Napjainkban egyre több időt töltünk a négy fal között, legyen szó munkáról, szabadidőről vagy házimunkáról. Pedig a friss levegő és a napsütés elengedhetetlen egészségünk és jóllétünk megőrzéséhez. Érthető tehát, hogy a lakó- és irodaépületek vagy szállodák építésekor a tervezők egyre gyakrabban törekednek a tetőteraszok kialakítására, hogy rekreációs célra használják a rendelkezésre álló teret. Mire kell ilyen esetben figyelni a teraszburkolat kialakításánál? A Deceuninck szakemberei hasznos tanácsokat adnak ezzel kapcsolatban.

Deceuninck kültéri burkolat

A megfelelő mennyiségű friss levegő jót tesz az emésztésnek, a vérnyomásnak, csökkenti a magas pulzusszámot, energiával tölt fel, és felfrissíti az agyműködést. Míg a napsütés növeli a D-vitamin-szintet, a természetes fény pedig megnyugtat és boldogabbá tesz bennünket. A szabadban töltött időnek tehát rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre, ezért is keressük egyre többen a lehetőséget, hogy akár nagyvárosban is gyorsan fel tudjunk töltődni a szabad levegőn anélkül, hogy el kéne hagynunk az épületet. A tetőteraszok ideális megoldást jelentenek erre, hiszen a már eleve rendelkezésre álló teret hasznosítják. Nem mindegy azonban, milyen burkolatot használunk a terasz kialakításakor, hiszen annak több fontos szempontnak is meg kell felelnie. A Deceuninck szakemberei összegyűjtötték, melyek ezek és hogyan teljesíthetők.

Megfelelő szerkezeti terhelés

Fontos, hogy a burkolat ne jelentsen túl nagy extra terhelést az épületszerkezetre, illetve a szigetelőrétegekre. Az európai építési szabályzatok szerint a tetőszerkezetnek négyzetméterenként 250 kg terhelést kell bírnia. A belvárosi épületek tetőszerkezeteit már eleve úgy alakítják ki, hogy elbírják az eső, a víz és a hó súlyát, ami 75 és 150 kg közötti terhelést jelent egy négyzetméterre vetítve. Így a tetőterasz építésénél, minden elemet egybe véve maximum 100-175 kg/m2 plusz terheléssel számolhatunk. A Deceunink Twinson teraszburkolatainak egy négyzetméterre eső tömege mindössze 20 és 35 kg között mozog, amelyet bármilyen tetőszerkezet könnyen elbír anélkül, hogy külön megerősítésre lenne szükség.

Burkolat tetőterasz kialakításához

Védelem a természeti elemek ellen

A tetőnek funkciójából eredendően védenie kell az épületet a víztől, a tűztől, illetve a túlzott felmelegedéstől. Fontos ezért a víz- és tűzállóság, a megfelelő vízelvezetés és hőszigetelés. A burkolatnak pedig az erős szelet is állnia kell. A felgyülemlő víz például nemcsak extra terhet ró a tetőszerkezetre, de meg is rongálhatja azt, valamint a kialakuló tócsák csúszóssá tehetik a felszínt, főleg fagy esetén. A Twinson teraszelemek csúszásgátló kialakításuknak köszönhetően száraz és nedves körülmények között is biztonságosak. A varsói Building Research Institute-nál végzett csúszásellenállási teszt 69-esnél magasabb PTV értéket mutatott ki a Twinson teraszburkolatokra (55-ös érték feletti teszteredmény már kiváló biztonságot garantál). A lapok megújuló forrásból származó fa- és PVC-alapú kompozit anyagból készülnek koextrudálással, ennek köszönhetően érik el a központi rész megerősítését, a minimális hosszanti tágulást, valamint biztosítják, hogy minimális vizet szívjanak magukba. A PVC használata különösen fontos, hiszen ez garantálja a kiváló fizikai és mechanikai paramétereket.

A tetőterasznak ugyanolyan ellenállónak kell lennie a külső tűzzel szemben, mint a tetőburkolatnak, különösen akkor, ha az épület más épületek közelében helyezkedik el. A különböző burkolati rétegeknek meg kell akadályozniuk a tűz továbbterjedését legalább arra az időre, ami az épületben lévők kimenekítéséhez szükséges. A varsói kutatóközpont a Twinson teraszburkolati rendszerek tűzállóságát is tesztelte, amelyek a legjobb, Broof t1 minősítést szerezték meg. Ennek egy részeként drótkosárban fagyapotot helyeznek a tetőn, majd meggyújtják. A teszt során égés közben, illetve a tűz kialvása után is vizsgálják, hogy mennyire roncsolódott a felület, esetleg átégett-e, illetve potyogtak-e le belőle parázsló vagy égő darabok. A Twinson burkolatok nem gyúlékonyak, és nem kapnak lángra, köszönhetően az önkioltó tulajdonságú PVC-nek. A Twinson termékek további előnye, hogy nemcsak legfeljebb 3 fokos lejtési szögű és éghetetlen A1 alépítményekre (beton alátétre) építhetők rá, ahogy más gyártók kompozit rendszereinél ez elvárás, hanem szintén Broof t1 minősítéssel rendelkező tetőrendszerekre (pl. bitumenes tetőfedés esetén) is installálhatók akár 20 fokos lejtés esetén is.

A tetőteraszok emellett folyamatosan ki vannak téve a napsugárzásnak, így az UV-sugárzással, a hőingadozással, valamint a páratartalom-változással szemben is ellenállónak kell lenniük. Nem mindegy ezért, milyen összetevőkből készül a burkolat, hogy a burkolati elemek ellenállók és tartósak legyen az időjárási tényezőkkel szemben, ne vetemedjenek vagy zsugorodjanak, és színük is tartós maradjon. A PVC magas, 80 fokot meghaladó lágyulási hőmérséklete biztosítja, hogy a Twinson lapok még ilyen hőmérsékleti körülmények között is ütés- és karcállók maradnak, míg az anyag magas szakítószilárdsága (min. 2000 MPa) megakadályozza a hidegben való repedezést. Más anyagok, például polietilén (HDPE) vagy polipropilén (PP) felhasználásával készült burkolatok nem képesek ezeket az előnyöket garantálni.

Twinson teraszelemek

Esztétikum és karbantartás könnyedén

Az előírások teljesítése mellett fontos, hogy a tetőterasz burkolata egyszerűen kialakítható legyen, és a kreativitás terén se kelljen kompromisszumot kötni. Hosszú távon pedig a könnyű karbantarthatóság is lényeges szempont. A Twinson Character Massive és Majestic Massive Pro termékek használatával a tarasz formája nem jelenthet akadályt a tervezéskor, hiszen a lapok – akárcsak a fa – bármilyen alakzatra vághatók, így akár bonyolult geometriai minták vagy lekerekített élek is létrehozhatók velük.

A Deceuninck Twinson termékvonala négyféle teraszrendszert foglal magában: a Twinson Essential Terrace és a Twinson Terrace XL üreges kialakítású lapokból áll, míg a Twinson Character Massive és a Twinson Majestic Massive Pro kamrák nélküli, teli padlólapokat tartalmaz. A rendszerhez tartozó párnafa, szerkezeti és szerelő elemek különböző aljazatokhoz történő építését teszi lehetővé. A fa természetes megjelenését és melegségét, valamint a PVC tartósságát és minimális karbantartási igényét egyesítő lapok használatával nincs szükség azok olajozására vagy festésére a minőség hosszú távú megőrzéséhez.