Főleg bizonyos életszakaszokban, amikor egy gyerek nem tudja mi a helyes és a helytelen vagy a követendő és az elkerülendő. Ilyen példának hozhatjuk fel azt, amikor a szülők meglátják, hogy a frissen festett falra rajzol a csemetéjük. Bár első hallásra mindenki a szívéhez kapna, ez mégsem olyan nagy dolog, sőt mi több, ez a fajta tevékenység igen pozitív dolgot árul el egy gyerekről.

Fekete táblafesték

Miért fontos, hogy a gyerekek kiélhessék a kreativitásukat?
Amióta világ a világ, a rajzolás az emberi faj egyik alapvető kommunikációs eszköze. Érzelmeket, élményeket, emlékeket fejezünk ki vele, míg a gyermekek esetében nemcsak ezekről beszélhetünk, hanem a bennük lévő kreativitásra is nagy hatással van a fejlődésük során. Az agyuk olyan részét képesek a festéssel és a rajzolással fejleszteni, amivel segíthetik a lelki és mentális egészségük fejlesztését. Egy olyan hobbi, amivel az idejük lekötése mellett tanulhatnak és egy olyan dolgot sajátíthatnak el, amellyel a későbbiekben akár képzőművészeti iskolákba való jelentkezésre is alkalmuk lehet, valamint közelebb kerülhetnek felnőttkori hivatásukhoz is.

Hogyan rajzolhat a gyerek a falra úgy, hogy soha ne okozzon kárt?
Szerencsére ma már rengeteg megoldás létezik arra, hogy dorgálás és szidás helyett is ott éljék ki a gyerkőcök a bennük lévő alkotóművészt, ahol alapvetően nem kéne. Ehhez a toll és tempera helyett a fekete táblafesték jelenti a megoldást, amely egy vizes bázisú és oldószer nélküli táblafesték. Ezt ugyanis használhatják kültéren és beltéren is kifejezetten nagy igénybevételre, például falra és fára is. Kiváló dekorációs festék, és mivel matt bevonatú, ezért könnyű a tisztítása is. Tehát legyen szó akár a gyerekszobában lévő falról vagy éppen a konyhai csempéről, az alkotások bármikor könnyedén letörölhetők lesznek.

Milyen előnyei vannak a fekete táblafestéknek?
Ahogy fentebb is említettük, mivel vízbázisú, ezért könnyen letörölhető, eltüntethető. Ez pedig nemcsak a lakás szépségének megőrzésében játszik fontos szerepet, ha gyerekek vannak a családban, hanem a szülők lelki nyugalmában is, hogy nem történik anyagi kár és a gyermeket sem kell leszidni egy olyan dolog miatt, amely alapvetően a javát szolgálja.
Célszerű tehát időben felkészülni arra az időszakra, amikor a gyerekek a legaktívabban használják a képzelőerejüket a rajzoláshoz. Ettől függetlenül nem hátrány, ha az egész ház vagy lakás helyett csak egy bizonyos helyiséget alakítunk ki számukra kreatív saroknak. Sőt, mi több, sok pozitív hozadéka lehet, ha már egészen kiskorukban van egy külön kis dolgozó műhelyük, ahol telefon és TV helyett fekete táblafestékeket, gyurmát, Legot, Duplot és minden egyéb fejlesztő játékot gyűjtünk nekik össze, ahol csak és kizárólag az elméjükre és a bennük rejlő kreativitásra tudnak hagyatkozni.

Ezzel képet kaphatunk a rejtett tehetségükről és arról is, ha esetleg nyomasztja, bántja őket valamit. Hiszen a gyerekek a rajzokon keresztül szoktak sok mindent kiadni, amiről kevésbé vagy egyáltalán nem akarnak beszélni. Szülőként tehát semmiképp ne álljunk az otthoni rajzolás, festés útjába! Inkább tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kárbiztossá tegyünk egyes lakásrészeket. Szerezzünk be minden festéshez szükséges eszközt és használjunk táblafestéket, amely a család minden egyes tagjának nagy megnyugvást ad majd a későbbiekben.