Az építőiparban való alkalmazáshoz számos típus létezik melyek, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A hagyományos gipszkartonok rendkívül népszerűek az építőiparban, mivel könnyűek, könnyen kezelhetőek, és sokféle felhasználási területen alkalmazhatók. Ám ha az építészet a biztonságra is kiemelt figyelmet fordít, a tűzgátló gipszkartonok választása kiemelkedő fontosságú lehet. Ezek a speciális típusok ugyanis olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek gátolják a tűz terjedését, ezáltal növelik az épület tűzbiztonságát.

Tűzgátló gipszkarton

Tűzgátló gipszkartonok típusai

A tűzgátló gipszkartonok három fő típusba sorolhatók: A, B és C típusok. Az A típusú tűzgátló gipszkartonoké a legmagasabb tűzállósági besorolás, és ezek rendelkeznek a leginkább tűzálló tulajdonságokkal. Ezek a lapok a tűznek akár 240 perces időtartamon keresztül is képesek ellenállni.

A B típusú tűzgátló gipszkartonok is kiváló tűz elleni védelmet nyújtanak, ám kissé alacsonyabb időtartamra, általában 120 percig. Ezek a lapok ideálisak olyan helyekre, ahol a tűz elleni védelem kiemelt fontosságú, de az abszolút maximális tűzállóság nem feltétlenül szükséges.

A C típusú tűzgátló gipszkartonok pedig rövidebb ideig, általában 60 percig tartják vissza a tűz terjedését. Ezek a lapok továbbra is kiváló tűzbiztonságot nyújtanak, de alkalmazásukat általában olyan területeken javasolják, ahol a tűz terjedésének lassítása a cél.

Bár a tűzgátló gipszkartonok kiemelkedő védelmet nyújtanak, fontos szakember segítségét kérni a megfelelő típus kiválasztásához, és helyes beépítéséhez. A szakszerű telepítés, és a megfelelő típusú gipszkarton kiválasztása elengedhetetlen az optimális tűzbiztonság érdekében.

Új építésű házaknál és felújításoknál is hasznos

Fontos megjegyezni, hogy a tűzgátló gipszkartonok használata nemcsak új házak építésénél fontos, hanem felújításoknál is. Az ilyen típusú gipszkartonok beépítése régebbi épületekben is jelentős mértékben növelheti azok tűzbiztonságát.

Ezen termékeket pedig akár online, az ekomplex.hu webshopban is lehetőségünk van megvásárolni, házhozszállítással, vagy akár az építkezésre történő kiszállítással.