetni a salétromosodást. Ezután teljesen ki kell száradni a falaknak. A száradás után a falazóelemek közötti fugákat kb. 2 centis mélységben ki kell kaparni, és utána falazó habarccsal feltölteni.

Austrotherm szigetelő anyag

A fugákból kiszedett habarcs pótlása és annak megszáradása után a falat érdemes megint átkefélni, levakarni a salétromot, és vízzel lemosni. A fal megszáradása után következhet a lemosott és kijavított fal fröcskölése, gúzolása. Ez segíti a falra felhordott vakolat jobb kötését. Vályogháznál a gúzolás előtt a vakolatot megtartó nádszövet, vagy rabicháló felfogatása is szükséges. Ez még jobban segíti a vakolat jobb tapadását a falon. Ezután következhet a fal vakolása.

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés


Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171