Esetleg túl nagy a tér és nem érezzük otthonosnak. Lehet, hogy túl sokan vannak egy térben, zavaró a látvány, zavaróak a hangok. Ekkor úgy érezhetjük, hogy valami hiányzik. Hiányzik egy jó megoldás, például a megfelelő térelválasztás a lakásban. Megoldásokat kereshetünk saját magunk, ám egy profi lakberendező segítségével könnyen megtalálhatjuk a biztos megoldást. Nézzük meg, mit javasol a Studio Trend tervezője Ferenczi Éva , milyen hatékony, megoldások kerülhetnek szóba.

Léces térelválasztó

Elsőként nézzük meg, miért is jó a térelválasztás a lakásban:

1. Privát szférát biztosíthatunk például a nappaliban a home office tér, vagy háló rész elkülönítésével.
2. Nagyobb terekben, például nappaliban vagy hálószobában a térelválasztók segítenek különböző funkcionális zónák, például étkező és pihenőhely elválasztásában.
3. Kisebb helyiségekben a térelválasztók segíthetnek optimalizálni a rendelkezésre álló teret, lehetővé téve több funkció egyidejű elvégzését anélkül, hogy az egész területet átrendeznénk.
4. A térelválasztók vizuálisan érdekesebbé tehetik a helyiséget, valamint tükrözhetik az ott lakók stílusát és ízlését.
5. A térelválasztók, különösen az akusztikus panelek segíthetnek csökkenteni, elnyelni a zajt és javítani a hangminőséget egy adott térben.
6. A térelválasztók, például függönyök vagy könnyen mozgatható panelekkel rendelkező rendszerek lehetővé teszik a tér gyors átalakítását a különböző igényekhez igazodva otthon vagy a munkahelyen egyaránt

Mivel oldjuk meg? Milyen adottságok és lehetőségeink lehetnek?

A térelválasztás praktikus megoldás, hiszen lehetővé teszi a látvány elszeparálását, miközben - az anyagától és elhelyezésétől függően a hangok terjedését is csökkentheti. Nagy terek felosztásával intimebb, barátságosabb légkört teremthetünk, ugyanakkor megőrizhetjük a tágasság érzetét. A térelválasztók lehetnek ideiglenesek, mobilak, vagy akár fixen rögzítettek, építettek is, így minden igénynek és élethelyzetnek megfelelő megoldást találhatunk.

Lapok konyha és nappali elválasztásához

A térelválasztók típusai rendkívül változatosak. A klasszikus megoldások közé tartoznak a paravánok, nyitott polcrendszerek, ezek mellett népszerűek a függönyök, üvegpanelek és a növényekkel történő természetes elválasztás is. Az innovatív megoldások között találjuk a térelválasztó modulrendszereket, amelyek személyre szabható, rugalmas kialakítást tesznek lehetővé.

Eltolható térelválasztó

Nézzünk meg ezek közül néhány megoldást:

1. Kreatív gyors ötletként szolgálhatnak a függönyök, textilek: szalagfüggöny, lapfüggöny a lakás designhoz igazodva, vagy egy függesztett óriás makramé, amely nemcsak elválaszt, de egyedi hangulatot is teremt. 
2. Mobil bútorokkal történő térelválasztás, például magastámlás fotelekkel, vagy kanapéval határolt térrész kialakítása nagyon modern és stílusos megoldás lehet. Kis lakásokban is ötletes választás.

Paraván nappaliba

Léces szeparálás

3. Nyitott vagy zárt könyvespolcok, üveges vitrinek használhatók térelválasztóként, miközben tárolási lehetőséget is biztosítanak. Az alacsony polcok különösen jól működnek, ha nem akarjuk teljesen elzárni a teret.
4. A beépített akvárium, terrárium egyszerre szolgál térelválasztóként és lenyűgöző látványelemként, világítással és a bent élő egzotikus lakókkal együtt.
5. A fixen rögzített vagy mozgatható panelek, lamellák, legyenek akár függőlegesen vagy vízszintesen forgatható táblák, plexi, fa, üveg megoldások, lehetővé teszik a fény és a, láthatóság szabályozását, miközben modern megjelenést kölcsönöznek a térnek.
6. A lakás építészeti adottságaihoz igazítva egy szinteltolás dobogóval kialakítva nem csak vizuálisan, de fizikailag is elkülöníti a tereket, miközben érdekes dinamikát ad a helyiségnek.

Térelválasztás konyhaszigettel

Ferenczi Éva lakberendező

Corten acél áttört fémlemez

Üvegfal két helyiség között

Terek elválasztása szekrényekkel

+1 Extra: Belső kert üveg falakkal határolva, amely falak lehetővé teszik a természetes fény áramlását a térben, így a belső kert megvilágítja a környező helyiségeket is, és lehetővé teszik, hogy a teret vizuálisan elkülönítsük anélkül, hogy teljesen elzárnánk egymástól a különböző funkciójú helyiségeket. Ez elősegíti a tér nyitottságát és folytonosságát.

Növényfal étkezőbe

Az előnyök mellett fontos figyelembe venni a lehetséges hátrányokat is. Bár a térelválasztók általában jobb fényáteresztést biztosítanak, mint a hagyományos falak, a hangszigetelésük gyakran kevésbé hatékony. 

Studio Trend látványterv

Ezért a megfelelő térelválasztó kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a lakás méretét és alaprajzát, az építészeti adottságokat és az elképzeléseinket. Amennyiben  a térelválasztás eszközei között nehéz a választás, érdemes megkeresni a Studio Trend Interior szakértő csapatát, akik segíthetnek a térelválasztó megoldás kiválasztásában és akár a beszerzésében is, hogy tökéletes legyen a térelválasztás a lakásban.

Studio Trend

Ferenczi Éva és Hunyás-Tóth Adrienn
Studio Trend Interior

www.studiotrendinterior.com

Telefon: +36-30-437-6455