A régi bérházak padlásterében már régóta divat modern lakásokat kialakítani. A felújítással általában a ház is nyer, hiszen ilyenkor nemcsak a homlokzatot hozzák helyre, hanem a tetőt is kicserélik. És ha egy belvárosban a legtöbb ház tetejét kicserélik, vagy felújítják, akkor jó lenézni rájuk. Ennek a lakásnak a teraszán állva az elénk táruló, színes bádogkavalkád és kéményerdő olyan, mintha egy festményt néznénk.

Erkély
A nappaliból nyíló terasz nem túl nagy, de egy kisebb társaságnak vagy családnak pont elegendő lesz. Jó ötlet a 6 személyes étkező elhelyezése, mert a falhoz tolt pad fix, és itt nincs szükség háttámlára sem, hiszen a manzárd függőlegesen futó határoló fala ezt a szerepet tölti be. A másik oldalon pedig a mobil székek mögött bőven van hely közlekedni. Bár Svédországban a napsütéses órák száma messze nem éri el a citrusfajták szükségleteit, nyári terasz dísznek fantasztikusak a cserépben nevelkedő citromfák.

Nappali
A nappali egy szintbe került az erkéllyel, ezért mikor nyitva az ajtó, a panoráma a szobából is élvezhető. Ráadásul ez a szoba minden oldalról kapja a fényt, így a tipikus skandináv fehérség még jobban érvényesül. Az egész lakás érdekes alaprajza a nappaliban is izgalmassá teszi a tereket. A gerendák nem csak rusztikussá teszik az összhatást, de funkcióval is bírnak, a hangulatvilágítást rejtik magukban. A középbarna hajópadló nagyszerű kontrasztban áll a fehér falakkal és bútorokkal. A lakás központjában elhelyezett, kemenceszerű kandallónak komoly szerepe van a lakás fűtésében is, emellett hihetetlenül hangulatossá teszi a közösségi teret. A színekkel bátran bántak a tulajdonosok. A nappali szőnyegének kissé keleties beütése, és színei is visszaköszönnek a kanapéra dobott párnákon. A fehérséget nemcsak színes textilekkel, hanem képekkel, növényekkel, sőt érdekes kiegészítőkkel is feldobták. A század eleji tálaló kocsi, a tároló funkciót is ellátó kosár, és a bőr puff is nagyszerűen simulnak a térbe, és fokozzák a lakás otthonosságát.

A szobák
A lakás óriási alapterületének köszönhetően minden háló helyiség tágas, jól berendezhető. A keleti vonal minden szobában visszaköszön. A textilek, különleges tapéták, a rejtett zugok maximális kihasználása és az uralkodó színek segítségével rendkívül otthonos, igazi családi fészket alakítottak ki.  

Konyha
A konyhában a padló színével megegyező frontokat alakítottak ki, kiegészítve high tech üveg és króm felületekkel. Az étkezést kiszolgáló helyiségek rendkívül praktikusak, a tudatosság süt minden elem elhelyezéséből. A keleties szőnyeg nem csak hangulatossá teszi a konyhát, de a konyhában tartózkodást is kellemessé teszi.

Fürdő
A fürdőszobában folytatódik a lakás többi részének minden eleme: a fehér falak, a sötét fa padló és a bútorok szobaszerűvé teszik a fürdőt. Ebben a szokatlanul nagy fürdőben az óriás szabadon álló kád mellett helyet kapott egy épített zuhanyzó is, így gondoskodik a család abszolút kényelméről.

Szöveg: Vasas Anikó