Tapéta Trend virág mintás tapéta ezüst

Tapéta minták kapcsán első gondolatként, szerintem neked is, mint ahogy szinte mindenkinek a nagymama nappalijában látott virág vagy éppen barokk mintás tapéta ugrik be. Azonban mára a tapéta minták már ennél sokkal szélesebb spektrumon mozognak. Viszont tény, hogy vannak örökzöld motívumok, amelyek sosem mennek ki a divatból, ilyen például a már említett virágos, vagy barokkos minta, de szintén ide vehető a madaras vagy éppen az aszimmetrikus-inda minta is.

A különböző európai stílusok hozzájárultak a minta választék fejlődéséhez, hiszen komoly hatással voltak rájuk, a barokk korszakban divatosnak számító részlet gazdag mintákat, idővel felváltotta egy letisztultabb, visszafogottabb stílus, majd a szecesszió ideje alatt előtérbe kerültek az aszimmetrikus minták, megjelentek a különböző inda minták. Mindeközben szintén a XX. század elején az art deco stílusa magával hozta a szabályos, geometrikus mintákat, míg a Bauhaus megteremti a letisztult funkcionalizmus esztétikáját.

Manapság azonban a Panotne színintézet által választott év színek nagyban meghatározzák a trendeket. A 2017-ben választott Greenery élénk zöld szín, amellyel az ébredő természetre akarták felhívni a figyelmet, például olyan nagy hatással volt a tapéta designerekre, mintákra, hogy azóta is újabb és újabb levél, vagy trópusi-dzsungel mintával találkozunk.
A trópusi-dzsungel mintákat két csoportra oszthatjuk:

  • a sűrű részlet gazdag
  • és az egy kiragadott részletet felnagyító, például nagy leveleket ábrázoló tapéta mintákra.


Többnyire színes, élénk színek jellemezik ezeket a tapéta mintákat, idén azonban letisztultabb, két kontrasztos szín párosítása kezd előtérbe kerülni, a pasztellszínektől kezdve az erőteljesig. 

Tapéta Trend - Tapéta panel

Tapéta Trend levél mintás tapéta

Tapéta Trend pálmalevél mintás

Tapéta Trend pálmaleveles tapéta

Az állat mintás tapéták újra kezdnek a köztudatba kerülni, azonban továbbra is, a madár mintás tapéták viszik a prímet. Többnyire páva, daru illetve a flamingó mintákkal találkozhatunk, jellemzően részletgazdag kidolgozásban.

Tapéta Trend páva mintás

Tapéta Trend kék

Tapéta Trend klasszikus mintás

Tapéta Trend pasztell színben pálma

Tapéta Trend levélmintás

Tapéta Trend dzsungel mintás

Tapéta Trend ázsiai mintás

Egyre hódítanak a különböző orientális stílusú tapéták, amelyek között biztosan megtaláljuk a kedvünkre valót, hiszen ma már a tradicionális japán mintákon át, a marokkói mintás tapétákig, az afrikai stílusútól az ázsiai mandala mintás tapétákig mindenféle elérhető. Ezek a mintás tapéták a kidolgozott részletektől lesznek egyszerűen megunhatatlanok.

Tapéta Trend sűrű indás leveles

Tapéta Trend marokkói mintás

A tapéta minták másik fő irányát a geometriai mintás tapéták uralják, amelyeket a mély és világos alapszínek mellett, különböző fémes hatású felületek tesznek luxus érzetűvé. Leginkább ez vezeti a modern irányvonalat.

Tapéta Trend Geometrikus minta

Tapéta Trend Geometrikus minta

Azok se csüggedjenek, akik bizonytalanok és nem szeretnének konkrét vagy ritmikus mintát látni a falaikon. Ugyanis egyre nagyobb teret hódítanak a különböző absztrakt, festményre hajazó, strukturált tapéta minták. Ezeket jellemezhetik az erős tónusos színek, színátmenetek, pasztell árnyalatok. Megjelennek a konkrét festményeket reprodukáló tapéták, mint Van Gogh impresszionista művei, vagy könnyed akvarell festményre hajazó tapéta minták.

Tapéta Trend pasztell színű

Tapéta Trend festményszerű

Gyerek tapéta minták tekintetében szintén nagyon népszerűek a különböző állat minták, amelynek fő szereplői az egzotikus állatok: tigris, majom, elefánt, kakadu. Színeiben itt inkább a visszafogott színek a jellemzőek. Stílusában pedig erősen hat a skandináv vonulat, inkább rajzolt elnagyolt mintájúak jelennek meg a piacon.

Tapéta Trend gyerekszobai

Tapéta Trend gyerekmintás tapéta

Tapéta Trend bálnás tapéta

Mindenesetre mielőtt felújításba kezdenél, érdemes átnézned a mai tapéta mintákat, mert már nem csak a nagyi tapétája létezik, ennél sokkal színesebb és izgalmasabb minták vannak, amivel még jobban magadra szabhatod az otthonod és fejezheted ki önmagad, ráadásul az alapanyagot tekintve is sokat fejlődött a világ, így akár te is felrakhatod.

Tapéta Trend sűrű rózsás tapéta

Tapéta Trend barokk és pelikán minta

Tapéta Trend logo
www.tapetatrend.hu

Webáruházunk telefonszáma: +36 70 600 0591
info@tapetatrend.hu