A cikk teljes verziója a DODO.HU lakberendezési blogon jelent meg, amelyet ide kattitntva olvashatsz el.

Bútoraiddal hosszú éveken keresztül fogod megosztani otthonodat, ezért a bútorvásárlás bizony komolyabb dolog, mint elsőre tűnik. Lehet szerelem első látásra vagy hosszas mérlegelés eredménye egy-egy döntés, egy biztos, hatással lesz családod életére. Hosszú éjszakákat töltesz majd el az ágyadban, kedvenc filmjeidet izgulod végig a kanapédon, és az étkezőasztalnál gyűltök össze nap mint nap.

Laptop és kanapé

Miért rendeljünk bútort a netről?
Kezdjük talán a hátrányokkal! Egy webáruházban nincs előtted a termék úgy, mint egy bemutatóteremben (már persze ha nem katalógusból rendelsz ott is). Nem tudsz beleülni, nem tudod megfogni, kipróbálni. Ez talán egyeseknek elriasztó lehet, de nyugodj meg, ezzel nem csak te vagy tisztában, hanem a webshopok tulajdonosai is. Így ha talpon akarnak maradni, akkor bizony kompenzálniuk kell ezeket a hátrányokat. Hogyan teszik ezt?

Óriási választékkal
Egy bemutatóterembe bajosan fér be akárcsak egy közepes bútor webáruház kínálata is. Mivel a bútorok a webshopban nem foglalnak helyet, ezért a kínálat szinte végtelen - legalábbis nincsenek fizikai korlátai. A nagyobb kínálatból pedig sokkal nagyobb eséllyel megtalálod azt, amit keresel.

Nincs rajtad nyomás
Előfordult már veled, hogy bementél egy üzletbe és hosszas keresgélés után végül kompromisszumot kötöttél, csak azért, hogy vége legyen a vásárlásnak? Hidd el, nagyon sokan vannak ezzel így, ráadásul a nagyobb áruházak tudatosan építenek is erre. Online vásárlásnál nem szorít az idő. Egy felugró ablak - amit persze mindenki utál - még mindig nem annyira idegesítő, mint egy rámenős értékesítő.

Jobb ár
A neten, a gép előtt ülve pillanatok alatt összehasonlíthatod az egyes webáruházban kínált árakat, sokkal gyorsabban, mint üzletről-üzletre járva. Ezért a bútor webáruházak rákényszerülnek arra, hogy fél szemüket a versenytársak árain tartsák és versenyezzenek velük érted, a vevőért. Így pár kattintással szinte biztos, hogy jobb áron jutsz az áhított bútorokhoz.

Tömörfa asztal fém lábbal

Nem kell cipelned
Ha webáruházból vásárolsz, akkor az esetek többségében a kiszállítás a szolgáltatás része (ingyenesen, vagy jelképes összegért). Így nem csak a vásárlás válik kényelmesebbé, de nem is neked kell görnyedned az olykor igen súlyos bútorok alatt.

Elállási jog
Online vásárlásnál számos törvény védi a fogyasztókat, ezek közül is a legfontosabb a 14 napos elállási jog, mely lehetőséget kínál arra, hogy visszaküld a terméket indoklás nélkül. Ez esetben pedig visszakapod a vételárat. Így olyannyira nyugodtan és alaposan megvizsgálhatod a vásrolt bútort, amennyire még személyes vásárlás esetén sincs lehetőséged egy üzletben. A DODO.HU-n például még a visszaszállítás költségét is átvállalják tőled, így a vásárlás teljesen kockázatmentessé válik számodra.

Hogyan válassz bútor webáruházat?
Tegyük fel, hogy online megtaláltad és kiválasztottad álmaid bútorát. A kérdés ekkor már csak az, hogyan válaszd ki a bútor webáruházat?

Dodo Home bútor webáruház

Teszteld le az ügyfélszolgálatot!
Egy magára valamit is adó bútor webáruház nem csak a cégadatokat teszi megtalálhatóvá, hanem ügyfélszolgálatának elérhetőségeit is. Nyugodtan teszteld le akár rendelés előtt. Akár egy chatbot, akár egy telefonszám áll rendelkezésedre, tedd fel a kérdéseidet! Messzemenő következtetéseket tudsz levonni, abból, hogyan reagálnak. Ha már mint érdeklődőt megbecsülnek, akkor biztos lehetsz benne, hogy vásárlóként is segítőkészek lesznek. Ha nem? Akkor lehet hogy érdemes máshol is körülnézned.

Fotók, termékinformációk
Mivel egy bútor webshopban csak a monitoron keresztül találkozol a termékekkel, ezért kénytelen vagy a közvetett információkra hagyatkozni. Olvasd el a termékek leírását! Ha nem tartalmaznak elég adatot méretre anyagra… stb vonatkozóan, vagy nem magyarul szerepelnek akkor bizony, ideje továbbállni. Intő jel lehet még a rossz helyesírás, vagy a magyartalan tükörfordítás a termékek leírásánál. Ha csak egy-két képet találsz a bútorról és csak egy szögből vagy szemcsés, amatőr fotókon mutatják be, érdemes igényesebb boltot választanod. Egy profi, minőségi bútor webshop több oldalról is megmutatja termékeit.

Értékelések, vélemények
Érdemes az ránézni más vásárlók véleményére a webáruházról. Ezt legtöbb esetben a Facebookon, vagy más közösségi oldalakon könnyen meg is találod. Ha csak 1-2 darab értékelés van, de a bolt 10 éve működik az gyanús. Ha pedig minden tökéletes, az is. Ha csak 5*-os értékeléseket látsz, akkor elképzelhető, hogy a vélemények nem vásárlóktól származnak.

Az összes tippet és a teljes útmutatót itt érheted el: Mire figyelj online bútorvásárlásnál?
[Átfogó útmutató 2019]