Egyetlen köbcentiméterében 14 millió levegővel telt sejt található. Ennek köszönheti kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonságait, rugalmasságát és egyedülálló tartósságát. Pára- és nedvességtaszító, nem penészedik, nem támadják meg a rovarok és a rágcsálók.

Mivel természetes anyag, megakadályozza az allergén tünetek kialakulását. Hogy miről is van szó? A Földközi tenger partvidékén, főleg az Ibériai-félszigeten honos lombhullató fa, a paratölgy lehántott kérgéről, azaz a parafáról. Az első kéreghántásra a fa 25 éves korában kerül sor, majd azt követően 9 évenként ismétlik a műveletet, egészen a paratölgy haláláig, körülbelül 250 éves koráig.A parafa burkolatokat, szigetelőanyagokat, hézagkitöltőket a paratölgy kérgéből gyártják. A megőrölt parafa szemcséket a gyártás során egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül a parafa saját gyantatartalma rögzíti egymáshoz.

A mediterrán országokban már évszázadok óta jól ismerik és alkalmazzák a parafát. Legnagyobb mennyiségben az építőipar használja fel padló és falburkolatként. A parafa hőszigetelő anyagot az elmúlt 20-30 évben Expanzit és Szupremint néven vezették be. A világ vegyiparának fejlődése révén megjelenő hatékony, természetes alapú és szerves hőszigetelő anyagok mellett a természetes parafa háttérbe szorult. Napjainkban azonban ismét reneszánszát éli egyedülálló műszaki tulajdonságainak, speciális területeken való alkalmazhatóságának és természetes voltának köszönhetően. Az 1968-ban Svédországban alapított Wicanders cég egy olyan márkanévvel jelent meg, amelynek hírneve hosszú évek során alakult ki, és az igényes vevőkörnek erős, tartós, természetes padlóburkolatnak a lényege a természetes parafaréteg (parafamag), amely az alsó és felső rétegek között elhelyezkedve a parafaburkolatok (úgy az úsztatott padlók, mint a ragasztott burkolatok) különlegességét biztosítja. A Wicanders padlóburkolatokat különleges tulajdonságaik teszik ideális burkolóanyagokká az üzleti élet minden területén.

A STARTCOLOR Kft. - Laurum Magyarországon portugál parafát forgalmaz Wicanders és Ipocork márkaneveken.

PARAFA PADLÓBURKOLATOK

A padlóburkolatoknál alapvető követelmény a megfelelő esztétikai megjelenés, és a magas kopásállóság. Számtalan szín és minta jellemzi ezeket a termékeket, amelyek ezen belül úgy valódi fa, mint parafa díszítőréteggel ellátottak, kielégítve minden esztétikai és műszaki igényt. A ragasztható padlóburkolatok megoldást kínálnak különböző szín és erezet kombinációjára, és a kialakítások korlátlan lehetőséget nyújtanak a tervezők kreativitásának kibontakoztatására. Számos esetben cégembléma kialakítását is megoldották a különböző méretű és erezetű burkolólapokkal.

Sok helyen fontos szempont a cipők és a bútorlábak által okozott benyomódással szembeni ellenállás, különösen olyan helyeken, ahol a gyakori átrendezés fokozott igénybevételt jelent. A parafaburkolat belső, parafa magja nagyfokú rugalmasságot biztosít, és természetes ellenálló-képességet nyújt koncentrált, folyamatos nyomás esetén is. Ezért megfelelő burkolat nagy és nehéz bútorok alá is. A zajszint kritikusan határozza meg a környezetet. A lépések zajának csökkentése, mely a stresszhatás csökkentését célozza, fokozottan figyelembe vett szempont. Ezért ajánlható pl. könyvtárakba, vagy akár templomokba is.

A parafaburkolat különleges parafa magjának köszönhetően kíméli a gerincet és az izületeket. Felülete csúszásmentes, antisztatikus. A padlóburkolatok tisztítása és karbantartása lényeges feladat. Ennek költségérzékenynek és könnyen kivitelezhetőnek kell lennie. A Wicanders burkolatok tisztítása és karbantartása igen egyszerű, mivel porszívózás után nem szükséges egyéb, mint az ajánlott ápolószerrel átitatatott nedves (kifacsart) ruhával feltörölni. Amennyiben a burkolatokat az ajánlott napi- és tartós ápoló és karbantartó szerekkel tisztítják, a padló hosszú évek után is eredeti szépségükkel és megjelenésükkel szereznek örömöt használójuknak.

A környezetvédelem napjainkban egyre fontosabbá válik. Aktív felelősséggel tartozunk mindannyian, és ez a lelkiismeretes magatartás már testet öltött a nagy cégek és társaságok üzleti megjelenésének tudatos tervezésében és fejlesztésében is. Ez visz tovább a természetes, megújuló és megtartható anyagok mind hangsúlyosabb használatához. Ezek között az anyagok között a parafa, a természet folyamatosan megújuló, csodálatos forrása, amely pontosan türközi ezt a progresszív folyamatot.

Ragasztott burkolatok

A Wicanders burkolatok két nagy csoportja a Wood-o-Cork és a Cork Master termékcsalád igenszéles választékát kínálja a parafa és a valódi fa díszítőrétegű burkolatoknak. A Wood-o-Cork termékcsalád esetén a parafa mag feletti díszítőréteg valódi fa (cseresznye, bükk, kőris, mahagony, teak, stb.), illetve ezek plank és stripwood változata. A plank típus esetén a burkolólap felülete az adott fatípus hajópadlószerű látványát nyújtja, míg a stripwood változat parketta megjelenésű. A Cork Master család nemcsak a parafa burkolat fizikai tulajdonságát biztosítja, hanem megjelenésben is tükrözi a parafa csodálatos, egyedi rajzolatait. E családnál a díszítőréteg valódi parafa, amely a kéreg szeletelésével
keletkező csodálatos erezetekben, illetve ezek színezett változataiban legmagasabb esztétikai és műszaki követelményeket is kielégíti. A számtalan szín- és mintakombinációs lehetőségeit kizárólagosan a felhasználó, illetve a tervező kreativitása szabja meg.


Mindkét típus kiválóan alkalmazható padlófűtés esetén is. A Cork Master termékcsaládot 300 x 300 x 3,2 mm-es, a Wood-o-Cork termékcsaládot 900 x 150 x 3,2 mm méretben gyártják, speciális vinilréteggel borítottak, melyre a gyártó 10 év felületi garanciát vállal.

Ragasztás nélküli burkolatok

A Wicanders és Ipocork burkolatok másik nagy csoportjába tartoznak a pattintós – loc-os készparketták, amelyek fektetése hihetetlenül egyszerű, mivel sem ragasztani, sem szögelni nem kell, a paneleket a csaphornyoknál csak össze kell pattintani. Rendkívül gyorsan és könnyen kezelhetők, mivel nincs száradási idő, újra felhasználhatók, sérülések nélkül könnyen felszedhetők, a munka a helyiség bármely oldalán elkezdhető, így a balkezes embereknek sem okoz problémát a burkolás.

Az Ipocork CorkStyle parafa erezetű, lakkozott készparketta (900 x 295 x 10,5 mm), valamint a Wicanders Cork-o-Floor (900 x 295 x 12 mm) vinil koptatórétegű pattintós készparketta természetes parafa erezetű díszítőréteggel ellátott típusok, a természetes parafa számtalan, gyönyörű erezetével adnak lehetőséget, hogy a berendezéssel leginkább harmonizáló típust lehessen kiválasztani. A 900 x 185 x 12 mm táblaméretű Wicanders Wood-o-Floor valódi fa furnérral borított, vinil koptatórétegű pattintós készparketta díszítőrétege a válogatott valódi fa és északi fatípusok legvilágosabb árnyalataitól a mélytűzű déli fa fajtákig terjed.