De vajon miért olyan ismert fűtési típus és tényleg rászolgál népszerűségére? Cikkünkben ennek járunk utána. A kazánban megtermelt meleg vizet egy szivattyú a radiátorokba juttatja, ahol megtörténik a hőleadás, vagyis a helyiség levegőjének melegítése. Ezzel azonban a folyamat még nem ért véget, a víz ezt követően visszaáramlik a kazánba és a teljes kör folytatódik, vagy ha úgy tetszik, elölről kezdődik. Az elnevezés is innen ered: a meleg víz cirkulálásával fűt. A legnépszerűbb gázkazán hazánkban: a cirkó. 

A hőtermelő berendezéseknek két típusát különböztetjük meg: míg az egyik csak a fűtésért felel, a másik típus egyben a használati melegvíz előállításáról is gondoskodik.

Meleg víz gázkazánnal

Lássuk az előnyeit!

  • Magas hatásfokkal működik

A cirkó fűtés magas hatásfokkal bír, akár 50%-kal hatékonyabb lehet a konvektoros rendszerekhez képest. A fali gázkazánok esetében az az általános szabály érvényes, hogy a lakás alapterületével együtt nő a cirkó fűtés gazdaságossága és hatásfoka. Gyakorlatilag elmondható, hogy minél nagyobb otthont fűtünk ezzel a módszerrel, annál jobban megéri.

  • Biztonságos

Sokan tartanak a nyílt égésterű kazánoktól, nem véletlenül. Amennyiben viszont zárt égésterű készüléket választunk fűtéshez, megszűnik az égéstermék visszaáramlásának lehetősége, így nem kerülhet otthonunkba szén-monoxid sem, így elkerülhető az általa okozott mérgezés is. Turbós vagy kondenzációs kazánt választva nem csak melegben, de biztonságban is tudhatjuk családunkat.

  • Meleg vízhez is jó

A cirkó nem csupán fűtéshez, de akár használati melegvíz előállítására is alkalmas. Ráadásul a tárolással sem kell foglalkoznunk, hiszen ezek a rendszerek többnyire átfolyós elven működnek. Ezáltal folyamatosan rendelkezésre áll a meleg víz, ráadásul a mennyiséggel is szabadabban gazdálkodhatunk, mint a tárolós kazán esetében. További előny lehet, hogy így több helyiség ellátása is lehetséges egy készülékről.

  • Üzembiztos

Nem csak biztonságos, de tartós megoldás is, hiszen a megfelelő karbantartásra ügyelve, hosszú évekre kiszolgál minket.

webkazan gazdaságos fűtés

Összességében elmondható tehát, hogy gazdaságos, korszerű és biztonságos megoldás a cirkó fűtés. Kiépítése azonban nem minden esetben egyszerű és kézenfekvő megoldás, hiszen régi lakásoknál igencsak időigényes és nehéz lehet az átállás. Érdemes azonban hosszútávú befektetésként tekinteni rá, hiszen nem csak a fűtésszámlánkon láthatjuk a költségeinkre gyakorolt kedvező hatását, hanem az ingatlanunk értékét is nagyban növeli.