Az FKF szakemberei a kidobott fenyőfákat szakszerűen felaprítják, majd központi kazánokban elégetik, áramot és fűtési gőzt nyerve belőlük. De nézzük, hogyan hasznosíthatjuk újra a kidobott karácsonyfákat

Kidobott fenyőfa újrahasznosítása

Mulcs:
A nyári kánikulában növényeink sok vizet igényelnek, rendszeres öntözésükre azonban sokaknak se idejük, se energiájuk nincs. Arról nem is beszélve, hogy a gyakori locsolástól a gyomok is kinőnek körülöttük. Ezekre a problémákra jelent megoldást a mulcs, azaz a növényi eredetű talajtakaró. A karácsonyfa lehullott, száraz tűleveleiből készült mulcs kiváló vízmegtartó és melegíti a talajt. A savanyú földet kedvelő növények nagyon hálásak lesznek érte.

Komposztálás:
Az egyik leginkább környezettudatos megoldás a karácsonyfa újrahasznosítására a komposztálás. Magas gyantatartalma miatt a fenyőkomposzt nehezen bomlik le, azonban minden csak türelem kérdése: vegyes komposzthoz keverve a fenyőt is szép lassan beépül a keverékbe. A folyamat fahamuval, állati ürülékkel vagy bizonyos konyhai hulladékokkal felgyorsítható.

Kiültetés a kertbe:
Ha földlabdás fenyőt vettél idén karácsonykor, magától értetődő a megoldás. Fontos, hogy az ünnepek után fokozatosan szoktasd a hideghez a növényt: először vidd le például a garázsba, majd pár nap után ültesd csak ki a kertbe. Figyelj arra, hogy a gyökér méreténél minimum 20 centiméterrel nagyobb gödröt áss. A trágya, műtrágya kifejezetten rosszat tesz a fenyőnek, így azt ne tegyél az ültetőgödörbe. Az első két évben locsold rendszeresen!

Kézműves ajándékok:
Izgalmas ajándékok, csecsebecsék készülhetnek a fenyőfából az ünnepek után. Lehet például egy tavaszi ajtódísz alapja, törzséből az alábbi módon szuper poháralátét fabrikálható, de akár madáretetőként is újjászülethet.

Poháralátét készítése Youtube videó

Eltüzelés házilag:
A fenyő kisebb fasűrűsége miatt szinte azonnal lángra kap, azonban ugyanolyan gyorsan is ég el. Ezért inkább gyújtósnak szokták használni keményfa tüzelőanyag alá. Ha te is házi gyújtóst készítenél egykori karácsonyfádból, ágait metszőollóval és/vagy fűrésszel vágd le, törzsét pedig ebben a videóban látható módon aprítsd fel.

Fatüzelésű kandalló

Fontos viszont, hogy ha nincs szikrarácsod vagy szikravédő függönyöd, kandallóba ne gyújtsd be vele, mert magas gyantatartalma miatt pattogva ég, ami rendkívül balesetveszélyes lehet. Kandallók begyújtásához leginkább a rolós gyújtót ajánljuk, a fűtőanyag pedig legyen minél szárazabb és keményebb tűzifa.