Funkció

A bővülő választék, az utóbbi idők komoly fejlődést mutató felületkezelése miatt ma már csak okos döntés, koncepció, jóízlés és pénztárca függvénye mit vásárolunk. Figyelembe kell venni milyen célra, kik, hányan, mikor veszik igénybe a külső térben (kert, terasz, erkély) kialakított helyet. A választást nagyon komolyan kell, hogy befolyásolja lakók szokása, habitusa, életkora. (Fiatal, mozgékony családnak nem felel meg a nehezen vagy nagyon könnyen mozgatható bútor.) A funkció mellett az egész éves és a szezonális igénybevétel is más-más bútort követel. Ráadásul az sem elhanyagolható, milyen könnyen mozgathatók, pakolhatók el a bútorok!

Tér

A tájolás meghatározza az árnyékolást, a színeket (világos szín vakíthat, sötét beolvad). Mindezek mellett befolyásoló elem a nyitottság, zártság, a huzatosság és sokszor még a kötelező városkép is. A magas növények segíthetnek. Szépek, árnyékot vetnek, és elrejtenek. A zsúfoltság nem előnyös, ezért már a tervezésnél figyeljünk az „útvonalak”, a bútorok közötti kényelmes férőhelyekre. A külső tér része a belsőépítészeti koncepciónak, ezért az alaphangulat megteremtése függ a kültéri bútorok padlóhoz, falakhoz, nyílászárókhoz való viszonyától.

Fonott kerti bútor garnitúra

Stílus és méret

A bútor és az enteriőr stílusa meghatározza tulajdonosait. Az extravagáns, színes, merész ötletek a fiatalok, a kényelmes kialakítás az idősebb korosztály kedvence. A biztonságos, játékos megoldásokat a gyermekes családok igénylik. Mediterrán belső térhez amfórákat, földszínű textilt, leandert és fűszernövényt; minimál dizájnhoz tiszta vonalú, kocka rattan bútort, fehér párnát, kaktuszt és kavicsot; angol romantikához festett fabútort, virágmintás textilt, futórózsát; retró stílushoz műanyag bútort, narancssárga színeket javasolnak.

Trend és szín

„Amerikától Európáig hódít a zöld. Lehet bármilyen anyag lényeg, hogy zölden, fényesen, lézerrel kivágott mintákkal, különlegesen élénk, provokatív és merész legyen. Divat a nagy, vaskos, vastag szövésű fonott bútor, a széles sás, banánrost, rattan, melyek kiemelkednek a tömeggyártásból és a nagy alapterületű teraszokon figyelemfelkeltően elegánsak. A kő asztallapok és strapabíró műgyanta másolataik mellett keresettek a környezetbarát, újrahasznosított termékek, de népszerű a természetes skandináv dizájn, a minimalista festetlen acél, a hamuszürke fa és a visszafogott, letisztult vonal. Sőt az angolos kültéri bútor, a romantika és az érzéki kert is reneszánszát éli.” – mondja Ferenczi Éva lakberendező.­ Mindegy, hogy sötét-, alma- vagy méregzöld párosítható mészfehér, homokszín, barna, fekete színekkel és a 2012. év PANTONE színével a Tangó Mandarinnal, melyben egyesül a naplemente és a sugárzó energia.” Minden évben változik a rattanok fonási mintája, idén a pókháló és a csipkeminta a divat.

Műrattan kerti bútor

Az anyag és szerkezet

„Minden anyagnak más tapintása, látványa és kényelmességi foka van. A műszálból font kültéri bútor olcsó, jól bírja az időjárás viszontagságait, könnyen tisztítható, karbantartást nem igényel. A hagyományos fröccsöntött termékek az erős napfénytől kifakulhatnak, míg a minőségibb polyrattan UV-álló, kerti slaggal is tisztítható, nem fakul és még a mínusz 10 fokot is bírja, ám nyáron bele lehet izzadni és könnyen karcolódik. A magasabb árú műgyanta bútor nem reped olyan hamar, a színe is lassabban fakul és állandóan a szabadban tartható. A műanyag bútor könnyű, anyagából adódóan mégsem olvad bele harmonikusan a kültérbe. A fém, alumínium és kovácsoltvas (ez nehéz, kemény, de időtálló) bútor elegáns, de nyáron felforrósodik, húzogatáskor pedig megsértheti a burkolatot. A nedvességet is csak a nemesacélból készültek és a műanyaggal bevontak tűrik. A természetességet kedvelők fa bútort keresnek, bár árban ezek a legdrágábbak, és szabadban hagyva gyorsan csökken az élettartamuk.

A fabútor nem melegszik és az esti órákban nem lesz túl hideg sem, ám általában lécekből áll, amik nyomhatják a lábat. A keményfából (tölgy, trópusi, akác, rönk és teak) készültek ellenállók, de ezeket is rendszeresen karban kell tartani (favédelem, olajtelítés, mázolás, pácolás, lakkozás). A fonott vagy bambusz bútor könnyű, strapabíró, de esővédett helyet igényel. A puhafa termékek olcsóak, de veszélyezteti őket a nedvesség, a szálkásodás, a vetemedés, a szú, a korhadás. A nád, a fűzfa és a rattan mutatós darabok, idomulnak a rájuk nehezedő súlyhoz. (Vigyázat a fűzfa elroppanhat és a törésfelülete éles!) A verzalit időjárásfüggetlen, tartós, nagy a forma- és színválasztéka. A verzalit asztallap ellenáll nedvességnek, hőnek és mechanikus igénybevételnek. Karc- és ütésálló, bár erős UV-sugárzás mellett felülete domborúvá válhat.”­ mondja Császár Magit az Impala Bútorkereskedő Kft. a Székkirály üzletvezető helyettese és kültéri bútor szakértője. A padló védelmében a csővázas bútorok alján műanyag „dugó” van, fa bútorra meg műanyag csúszószeget lehet tenni.

Típus és forma

A kültéri bútor különálló vagy beépített, állandó, rögzített vagy összecsukható lehet. A berendezésnél lényeges az életstílushoz, az életritmushoz való alkalmazkodás. Külön figyelmet érdemel a lábazat stabilitása, mozgathatósága és a bútorok esetleges rakásolhatósága is. Nem divat a kárpitozás. A kényelmes párnájú karszékek, garnitúrák jelentik a legnagyobb kényelmet és idősebb ember is könnyen feláll, ha karfára tud támaszkodni. A nagyobb testméretűek viszont beszorulhatnak a karfák közé.

Teraszbútor étkező

Kezelhetőség

A kültér nem szoba. Jobban porosodik, koszolódik; csínján kell bánni a kint hagyott textilekkel is. A kicsit leamortizált bútort csak a fa esetében (visszacsiszolás, új felületkezelés) lehet jól felújítani, ami viszont drága és munkaigényes folyamat. A por és a szennyeződés eltávolításához jó a súrolás nélkül használt langyos mosószeres víz, de lemosás után ne tűző napon szárítsuk meg a bútorokat! Száradást követően viaszos ápolószer és száraz ruhával történő fényesítés ajánlott. Tároláskor fa bútorra ne borítsunk műanyag fóliát, mert a szellőzetlenség gombásodást okozhat! A fémbútort tartsuk száraz helyen. Krómozott felületről nedves ruhával távolítsuk el a koszt, majd rögtön töröljük szárazra! Erős, maró hatású mosószert ne használjunk! „Bemattulhat” a termék. Az alumínium leggyakoribb sérülése a karcolódás, de mivel a fém maga is „puha”, a műanyagokkal együtt egy idő után eltörhetnek, ha nem elég merevek a lábaik. A fonott bútorokat időnként mossuk át sós vízzel, majd töröljük át tiszta ronggyal. A natúr lakozott bútor citromos olaj segítségével őrzi meg eredeti fényét.

Kiegészítők teraszra

A rejtett lámpák hangulatvilágításnak ideálisak, de olvasáshoz nem nyújtanak elég fényt. Az egynyári, színes virágok, sok odafigyelést igényelnek. „Az időjárási viszonyoknak megfelelő nap-, szél-, esőálló, impregnált, levehető strapabíró huzattal készült párnák kényelmesebbé teszik az ülést, barátságossá varázsolják a környezetet, színük befolyásolja a terasz hangulatát. Sötét bútorhoz ideális a világos fehér-krém kárpit a friss tisztaság, tágasság érzetével. A világos bútor színes párnákkal borús napokon is nyarat varázsol. A kevesebb szín és árnyalat elegánsabb hatás kelt.” ­–­ figyelmeztet Ferenczi Éva.

Teraszbútor kanapé

Még a vásárlása előtt próbáljuk ki a stabilitást és ellenőrizzük, a gyártási technológiát, hogy nincs-e a bútoron repedés, nem rozsdásodik-e, pontosak, megfelelőek-e az összeillesztések! Egy stresszes nap után ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy kültéri bútoraink a segítségünkre sietnek vagy az idegeinkre mennek.

Szoboszlai Krisztina

A bútorválasztási tanácsokat az Impala Bútorkereskedő Kft. támogatta. Tekintse meg kerti bútor és teraszokra ajánlott kültéri, és vendéglátóipari bútor választékukat: www.impala.hu