Ha a könnyűszerkezetes megoldásokat nem vesszük alapul, akkor is többféle hagyományos kerámia-, illetve pórusbeton tégla közül lehet választani. Az Ytong pedig már évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend az építeni vágyók között. Hogy mi ennek az oka és miért előnyösebb ilyen építőanyagot választani otthonunkhoz? Egyáltalán melyik típus mellett érdemes dönteni? Az alábbiakban megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket!

Ytong tégla elemek

Az Ytong tégla legfontosabb előnyei a hagyományos téglával szemben

Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy az Ytong tégla népszerűsége az elmúlt néhány évben drasztikus emelkedést mutatott. Manapság komplett rendszereket találunk, melyek a pincétől a padlásig lehetőséget adnak arra, hogy ebből az alapanyagból készüljön el leendő otthonunk. Adja magát azonban a kérdés, hogy miért is előnyösebb ez az építőanyag a hagyományos téglákhoz viszonyítva? Lássuk a legfontosabb tudnivalókat:

A természetben megtalálható alapanyagok

A legfontosabb pozitívum az Ytong tégla kapcsán, hogy semmiféle mesterséges alapanyagot nem alkalmaznak hozzá a gyártók, a pórusbeton elkészítéséhez ugyanis a természetben megtalálható kvarchomokot, meszet és vizet használnak, amit egy speciális eljárással összedolgoznak, majd különböző méretű blokkokba tömörítenek. Lényegében tehát egy mesterséges kőzetről beszélünk, melynek semmilyen káros hatása nincs közvetlenül a lakókra és a környezetre – még bontáskor sem.

Jobb hang- és hőszigetelés

A kerámiatéglából készült falszerkezetek esetében manapság elengedhetetlen az extra hőszigetelés alkalmazása, ami alaposan megnövelheti az építkezés költségeit. A megfelelő vastagságú Ytong téglával azonban nincs szükség plusz homlokzati hőszigetelésre, ugyanis ennek a tömör, légbuborékokkal rendelkező építőanyagnak önmagában nagyon előnyösek a hang- és hőszigetelő tulajdonságai. Ez szerkezetileg is nagyon előnyös, hiszen sokkal egységesebbé, hőhidaktól mentessé teszi a teljes épületet. 

Kitűnő páraszabályozás

Korunk agyonszigetelt lakóházaiban rendszeres problémát okoz a pára, mely vizesedő, penészesedő falakat eredményez, hiszen megfelelő szellőztetés nélkül a levegőben található nedvesség nem tud eltávozni a falakon keresztül. Az Ytong ezen a téren is kitűnő tulajdonságokkal rendelkezik, miközben képes rendkívül komfortos klímát és környezetet biztosítani otthonunknak.

Nagy teherbírás

Bár önmagában az Ytong tégla könnyű szerkezetnek tekinthető, hiszen nagyon egyszerűen formázható, vágható, ebből fakadóan sérülékeny is, azonban annyira tömör és sűrű anyag, hogy rendszerben kimagasló teherbírással rendelkezik. Nemcsak a tartófalak szerepét tudják betölteni, de akár többszintes épületek esetén sem vallanak kudarcot. A belső szerelvények felszerelésénél ugyan ajánlott hosszabb dübelekkel dolgozni a hagyományos téglákhoz mérten, azonban teherbírása – pláne szabványos Ytong áthidalók és egyebek alkalmazásakor – semmivel sem marad el a többi építőanyag tulajdonságaitól.

Tűz- és vízálló jelleg

Természetes összetevőinek dacára az Ytong tégla nem éghető, ezáltal a hivatalos besorolás alapján kimagasló tűzvédelmi osztályba került, ami szintén egy rendkívül előnyös tulajdonság a részéről. Ennél is fontosabb azonban a vízállóság! Bár lábazati vízszigetelésre és egyebekre szükség lesz, de míg egy beázás vagy csőtörés komoly és maradandó kárt tud okozni egy kerámiatéglában – ami hosszabb távon salétromosodást, szerkezetromlást eredményezhet –, addig az Ytong tégla a beázást követően képes úgy kiszáradni, hogy annak nem maradnak maradandó nyomai vagy sérülései. Ennek az oka, hogy nem tud nagy mennyiségű vizet felvenni, tehát sokkal tartósabbnak tekinthető.

Ytong tégla fűrészelése

Könnyebb és gazdaságosabb építhetőség

A hagyományos kerámiatéglákhoz viszonyítva az Ytong tégla az építhetőség terén is rendkívül sok előnyös tulajdonsággal bír. Ennek az oka nem más, minthogy a blokkok nagyon könnyűek, egyszerűbb mozgatni őket még nagyobb méret esetén is. Emellett a megfelelő célszerszámokkal könnyedén vághatók és véshetők, aminek hála sokkal gazdaságosabban, kevesebb hulladéktermelés mellett építhető fel belőlük egy komplett lakóház. Arról nem is beszélve, hogy mindegyik típusánál sokkal kevesebb habarcsot kell alkalmazni, a nútféderes változatok esetében pedig oldalirányban nincs is szükség masszára az építkezéskor, csak a tégla alsó és felső felén.

Falazás Ytong téglából

Milyen Ytong téglát válasszunk építkezéshez?

Az Ytong termékcsalád részeként ma már többféle termékkategória közül válogathatunk, azonban annyira kidolgozott, komplett és jól felépített technológiáról van szó, hogy mindegyik terméktípusnak megvan a maga szerepe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyes folyamatokhoz vagy faltípusokhoz nem is tudunk rosszul dönteni. Emiatt elegendő csak a jelenleg kapható három fő téglatípussal megismerkedni a vásárlás előtt, a többi termék ezek mellett csak kapcsolódó kiegészítőként funkcionál.

Az Ytong Classic például az eredeti tömbösített tégla, a hagyományos Ytong, mely a legnagyobb népszerűségnek örvend, ha elérhető áron és magas minőségben szeretnénk építkezni. Falazáshoz kiváló alternatíva, de ma már léteznek hatékonyabb változatai, így komplett lakóházakhoz már ritkán választják.

Ott van példaként az Ytong Forte, mely a Classic típushoz viszonyítva sokkal jobb nyomószilárdságot kínál, magasabb testsűrűsége mellett pedig hővezetési tényezője egyaránt előnyösebb. Mivel teherbírása kimagasló, ezért nagyobb, többszintes épületekhez ez az ideális megoldás, sőt pincefalakhoz is gyakran használják.

Amennyiben a hőszigetelési tényező a legfontosabb a választáskor, akkor az Ytong Lambda típus mellett érdemes dönteni, ami az alacsony energiaigényű lakóházak kitűnő társa. Mivel nagy teherbírású, ezért önmagában alkalmazva többszintes ingatlanokhoz is ajánlott, méghozzá extra hőszigetelési szükséglet nélkül!

Részben a téglatípusok közé sorolhatjuk még az Ytong Startot, mely önmagában építkezésre nem alkalmas, de a lábazat és az alap között nagyon hasznos alkalmazni legalább egy-két sorban azért, hogy a két szint közti hőhíd-hatást csökkenthessük vele a padlófödém vonalában.

Választáskor fontos szakember segítségét kérni, hiszen leendő otthonunk fekvése, tulajdonságai, valamint az alapvető igényeink jelentős mértékben befolyásolhatják, hogy milyen méretű Ytong téglát válasszunk az egyes terméktípusokon belül.

Egy egész ház Ytong téglából

Forrás:
hu.wikipedia.org/wiki/Ytong
www.bekasepker.hu/ytong-vasarlasi-tanacsadas