Otti lépcső, lépcsőlap kültéren

Manapság nem csak funkcióját tekintve, de esztétikai megjelenése és formai kötetlensége miatt is meghatározó az otthonunkban. Mindezek mellett, természetesen nagyon fontos a megbízhatóság és a tartósság, ezért bizonyára nem mindegy, hogyan készülnek.

A lépcső sokszor sajnos az építőipar „legelhanyagoltabb” területe, pedig egy gyönyörűen kialakított lépcső jelentősen hozzájárul az összkép egységéhez. Néhány szempont, amire érdemes figyelni a lépcső megálmodásakor: a belépő mélysége legalább 30 cm, a fellépés magassága minimum 15 cm, a mélyebb belépő kb 40 cm- ig kényelmes, a fellépés magassága pedig legfeljebb 22 cm legyen. Efelett már balesetveszélyes. A kialakítandó lépcső szerkezete manapság stabil vasalt betonból készül. Erre burkolatragasztóval különféle köveket, greslapot, klinkert, terrakottát, mozaikot,  illetve beton burkolólapokat fektetünk, amelyek közt a hézagokat ásványi alapú fugázó anyaggal töltjük ki.

Otti lépcső, lépcsőlap rusztikus kivitel

Burkolhatunk a hordozó felületre európai, és egzotikus falapokat, PVC-t, Wpc- t is. Kültérben, beltérben egyaránt ismert lépcsőkialakítási technikák ezek. Vasszerkezetre szerelhetünk belépő lapokat: betonból, műkőből, fából, edzett üvegből, vasból, inoxból, alumíniumból, kompozit anyagokból. Ezek az építési technikák a belsőépítészetben használatosak leginkább, de külső megvalósításban is találkozhatunk vele: lépcsőházak, tűzlépcsők esetében.

Van néhány ritkább, elsősorban a designból fakadó lépcső kialakítás, amelyet nevezhetünk alternatíváknak is, de fontos megjegyezni, hogy az alapszerkezet nagyrészt itt is stabil vasbeton alap. Erre nem burkolással, hanem egyéb felhordással képzünk látszó felületet. Például: kenhető betont, műgyantát, betonfestéket vagy végleges arculatot adó betonjavító anyagot, egyéb színezést, csiszolást. 

Kültérben ritkábban önálló szerkezetként, és egyben látványelemként kőből, esetleg földből, vagy fából építhetünk tömbszerű  lépcsőt úgy, hogy annak felületét már nem burkoljuk. Ez a kialakítás főleg kertekben, közterületen jellemző, de ezek szinte kizárólagosan a házon kívül alkalmazott lépcsőépítési eljárások.

Otti lépcső, lépcsőlap rusztikus

Különleges helyszín az előszoba-lépcsőtér, amelynek burkolata extrém igénybevételnek kitett terület. Az esztétikailag elveknek, stílusoknak próbál megfelelni miközben összhangba szeretnénk hozni a lakásbelsővel. A lépcső burkolata különleges hangsúlyt kap és meghatározó a tér hangulatát illetően is.

Az Otti Manufactura nagyrészt betonból, vagy műkőből készült lépcsőburkolatokat gyárt, és hozzá illő egyedi homloklapokat készít. Ezeknek a burkolatoknak speciális segédanyagait mint az alapozó, vízszigetelő, ragasztó, fugázó, rugalmas hézagkitöltő, felületkezelő forgalmazza székesfehérvári üzletében, annak érdekében, hogy a technológiai rendszer minden egyes elemét- a funkciót és az esztétikát is- tökéletesen kiszolgálja.

Otti lépcső, lépcsőlap beltéri lépcső és homloklap

A lépcső mellé lábazati profilokat is gyártanak, amelyek nem csak dekoratívak, de segítenek abban, hogy a falak ne piszkolódjanak be, például felmosáskor, vagy a hétköznapi használat során.
Ne feledjük, hogy a lépcsőnek fontos része a biztonságos, kényelmes, ergonomikus kapaszkodó, a megfelelő, éjszaka is funkcionáló, legalább két helyről kapcsolható világítás is. A kovácsoltvas korlát nagyon szép, de tény, hogy nem mindenki szereti.

Otti lépcső, lépcsőlap kültéren natúr színű

Számukra is lehet Otti megoldás: az alsó és felső lépcsőfok mellé épített, Otti kövekkel beburkolt oszlopok, melyek tetején fedlapok és kaspós gyönyörű virágok díszíthetnek. Ez szinte idillikus kastélykert hatást nyújt. A szép lépcsőhöz általában elegendő egy gondosan kivitelezett, precízen megtervezett tartószerkezet, nincs szükség a legbonyolultabb, legdrágább megoldásra, elegendő egy jól végiggondolt ötlet, amitől az a valami megismételhetetlen, és csak a miénk lesz.

Bemutatóterem - BoltOtti

www.ottimanufactura.hu

Cím: Székesfehérvár, Szárcsa u.38
Tel: +36-70-866-8288
kommunikacio@ottiburkolat.com

Kapcsolat

Tervező iroda: 06 70/683 7027

www.facebook.com/ottiburkolat