A parkettaválasztás

Egy kellemes hangulatú, barátságos otthon ma sem képzelhető el fa nélkül. A fa a határtalan lehetőségek anyaga. Semmihez sem fogható, egy ház, vagy egy szoba kialakításáról van szó. Különösen nagy jelentősége van ennek az anyagnak egy olyan belsőépítészeti résznél, mint a PADLÓ. A fa az egyik legősibb építőelem. Nemesen egyszerű, tiszta, újratermelődő anyag, miközben természetesen szép, stílusos és időtálló, minden darabja egyedi és megismételhetetlen, s feldolgozva is életteli marad. Nem csoda hát, hogy a XXI. század embere a szintetikus anyagok helyett mind gyakrabban választja otthona burkolataként. A fa padló a ház szinte minden helyiségébe beilleszthető, mindenütt a melegség, a harmónia és a kényelem érzését kelti. Ne feledje: a fa, élő anyag, méltósággal öregszik.

A fa lehetőséget kínál minden olyan embernek, aki egyéni és önmagának tetsző környezetet kíván kialakítani. Az igényes és tartósan hibátlan parkettaburkolatok elkészítéséhez a megfelelő minőségű padlóburkolat mellett jó szakember is szükséges, aki a padlóburkolatokat megfelelő gondossággal és szakértelemmel rakja le és formálja a megrendelő igényei szerint.

Amennyiben a parketta padlóburkolat mellett döntött, az azt jelenti, hogy nagyon tetszetős, kellemes hangulatú, természetes anyagból készített terméket választott. Különféle fából készült parketták közül választhat, melyek színük, erezetük mellett még keménységükben és ellenálló képességükben is különböznek egymástól. A parketta padlóburkolat a puhafától a keményfáig a következők ( Brinell adatok, tájékoztató jelleggel):

Akác 4 ,8 kg/mm2 Kemény szövetű, komplex színvilágot idéző burkolat.
Juhar 3 ,7 kg/mm2 Elegáns megjelenésű halvány szín.
Tölgy 3 ,7 kg/mm2 Klasszikus erezetű, tradicionális színárnyalatokat, nemes vonásokkal ötvöző fafajta az időtlen értékek kedvelőinek.
Nyír 3 ,4 kg/mm2 Meleg tónusú, különböző irányból szemlélve változatos színhatásokat és selymes fényt mutat.
Cser 3,3 kg/mm2 A magyar erdők különleges tölgyfája, a cser markáns rajzolatú és árnyalatú padlóburkolat.
Cseresznye 3 ,2 kg/mm2 Ritka, különleges színű és rajzolatú padlóburkolat.
Kőris 3 ,2 kg/mm2 Markánsan erezett, világos árnyalatokat megjelenítő burkolat.
Bükk 3 ,0 kg/mm2 Modern berendezésekhez is kiválóan illeszkedő burkolat.
Vörösfenyő 1 ,9 kg/mm2 Északi harmónia akár melegebb napokra is.
Éger 1 ,6 kg/mm2 Lágy pasztellszerű színek, selymes fényű anyag, amely meleget sugároz.

A fa padlóburkolatok fajtái : SZALAGPARKETTA vagy KÉSZPARKETTA vagy KÉTRÉTEGŰ PARKETTA

Napjainkban a fa a belsőépítészetben és a belső terek kialakításában is újra a reneszánszát éli. A fából készült padlóburkolatok mindig is kedveltek voltak. E burkolat természetes anyaga révén esztétikus és természetes környezetet sugároz használójának. A készparketta egyes elemei nagy felületű parkettaelemekké vannak összeállítva. Szerkezetét három, egymásra merőlegese szálrendezéssel összeragasztott faréteg alkotja. Különböző méretben és többrétegűre gyártva, csiszolva, legtöbbször készre lakkozva, esetenként olajjal beeresztett vagy viaszolt padlóburkoló elemek, minden oldalán nútolva és hornyolva készül. A felső kopóréteg általában keményfából, keresztirányban enyvezett, teherbíró keményfarétegekből készül, ami lerakás után azonnali használatba vételre teszi alkalmassá. A készparketta különféle lerakási mintázatokban kapható. A már kopott készparkettát még legalább háromszor újra lehet csiszolni és lakkozni. Amiért ajánljuk : gyors , egyszerű a lerakása, erős lakk védi a felületét, hosszú az élettartama, többször is felújítható, könnyen , gyorsan tisztítható, kitűnő hangszigetelő, padlófűtés esetén is alkalmazható (kivéve bükk és juhar)

LAMINÁLT PARKETTA

A különböző méretekben gyártott, nagynyomású technológiával több rétegben (1. kopásálló overlay , 2. dekorpapír, 3. HDF (farost) hordozóréteg, 4. ellenhúzó réteg) egymásra helyezett faforgács- vagy farostlemez lapok, melyek minden oldala nútolt és hornyolt. A nagy kopásállóságú műgyanta felület alatt dekorréteg helyezkedik el, mely általában faerezet utánzatú. Nagy kopásállóságának köszönhetően nagyon jól bírja a görgős széket és olyan helyiségekbe is igen praktikus, ahol nagy az ügyfélforgalom. A csomagoláson megtalálható az igénybevételre vonatkozó minőség és ebből következően az ajánlott felhasználási terület is. IP-érték : míg az első kopásig a fedőréteg ki nem látszik, AT-érték: míg a hordozóanyag ki nem látszik. Méretválaszték: vastagság: 6 - 8 mm , Szélesség: 192 mm , Hosszúság: 1 292 mm . Amiért ajánljuk : kedvező ár-érték arány, könnyen lerakható, azonnal igénybe vehető, nagy terhelhetőség, széles dekorválaszték, könnyű és gyors tisztítás, padlófűtés esetén is alkalmazható.

HAGYOMÁNYOS vagy CSAPHORNYOS PARKETTA

A padlóburkolók klasszikusa. Igényes, az extrém igénybevételt is jól tűrő padlóburkolat. A valódi fa az egyetlen olyan anyag, ami felhasználása során is élettel teli marad, és soha - soha nem megy ki a divatból. A valódi fa harmóniát sugározva otthonná változtatja a lakást. A valódi fából készült padlóburkolat antisztatikus és könnyen tisztán tartható, nem vált ki allergiás tüneteket. Keményfából vagy egzotikus fából készül, nútokkal és hornyokkal történő kötéssel. A lerakás után csiszoljuk és felületkezeljük, mely után a parketta felületének színárnyalata bizonyos mértékben megváltozhat. Méretválaszték: vastagság: 16 - 22 mm. Szélesség : 35 - 70 mm Hosszúság : 250 - 500 mm.Hagyományos parketta minőségi osztályai. Natur : ELSŐOSZTÁLYÚ MINŐSÉG. A felső felület repedés és szíjács mentes, a természetes növekedésből adódó színhatású, különösen feltűnő durva szövetszerkezet és nagy különbségek nélkül. Egészséges, jól benőtt göcsök 1 mm átmérőig megengedettek, ha nem csoportosan fordulnak elő.

Fekete, szürke, barna, vörös és egyéb durva elszíneződés nem megengedett. Felső felülete repedésmentes, természetes növekedésből adódó színhatású, Egészséges, jól benőtt göcsök 8 mm átmérőig megengedettek.
Csíkos: MÁSODOSZTÁLYÚ MINŐSÉG. A felső felület repedésmentes. Egészséges szíjács, eltérő szín és szövetszerkezeti hatás adja ennek az osztálynak az élénk összképét. Egészséges, jól benőtt göcsök 10 mm átmérőig megengedettek. Különösen feltűnő, durva szöveti különbségek nincsenek megengedve.
Rusztikus: HARMADOSZTÁLYÚ MINŐSÉG. Határozott színhatású, göcsök, élénk szövetszerkezet. Egészséges szíjács, jól benőtt göcs, tárolási folt megengedett. A fekete göcsök 15 mm átmérőig megengedettek. Elszíneződések, penész és tárolási foltok megengedettek. A parketta anyaga jól benőtt göcsöket tartalmazhat.
C v. konzum: SZABVÁNY ALATTI MINŐSÉG. A megmunkáláskor keletkező kisebb hibák megengedettek. Tárolási foltok, göcsök, színeltérés, élkitörés megengedett. A PARKETTA OSZTÁLYBA SOROLÁSA CSAK A FA SZÍNEZETÉRE VONATKOZIK, A FA MEGMUNKÁLÁSA MINDIG ELSŐOSZTÁLYÚ!

SVÉDPADLÓ

Napjaink egyik legdivatosabb padlóburkolója. Szerkezeti felépítése megegyezik a csaphornyos parkettáéval, vagyis szintén tömörfa és az egyes elemek pontos illeszkedését csapok és hornyok biztosítják. A lamellák ugyanakkor jóval szélesebbek és hosszabbak a hagyományos parkettánál, ezért ezen padlóburkoló megjelenése különösen elegáns. Méretválaszték: vastagság : 15 - 22 mm. Szélesség : 70 - 120 mm. Hosszúság : 600 - 1 500 mm.

HAJÓPADLÓ

A hajópadló széles méretválasztékban kapható, és így e termék az esztétikus megjelenés mellett az egyéni igényeknek is minél nagyobb körben megfeleljen. Különös színfoltot jelentenek az importból behozott trópusi fapadlók, melyeket egzotikus színekben is kínálunk. Hosszú, egy vagy több rétegben lerakott, gyalult vagy csiszolt, csap-hornyos tömörfa pallók előkezelve, vagy utólagosan felületkezelt.

LAMELLA PARKETTA

Csap és horony nélküli, többféle alakzatban lerakható parketta, alul két ragasztó horonnyal. Egyesíti a mozaik és a hagyományos parketta előnyeit. A lécek csap-horony nélküli élkiképzéssel készülnek. Nagyon változatos lerakási módokban fektethető. Műanyaghálóval, táblásított alakzatban is készül. Kis vastagságuk miatt padlófűtéses lakóterek burkolataként is használható. Méretválaszték: vastagság: 10 mm. Szélesség : 48 - 60 mm. Hosszúság : 240 - 300 mm.

IPARI PARKETTA

A hagyományos parketta méretre vágása során keletkező parkettamaradék élére állított elemeinek összeragasztásával készülő táblásított parketta típus. Felülete nem egyenletes, ezt a csiszolás során egyenlítik ki, majd lakkozzák. Mintázata és színezete nagyon változatos, nagy forgalmú, erős igénybevételnek kitett helyiségek masszív burkolata. Méretválaszték: vastagság: 22 - 24 mm. Táblaméret : 150-250*300-450 mm.

INTARZIAPARKETTA, A TÁBLÁSÍTOTT DÍSZPARKETTA:

Az intarziaparketta a hajdani bálok hangulatát hozza el otthonába, szalonná nemesítve a nappalit, kifejezve használójának igényességét, a maradandó értékek teremtésének felelősségével. Mi érezzük ezt a felelősséget, ezért ajánljuk Önnek ezt az exkluzív parkettaburkolatot. Az intarziaparketta táblák alap nagysága 400*400 mm, ami 22 mm vastag tömör keményfa anyagokból készül, az elemek egymáshoz csapolással illeszkednek, ezért masszívak, hosszú élettartamúak, sokszor csiszolható és könnyen kezelhető. A egyedien variálható színek és minták az egyéni igényeket is kielégítik.

A parketta rakása:

ALAP: A parketta szinte minden aljzat burkolására alkalmas. Az alapnak a fektetés megelőzően vízszintesnek, kiegyenlítettnek és teljesen száraznak kell lennie. Az erősebb zsugorodást, illetve tágulást megakadályozandó a terem és a burkolandó felület hőmérséklete 15 C körül kell, hogy legyen. Az aljzat nedvességtartalma betonaljzat esetné 2%-nál ne legyen magasabb, amennyiben ennél magasabb a nedvességtartalom ( max . 5%), akkor a parketta alá fektetése előtt szigetelést kell helyezni az aljzatra. Amennyiben a régi burkolat PVC, linóleum vagy rövid bolyhú padlószőnyeg, és alatta lévő aljzat egyenletes, akkor az is megfelelhet a laminált parketta alá alapként, nem kell felszedni. A diletációs vágás falaktól való távolsága 15 mm kell hogy legyen, de minimálisan a 13 mm-t be kell tartani, amit a végén takaróléccel fedünk be.

RAKÁS: Laminált parketta esetén: nem igényel ragasztást (esetenként az összeillesztéseknél néhány ponton), csiszolást, lakkozást csak össze kell tolni az egyes elemeket, így a parkettaburkolat szétszerelhető lesz. A laminált parketta padlófűtés esetén is jó burkolatként szolgálhat, a gyártó utasításainak pontos betartása mellett. Hagyományos parketta esetén: megfelelő aljzat esetén a parkettaszálakat a megrendelő igénye szerinti alakzatban leragasztjuk, száradás után a hézagokat tömítjük (rejboljuk), a felületét egységesre csiszoljuk, majd lakkozással teszünk védőréteget a parketta felületére. Elhasználódás vagy sérülés esetén még legalább 3 - 5 alkalommal újra csiszolható és lakkozható, így újra rakás nélkül kapható újból tiszta és új hatású fafelület. A hagyományos parkettát sokféle mintában lehet lefektetni.

Szalagparketta esetén: csapoknál, nútoknál összeillesztve pontonként ragasztjuk a parkettát. Ezen burkolatot már nem kell csiszolni, lakkozni, teljesen felületkezelt. Hajópadló esetén: megfelelő vastagságú párnafákra, vakpadlóval, vagy anélkül kell lerakni. Az előkezelt hajópadlót rakás után lehet lakkozni, olajjal beereszteni vagy viasszal is kezelni. A kezeletlen hajópadlót csiszolni és lakkozni kell. Svédpadló esetén : rakása megegyezik a hajópadlóéval, a különbség az, hogy a svédpadló keményebb fából készül, mint a hajópadló és teljesen felületkezelt. Nem kell csiszolni és lakkozni.

A PARKETTABURKOLAT MÁS KIEGÉSZÍTŐI:

Hagyományos v. laminált szegélylécek, a piacon található minden fatípushoz. Burkolatváltó profilok, melyek biztosítják az esztétikus átmenetet a hideg- és meleg- vagy szőnyeg- és parkettaburkolatok között. Polyfoam , rétegelt lemez , kék fólia. A parketta ápolása : A lakkozott felületeket 2-3 hét elteltével lehet csak először tisztítani. A tisztítás mindig puha ruhával, szőrkefével vagy porszívóval történjen. FELMOSNI TILOS! Az alig látszó lépésnyomokat és a makacs szennyeződéseket enyhén benedvesített, puha ruhával kell felmosni. A lakkozás selymes fényét hosszútávon a tisztítószer helyes megválasztása biztosítja. A parketta tisztításának gyakoriságát az igénybevétel határozza meg.

Ne feledje: A faanyag még feldolgozott állapotban is "élő" anyag, s a szélsőséges klimatikus hatásokra - csak úgy, mint az ember - érzékenyen reagál. Az ember és parketta jó közérzetéhez tehát a megfelelő klíma is hozzátartozik. Ez például 20 C hőmérséklet esetén mintegy 50-60%-os relatív nedvességtartalmat jelent. Ha a fűtési idényben a relatív légnedvesség tartósan vagy gyakran a fenti érték alá csökken, a parketta rendkívüli módon kiszáradhat, s az egyes elemek közt, de azokon belül is rések képződhetnek. Ennek megakadályozása érdekében szükséges a fűtési idényben páratartalom és a hőmérséklet folyamatos mérése és a légnedvesség megfelelő mértékű pótlása mesterséges légnedvesítéssel.

K. M. Par – Ker Kft.