Redőny, Csancsa Bt, hogyan válasszunk redőnyt?

Ezzel azonban még egyáltalán nem értünk a végére a megválaszolandó kérdéseknek, mégpedig olyannyira nem, hogy egy sor fontos dologban kell megvizsgálnunk otthonunk állapotát, fekvését, illetve az igényeinket, miközben mindezt összevetjük a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel, valamint a felhasználható keretösszeggel.

Bár nagyon nehéz lenne egyetlen cikkbe sűríteni azt a sok apróságot, amiről döntenünk kell egy redőny megvásárlása előtt, azonban a legfontosabb tényezőket az alábbiakban kivétel nélkül összegyűjtöttük. Amennyiben tehát az alapvető kérdésekben szeretnénk jó döntést hozni egy redőnyvásárláskor, az alábbi kisokos elolvasását követően már nagyon kicsi az esélye annak, hogy valamit rosszul csinálunk! Sárközi János összefoglalója következik a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt-től.

Redőny, Csancsa Bt, hogyan válasszunk redőnyt?

Alumínium vagy műanyag?

Általában az egyik első és legfontosabb eldöntendő kérdés a redőnyvásárlás kapcsán, hogy az árnyékolónak milyen alapanyaga legyen! Miután a korabeli faredőnyök szinte teljesen kimentek a divatból, jelenleg a műanyag és az alumínium típusok hódítanak, és mivel a kettő között általában kisebb-nagyobb árkülönbség van, ezért sokaknak teljesen evidens, hogy a műanyagot választják. Ezzel azonban akad némi probléma! Az egyik, hogy az árrést jellemzően a kereskedők generálják, méghozzá egy átverésre építve, hiszen a nagyon olcsó műanyag redőnyöket forgalomba sem szabadna hozni, nemhogy felszerelni bárhová is, tehát ebből a típusból egy jobb minőség közel annyiba kerül, mint egy alumínium. A másik kapcsolódó „probléma” pedig, hogy a két redőnytípus nemcsak az ár, hanem a teljesítmény tekintetében is különbözik egymástól!

Az alumínium redőnyök ugyanis bár némileg valóban drágábbak, ezért cserébe azonban sokkal masszívabb megjelenéssel kecsegtetnek, esztétikai értékükön felül pedig sokkal nagyobb vagyonbiztonsággal szolgálnak, hiszen betörő legyen a talpán, aki egy könnyűfémből készült palástrendszeren képes hangtalanul, illetve gyorsan áthatolni. Ennél egy kicsit lényegesebb pont a szigetelés kérdése!

Redőny, Csancsa Bt, hogyan válasszunk redőnyt?

A jobb minőségű alumínium redőnyök léceiben ugyanis speciális töltőanyag található, melyek a hang- és a hőszigetelés terén egyaránt előnyösebb tulajdonságokkal kecsegtetnek nyílászáróink számára, de kiemelendő még a sorból ezeknek az árnyékolóknak a szavatossága és tartóssága is. A fém ugyanis legfeljebb meghorpad egy kicsit, ha eltalálja egy nagyobb jég- vagy fadarab egy intenzív viharban, azonban a műanyag lécek kilyukadhatnak, sőt el is törhetnek. Ennek fényében érdemes mérlegelni a döntésünket, ha redőnyt szeretnénk vásárolni magunknak, hiszen az alumínium típusokkal lényegesen hosszabb távokra tervezhetünk, mint műanyag társaikkal.

Nincs sok választásunk, ha kész a homlokzat!

Ha döntöttünk az anyag kérdésében, a következő témakör a redőnyválasztás tekintetében a tokszerkezet. Ebben az esetben alapvetően két alternatíva közül választhatunk, így beszélhetünk vakolható- és külső tokos szerkezetről. Amennyiben hőszigetelés előtt állunk, netán éppen most építkezünk, akkor még lehetőségünk van dönteni a két megoldás között, ha viszont elkészült a homlokzat, akkor vakolható tokos kialakítást már nem tudunk választani, mert az óriási bontási-, és helyreállítási munkálatokkal járna együtt.

Redőny, Csancsa Bt, hogyan válasszunk redőnyt?

Érdemes azonban mégis emellett dönteni, ha van rá lehetőségünk, hiszen dacára annak, hogy nagyobb előkészületeket igényel, hovatovább jelentősebb összedolgozásra van szüksége az árnyékolástechnikai- és az építészeti szakembereknek, a végeredmény egy sokkal esztétikusabb, hovatovább a hőszigetelés tekintetében is előnyösebb megoldás. A vakolható tokszerkezet lényege ugyanis nem más, minthogy a redőnyszekrény és a lefutók a hőszigetelés mögé kerülnek, tehát rejtve maradnak a szem elől, aminek jóvoltából homogénebb felület alakítható ki a homlokzaton.

Amint azonban elkészült a ház burkolása, már csak a külső tokos redőnyök jöhetnek szóba. A külső tokszerkezet sem rosszabb, mint vakolható társa, az árnyékolási teljesítmény tekintetében gyakorlatilag egyáltalán nincs különbség köztük, ellenben a redőnyszekrény és a lefutók ilyenkor láthatók maradnak. Szerencsére ma már lehetőségünk van színezni ezeket az elemeket, így az összhatás nem feltétlenül lesz rosszabb, mint a burkolt megoldásnál. Ízlés kérdése az egész, de ha dönteni kell, akkor érdemes figyelembe venni az elhangzottakat.

A gurtni már a múlté!

A tokszerkezet tisztázásával azonban a technikai kérdéseknek még nincs vége! Kifejezetten lényeges manapság a mozgathatóság kérdése is a redőnyök esetében, hiszen bár a gurtnis megoldás még mindig jelen van a piacon – olcsóságával pedig népszerűségére sincs panasz –, ellenben ma már a motorizálás szintén nagyon kezd elterjedni. Ez nem véletlen, hiszen egyre olcsóbb technológiákkal dolgoznak a szakemberek, így a tulajdonosnak nincs más dolga, csak egy ügyes villanyszerelővel elhúzni az elektromos hálózatot a leendő redőnyszekrényhez, és az árnyékoló rögtön beköthető, működésre is bírható.

Sokan tartanak ettől a megoldástól, mert újdonság, mert még nem túl elterjedt, de fontos megnyugtatni mindenkit, hogy a motorizált redőnyök ma már olyan egyszerű és közérthető szerkezetek, mint egy villanytűzhely, egy televízió vagy egy kenyérpirító. Ezeknek a működtetéséhez szintén elektromos áram szükséges, és néhányuk még bonyolultabb is ezen a téren, mint egy redőny, amihez egy nagyon egyszerű távirányító csatlakozik, vagyis a redőnypalást mozgatása hihetetlenül kényelmesen, gombnyomásra megvalósulhat. Érdemes tehát nem a múltban élni, hanem a jövőbe tekinteni, ha éppen árnyékoló vásárlása előtt állunk.

Gondolkozzunk el az automatizáláson!

Ha már az elektromos redőnyre rábólintottunk, fontos megjegyezni a választás előtt, hogy léteznek automatizált, önműködésre képes megoldások is. Ezeknek az alapját egy redőnymotor adja, amihez különféle érzékelők és időkapcsolók csatlakoznak annak érdekében, hogy az időjárás vagy a napszakok változására, esetleg időzítésünkre reagálva maguktól mozgásra bírják a redőnyöket. Még drága technológia, de ha okosotthonban gondolkozunk, feltétlenül vegyük számításba, arról nem is beszélve, hogy segítségével milyen sokat spórolhatunk majd a jövőben, és mennyivel könnyebb lesz az életünk tőle. Automatikus felhúzás, illetve leeresztés minden reggel és este, fűtés- és hűtésszabályozás a kinti hőmérséklet függvényében, fénykorrekció a napszakhoz igazítva – csak néhány példa a határtalan lehetőségek közül.

Redőny, Csancsa Bt, hogyan válasszunk redőnyt?

Színezés? Az esztétika miatt ez is fontos!

Bár a tokszerkezet választásakor már szóba került, érdemes külön is kiemelni a redőnyválasztás kapcsán az esztétikát. Ezt a legjobban a tok és a palást színezésével érhetjük el, amivel kapcsolatban ma már rengeteg lehetőségünk van. Hozzáigazíthatjuk a tokszerkezetet a nyílászárókhoz, a homlokzathoz, de választhatunk akár teljesen eltérő, kontrasztszíneket is. Kérhetünk továbbá eltérő árnyalatú palástot és tokot, amivel egyenesen lenyűgöző kombinációkat hozhatunk létre. Bár a színezés minden esetben feláras, ha odafigyelünk otthonunk megjelenésére, érdemes rááldozni ezt a kis pluszt az árnyékolókra, mert a látvány bőven kárpótolhat majd minket ezért a befektetésért.

Redőny, Csancsa Bt, hogyan válasszunk redőnyt?

Csancsa Árnyékolástechnika

www.csancsa.hu

www.redonyvilag.hu

Székhely: 1162 Budapest, Szlovák út 68
info@csancsa.hu
facebook/csancsaarnyekolastechnika

Telefon: +36-70/314-1580