Hiába szép és tartós az ágykeret és az ágyrács; ha a matrac túl silány színvonalú, akkor hátfájást, valamint gerincbántalmakat okoz. Laikusként nehéz eldönteni, hogy mire kell odafigyelni matracvásárláskor, ezért cikkünkben összegyűjtöttük azt a négy szempontot, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni a döntésnél.

1. tanács: válassz (memória)habos verziót

Napjaink legmodernebb verziójának a memóriabetétes habmatracok számítanak. Ez a típus teljes mértékben alkalmazkodik a tested körvonalaihoz, és még a mozgásodat is követi alvás közben. Vagyis, megfelelő alátámasztást nyújt a gerincednek, így természetesen pozícióban pihenheted végig az éjszakát.

A legtöbb szakember is ezt a típust ajánlja a vásárlóknak, de érdemes tudni, hogy az ára magasabb a többi verzióhoz képest, valamint az is igaz, hogy nem mindenki számára ez a megfelelő. Összefoglalva, ha a te kényelmedet egy extra kemény matrac szolgálja legjobban, akkor kár egy memória matracba fektetni az erre szánt összeget.

2. tanács: puha vagy kemény matrac?

Talán a puhaság és a keménység kérdése a leginkább szubjektív, mindenki maga tudja, hogy melyik a számára kényelmesebb. Azonban nem szabad túlságosan puha fekhelyet vásárolni, mert a hosszú távon besüppedő matrac legalább annyira káros a testtartásra és a gerincre nézve, mint egy rossz minőségű. Ennél a kérdésnél a testsúly is meghatározó: egy félkemény matrac egy 50-60 kilós hölgy alatt kevésbé fog besüppedni, mint egy 90-100 kilós férfi esetében. 

Franciaágy sárga ágytakaró

3. tanács: milyen pozícióban alszol?

Alvási szokásaink igen különbözőek, ezért is lehet az, hogy rengeteg matrac típus kapható a szaküzletekben és a webáruházakban. Alapvetően három testhelyzetben szoktak aludni az emberek:

  • Az oldalukon: ez a legtermészetesebb, legegészségesebb alvási forma. Ilyenkor a hát, a nyak és a csípő is tehermentesített, így azok, akik így szeretnek aludni többféle matrac közül is bátran választhatnak. Akár egy zsákrugós matrac is megfelelő lehet, de ezek sokkal gyorsabban elhasználódnak, mint a habmatracok.
  • A hátukon: aki a hátán szeret aludni, annak legalább félkemény matrac javasolt. Előfordulhat, hogy esetükben gyakrabban is kell a matracot cserélni, mivel nagyobb a besüppedés aránya, így gyorsabban "kifekszik" a matracot.
  • A hasukon: a hason fekvés a legegészségtelenebb változat. Ha te is így szeretsz pihenni, akkor olyan matracra lesz szükséged, amely megfelelő alátámasztást nyújt a testednek. Számodra egy keményebb, speciálisabb matrac a javasolt.

Matrac vásárlási tanácsok

4. tanács: használj matracvédőt is

A vásárlásnál ugyan minden matracra jár jótállás, de te is tehetsz azért, hogy minél hosszabb életű legyen a kiválasztott fekvőhely. Matracvédő huzat használatával a matracod sokkal jobban fogja bírni a gyűrődést, sőt! Higiéniai védelmet is nyújt a por és az atkák ellen. A huzat nem arra lett tervezve, hogy kéthetente, havonta ki lehessen mosni. Érdemes a matrac saját borítását évente egyszer kitisztítani, cserébe a matracvédőt akár heti szinten is át lehet mosni 40-60 fokon.

Képek forrása: Freepik, Unsplash