Mi is az, ami olyan régen, a jura korban keletkezett, évszázadokon át alapvető burkolatként használtak fel és most éli újra reneszánsz korát? Ez a mészkő, mely egy üledékes kőzet és legalább 90%-át kalcit alkotja. 150 millió éve Földünk egyes területeit trópusi tengerek árasztották el és számos élőlény élettani hatásának köszönhetően az elhullott állatok, növények egy laza formájú mésziszapot alkotva az ősidők alatt egymásra rakódva, tömött rétegeket képezve jött létre. Szerkezeti összetételét továbbá az idők során ért természeti befolyások (pl.: vulkán kitörések, hőmérséklet változások, földmozgások) színezték és formálták a kő sajátos struktúrájává.

Leginkább ennek köszönhető, hogy változatos, megunhatatlan és sajátos színösszetétellel rendelkező kőzet. Különböző árnyalatokat kialakítva: - a sárgás-barnás: beige vagy sárga-travertin, - a vörös, - a szürke, - a zöld alaptónushoz a sávosság és a foltosság ugyanúgy párosulhat, mint az esetenkénti apró kikristályosodás.

A legszebb és legkülönlegesebb tulajdonsága közé tartozik, hogy számos tengeri ősmaradványt; egysejtűek, csigák, kagylók, tengeri sünök, liliomok, korallok, fúrókagylók, rákok, valamint ősállatok megkövesedett vázát rejti a kőzet. Ezen tulajdonságok birtokaként az így kialakult képződményt jurakori mészkőként azonosítják. Bár keletkezési helyüket és tulajdonságaikat tekintve két nagyon hasonló mészkőről van szó, külső megjelenésükben mégis eltérnek egymástól. Míg a Jura mészkő több színárnyalatot is magába foglal, addig a Solnhofeni mészkő színében azonos, csupán felületében változik a különböző megmunkálások hatására.

A Solnhofeni mészkő Magyarországon a barokk kor építészetében jellemző elemként jelent meg. Főként a Duna menti települések templomainak, kastélyainak, illetve egyházi iskolái kollégiumainak belső tereit díszíti. A folyón érkező köveket solnhofeni bányákból fejtették ki és lovas szekérre rakodva Kelheimbe vitték, ahol uszályokra rakodták át őket, majd Magyarországra szállították. Ezért került be nálunk kelheimi mészkőként a köztudatba.

Minőségtanúsítványként mi sem szolgálhatna jobban, mint az elmúlt 300 év. Jusson majd eszünkbe mikor ezen épületek falai között sétálva rácsodálkozunk a múlt gyönyörű emlékeire. Miközben a lépcsőfokokat koptatjuk, elénk tárul a múlt század lépteinek nyoma, amit elődeink emlékként hagytak ránk. A lépcsőfokokat követve talán egy grófnő, illetve gróf lépteinek nyomát követhetjük tovább, mellyel további történelmet állítunk fel a jövő nemzedéke számára.

Ennyi évszázad és történelem után egy család sorsáról is említést kell tenni, melynek élete a mészkő bányászatával összefonódott. A németországi Nürnberg és München között elterülő vidéken számos bánya található, mely a környékbeliek megélhetését évszázadok óta biztosítja. Ezen a területen fekszik egy kicsiny falu, mely mészkövéről és egy család életéről szól.

1761-ben Johann Stiegler megnyitotta családi vállalkozásként mészkőbányáját, mely nyolc generáció óta a Stiegler család kezében van. Az évszázadok elteltével szinte az egész világot behálózta köveivel, mely értéket teremtett. Hét bányával büszkélkedhet a cég, ebből három solnhofeni és négy Jura mészkő bánya. A Solnhofenben lévő bányák különlegessége, hogy nem csak őskövület és ősmaradvány lelőhely, hanem a kő kitermelése is sajátságos módszer, mivel a fejlett technológia ellenére a mai napig kézzel fejtik a köveket.

Évmilliók teremtették, évszázadok építették és a jelenkor újra élteti.

Látogasson el bemutatótermeink egyikébe, ahol töltődjön fel a természetesség hangulatával és költöztesse otthonába!

A természetes kövek forgalmazója:

Mediterrán Építőház Kft. - Természetes kövek háza

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Telefon: 06 23/500 770
e-mail: info@mediterranepitohaz.hu

www.termeszeteskovekhaza.hu

Várjuk Önt!