Ha ez egy életre szóló befektetés neked, akkor különösen nem mindegy mibe ugrasz bele. Íme, néhány kulcsfontosságú szempont, amelyeket érdemes mérlegelni, mielőtt aláírnád a szerződést.

Milyen az infrastruktúra

Az eladó ingatlan elhelyezkedése talán az egyik legfontosabb szempont. Nézz utána, milyen közlekedési lehetőségek állnak rendelkezésre, milyen a környék infrastruktúrája, mennyire közel vannak az iskolák, üzletek, orvosi rendelők. Egy jó helyen lévő ingatlan értéke idővel csak növekedni fog, míg egy kevésbé kedvező helyen álló ingatlané csökkenhet. Ez pedig egy későbbi eladásnál is fontos szempont lehet.

Ezekre figyel ingatlanvásárlás előtt

 

Milyen állapotban van a ház vagy lakás

Az ingatlanok aktuális állapota szintén meghatározó tényező. Egy régi, felújításra szoruló lakás olcsóbb lehet, de a felújítás költségeit is hozzá kell adni a vételárhoz. Egy új vagy felújított ingatlan drágább lehet, viszont kevesebb karbantartást igényel hosszú távon. Arról nem is beszélve, hogy egy korszerűtlen fűtési rendszer, vagy akár a falban futó vezetékek rossz állapota sok borsot törhet az orrod alá, ha nem járod körbe eléggé ezeket, akár szakember segítségét kérve.

Mekkora és hogy van kialakítva

Fontos, hogy az ingatlan mérete és elrendezése megfeleljen a jövőbeli terveidnek és igényeidnek. A hangsúly itt a jövőbelin van. Ha tudod, hogy sokat fogsz otthonról dolgozni, vagy régi álmod egy edzőterem otthon, akkor ezekkel is kalkulálj.

Mire figyeljünk ha házat veszünk

Rendben vannak-e a papírok

Mindig ellenőrizd, hogy az ingatlan megfelel-e a helyi építési előírásoknak és jogszabályoknak. Ne utólag derüljön ki, hogy egy fal a szomszéd telkén van hivatalosan, vagy éppen már nem bővítheted a házat, mert alacsony a maximális beépíthetőség.

Pénzügyi megfontolások

Az ingatlan ára mellett fontos a finanszírozás módjának megfontolása is. Érdemes átgondolni, hogy milyen jelzálog- vagy egyéb hitel és támogatási konstrukciók érhetők el, és hogy ezek mennyire kompatibilisek a saját pénzügyi helyzeteddel. A rejtett költségek, mint az illetékek, ügyvédi díjak és a hitelkamatok is jelentős tételek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.