A kéménytéglából és kisméretű téglából épített kémények csak a hagyományos vegyes tüzelésnél alkalmasak az égéstérben keletkezett füst biztonságos elvezetésére. A cserépkályhába és a kandallóba jellemzően fával tüzelünk. A vegyes tüzelésű kazánban a tűzifa mellett tüzelhet még szénnel, brikettel és pellettel is illetve a kertben keletkezett bármilyen szárított növényi hulladékkal. Ezeknek az égéstermékét is biztonsággal elvezeti a hagyományos tégla kémény.

A gáz tüzelés füstelvezetésére azonban nem alkalmasak a hagyományos téglából épített kémények. A gáz tüzelésekor ugyanis sokkal alacsonyabb a tűztérből kilépő füstgázok hőmérséklete, a vízgőztartalma viszont jóval nagyobb. Emiatt a nagyobb víztartalom miatt gázfűtésnél az égéstérből távozó savas füstgázok idővel egyszerűen kioldanák a téglából épített kémény fugáiból a habarcsot. Emiatt a kémény hamar leomolhatna, ami nemcsak a füstgázok eltávozását tenné lehetetlenné, hanem még balesetveszélyes is.

Leier tetőcserép és kémény

De ha a kémény leomlása rövid távon nem is fenyeget, akkor is a savas füstgázok oldó, maró hatása miatt a téglából épített kémény tégla darabjai beomolhatnak a kéménybe, ami akár el is tömítheti a kéményt. Ha pedig nem is tömíti el a füst elvezetésére kialakított kéménykürtőt, akkor is akadályozza a füstgázok akadály nélküli zavartalan eltávozását.

Pontosan ezért nem lehet a hagyományos téglakéménybe bekötni gáztüzeléssel működő tüzelőberendezést. A biztonságos füstelvezetéshez megfelelő béleléssel kell ellátni a hagyományos kéményeket.

Miből származhatnak a hagyományos kémények hibái?

  • A kandalló, cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán vagy tűzhely tűzterében keletkezett füstgáz kéményt károsító hatásától.
  • Az időjárás, például egy orkán erejű szél vagy kemény fagy is okozhat olyan kárt a tégla kéményben, ami rontja a füst elvezetésének biztonságát.
  • A kémény szakszerű karbantartásának vagy pedig rendszeres tisztításának elmaradásából.

A hagyományos tégla kémény nem megfelelő működését okozhatja a kémény nem megfelelő huzathatása, ami például származhat a kis kürtőméretből vagy pedig a kémény nem megfelelő hosszából. Ilyen esetben azonban a kémény a kéményseprő hatóságtól nem is kap használatbavételi engedélyt. Ez azért veszélyes, mert a tűztérben keletkezett füstgázok nem távoznak el a kéményen át a szabadba, hanem visszaáramolhatnak a lakásba, és ott akár mérgezést is okozhatnak.

Elemes készkémények lehetséges hibái 

Az elemes készkémények nemcsak vegyestüzeléshez hanem gáztüzeléshez is használhatók a füst biztonságos elvezetésére. Természetesen a készkéménynek a tüzelőberendezéshez, illetve a tüzelési módhoz biztonságosan használható típusát kell kiválasztani és beépíteni a füst elvezetéséhez. Hiába jó azonban a kiválasztott kémény, ha valamilyen hibát elkövetnek a kémény beépítésekor.

Kémény kandallóhoz

A füst elvezetésével kapcsolatos hibák itt is előfordulhatnak:

Gondot okozhat az, ha nem a tüzelési módnak és a tüzelőberendezésnek megfelelő típusú készkémény vezeti el a füstgázokat a tűztérből. Nem kaphat használatbavételi engedélyt a kéményseprő vállalattól az a kémény, ahol a kivitelezést végző szakember nyilatkozatban nem igazolja, hogy a kémény építésekor, beépítésekor betartotta a kémény építésével kapcsolatos előírásokat.

Ha tüzelési módot váltanak, akkor a kéménynek ennek az újabb tüzelési módnak is meg kell felelnie. Vagy át kell alakítani a meglévő kéményt vagy pedig az új tüzelési módnak megfelelő kémény beépítésére van szükség. Ha ez elmarad, akkor nagyon hamar probléma lehet a füst biztonságos elvezetésével.

A kémény nem megfelelő beépítése is nem várt problémát okozhat a füst biztonságos elvezetésében. Például a kémény túlterhelése a kelleténél kisebb kürtőméretű kémény beépítésével vagy a tökéletes égéshez szükséges levegőnél kevesebb levegő biztosítása mind gondot okozhat. A készkémény szakszerű karbantartásának az elmaradása is fennakadást eredményezhet a kémény üzemeltetésében.

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés


Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171