Térkő tisztítása nagynyomású vízsugárral

A burkolat tisztán tartásának vannak tervezett, előzetesen elvégzendő munkálatai és bizony rendszeresen végzendő takarítási feladatai is. Vagyis amikor poros, koszos, piszkos a térburkolat, akkor bizony le kell tisztítani azt. Ezzel szinte vadonatúj szépségűvé varázsolhatjuk a felületet. 

Megelőzés impregnálással 

A burkolat tisztaságának a megőrzését segíti a térkő burkolat impregnálása is. Ha térburkolatát impregnálóval vonja be, akkor a burkolatra felvitt impregnáló nemcsak a nedvességtől, esőtől és hólétől védi meg a burkolatot, hanem a szennyeződésektől is. A rendszeres időközönként (évente, kétévente) felvitt impregnálószer távol tartja a zsíros és olajos szennyeződéseket is, és ezért nem fog beivódni a burkolatba a térkőre kifröccsent benzin, gázolaj vagy bármilyen zsíros vagy olajos szennyeződés.

Ha rendszeresen ápolja, impregnálja a térburkolatot, akkor sokkal könnyebb lesz tisztán tartani, és a szépségét, természetes fényét is sokkal jobban meg fogja őrizni a burkolat. A térkő burkolat rendszeres impregnálásának is megvan azonban az a hátránya, hogy az impregnált burkolat felülete kevésbé lesz csúszásmentes. Az impregnált felület távol tartja a szennyeződéseket a térkő pórusaitól, cserébe viszont simábbá, ezáltal csúszósabbá is teszi azt. Az érdes, csúszásbiztos felület azonban nehezebben tisztán tartható.

A burkolat tisztán tartása mellett másik fontos kérdés a burkolat színének a megőrzése is. A burkolat impregnálása ebben is segít, mert az impregnálás nemcsak megvédi a burkolat színét a kifakulástól, hanem még színmélyítő hatása is van. Nem mellesleg az impregnálószer ellenáll az UV sugárzásnak is.

A térburkolatra jutó szennyeződések letakarítása

A burkolatra hulló faleveleket azonban még tökéletes impregnálásnál is össze kell seperni és zsákokba rakni. Ugyanis nemcsak rendezetlen látványt nyújtanak a térkövezett felületen, hanem még csúszás-, és balesetveszélyes is a nyirkos, nedves, esős időben. A burkolatra hulló port is el kell távolítani időnként. A térkövek felszínének a csúszásgátlás miatt érdesnek kell lenni. Ez az érdes felület viszont megtartja a port. Ha impregnálva van a burkolat, akkor a port könnyen össze tudja seperni a burkolatról. 

Környezetbarát térkő tisztítás

Ha nem impregnálja a burkolatot, akkor magas nyomású vízsugárral is könnyen le tudja tisztítani a szennyeződött felületet. A kerti slagból folyó víz egy alapos tisztításhoz bizony nem lesz elég. A szennyeződések biztos eltávolításához szükség van a magas nyomású vízsugárra. Sőt az olajos, zsíros foltokkal szemben még a magas nyomású, vízsugaras tisztítás sem lesz elegendő.

Ezeknek a magas nyomású mosóknak többféle fajtája is van. Ha ténylegesen tiszta burkolatot szeretne, akkor időnként a vízsugár önmagában nem biztos, hogy elég lesz. Ezért érdemes olyan magas nyomású mosót választani, amelyiknek mosószer adagolója is van. Ezzel ugyanis mosószert is tud hozzákeverni a vízsugárhoz, és még tisztább lesz a burkolata a mosás után. A burkolatra kerülő olajos és zsíros szennyeződéseket is el kell távolítani a burkolatról. Ezeknek a szennyeződéseknek az eltávolítására kifejezetten erre a célra kifejlesztett hatékony zsíroldó szerek lesznek a segítségére.

Arra azonban figyeljen oda, hogy ha nincs impregnálva a térburkolat, akkor a magas nyomás nemcsak a szennyeződéseket távolítja el a burkolatról, hanem a fugák közéből a homokot is kimoshatja. Ezért az  impregnálás nélküli burkolatának alapos, magas nyomással történő tisztítása után szükséges lehet a fugaközök homokkal való újbóli feltöltése is. 

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés

 Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171