Alapvetően négy főbb szakaszra lehet bontani, ezek mindegyikének megvan a maga szerepe, jelentősége, és mindegyikre nagy figyelmet kell fordítani, ha tartós és minőségi eredményre törekszünk. A Cemix hidegburkolási gyorstalpalója laikus érdeklődőknek, kezdőknek és középhaladóknak.

Cemix burkolóanyag

Az első fázis az előkészítés, ami azért fontos, mert a nem megfelelő minőségű, nem megfelelően előkészített felületről>> könnyebben és gyorsabban leválnak a rátett rétegek. Ha felújítás során szeretnénk burkolni, akkor a folyamat a visszabontással kezdődik, amikor az esetleges mélyen lévő hibák felszínre kerülhetnek. Ezek javítása után jön az aljzatkiegyenlítés, mert csak teljesen sík felületre javasolt ragasztani. Fontos még, hogy az alapfelületre kerülő anyag esetén biztosítani kell a tapadást, csempéknél akár tapadóhíd használatával is.

A második fázis a vízszigetelés>>, ami azért fontos, mert ez teszi igazán tartóssá a burkolatokat. Beltérben megakadályozza az alsóbb rétegek tönkremenetelét (pl. a zuhanyzó burkolata mögé bejutó víz roncsolja a szerkezetet, a nagyobb vízmennyiség pedig ázást okoz, de egy meghibásodott mosógép is nagy károkat okozhat az alatta lévő rétegekben). Kültérben meggátolja, hogy a víz bejusson a szerkezetbe, mert télen a megfagyott víz térfogati tágulásának következtében szétrepeszt mindent.

Cemix fugázóanyag

A harmadik fázis a ragasztás>>. Sokan a burkolati ragasztók vásárlása során igyekeznek spórolni, és csökkenteni a beruházás költségeit, van azonban néhány speciális eset, amikor ezzel öngólt rúghatunk. A manapság egyre divatosabbá váló, nagyméretű burkolati elemek rögzítéséhez például mindenképpen magasabb műszaki tartalmú ragasztókra van szükség. De az olcsó ragasztók a padlófűtés okozta hőingadozásokat sem képesek hosszú távon elviselni.

A befejező fázis a fugázás>>, aminél szintén fontos, hogy minőségi anyagokat válasszunk, hiszen ezek dobják fel igazán a csempét vagy a járólapot. A szín és a tartósság elsődleges kiválasztási szempontnak számítanak, de ezeken kívül is létezik néhány olyan tulajdonság, ami befolyással lehet döntésünkre. A fürdőszobába például vízlepergető tulajdonságú fugázó anyagot érdemes választani, de létezik olyan termék is, amelynek antibakteriális és penészgátló hatása van, ami különösen jól jöhet ott, ahol nagy jelentősége van a higiéniának.

Cemix profi segédanyag

Az épületek talán legkényesebb részeinek a vízzel érintkező felületek számítanak, így ezek kialakítására, hidegburkolására különös figyelmet kell fordítani. A modern építéskémiai anyagoknak köszönhetően a hibamentes kivitelezésük manapság már egyszerűen megoldható, viszont ehhez szükséges az egyes anyagok és technológiák alapvető ismerete és a megfelelő termék kiválasztása. A Cemix szakemberei összeállítottak egy laikusok számára is könnyen áttekinthető útmutatót>>, ami lépésről-lépésről mutatja be egy fürdőszoba hidegburkolási munkálatait.