Mi is az a boxspring ágy?

A hagyományos skandináv és a prémium kategóriás szállodai alváskultúra része a megfelelően megépített boxspring ágy. Az igényesen kárpitozott tömörfa váz alatt jellemzően három egymástól jól elkülöníthető szerkezeti egységet találunk. Az alsó doboz (box) jellemzően egy feszes bonellrugós szerkezetet rejt magában. Feladata a fölötte lévő rétegek feszes alátámasztása és rugalmasságának köszönhetően azok tehermentesítése. A boxspring ágy középső eleme vagy rétege hagyományosan egy táskarugós matrac, amely lehet egy hagyományos táskarugós rendszer, vagy mini zsákrugó réteggel fokozott matrac. A boxspring ágyak legfelső eleme a topper vagy top pollow réteg, amelynek feladata a komfort, a könnyed felületi kényelem. A fedőmatrac alapanyaga sokféle lehet és a következő anyagokból készülhet: latex, gyapjú, pehely, kashmir, gyapjú.


A dupla rugózat dupla komfortot ad. Érzetre puhább mint egy hagyományos matrac, de ez csak addig szokatlan amíg a test meg nem szokja, ezt követően sokkal kényelmesebbnek érezzük. Mára már valódi alvástesztek is igazolják, hogy ez emberek túlnyomó többsége oldalt és háton alszik. Ebből a problémásabb az oldalt fekvés, hiszen a gerincoszlopot ilyenkor egyenes helyzetbe kell hozni. Ahhoz hogy ezt el lehessen érni, a kilógó részeknek, mint a váll és a csípő megfelelő módon bele kell süllyednie a matracba. Ilyenkor a váll és fej közti távolságot kellene formáznia a matracnak. ami egy 14-15 cm-es matrac esetén igencsak problémás. Ehhez hozzájöhet egy ágyrács, ami ha rugós, akkor további 2-3 cm-t tud rugózni, de sokszor ez sem elég.

Egy boxspring ágy esetében nincs ágykeret és ágyrács, hanem egy úgynevezett alsó ágy van, amibe eleve egy kb. 10-12 cm magas rugózat van beépítve. Ehhez adódik a matrac magassága, és együtt már biztosan képes anatómiailag is megfelelő alváspozíciót biztosítani. Hogy miért terjedt el? Szállodákban a higiénia is komoly feladat, illetve a mennyiségekkel is számolni kell. Egy matrac javasolt élettartama - még háztartási körülmények közt is átlagosan 10 év. Kiszámolható, hogy ha egy kb. 100 ágyas minőségi szálloda legkésőbb 10 évente valamennyi matracát legalább ugyanolyan minőségűre szeretné cserélni, az mibe kerülne. Márpedig az ágy (matrac) minősége egy szálloda alapvető jellemzője.

Szállodaláncok (pl. Radisson) esetén nem ritka, hogy a konkrét beszállító konkrét modelljét írják elő - ezzel biztosítva az adott szállodákra jellemző egységes minőséget. Spórolni ott lehet, hogy ha adott egy eleve jó rugózású alsó ágy, akkor magának a matracnak már nem kell extra magasnak, vagy különlegesnek lennie - elég a jó. És mivel az alsó ágyat nem kell cserélni, csak a matracot, ezen lehet spórolni. Ami még szállodáknál előny, hogy a keret hiánya miatt 2db 90x200-as ágyat akár összetolva (hézag nélkül), akár 2 külön ágyként is be lehet állítani - vagyis nő a szobák variálhatósága. A lepedő pedig szépen behajtogatható a matrac és az alsó ágy közé. Ugyanez a logika működik a lakossági vásárlók esetében is, hiszen az ágy egy életre szól, csak a matracot kell 10 évente cserélni.

Ágyak amiket Ön is kipróbálhat a Rio Design bemutatóteremben:

Tom Tailor Soft Box ágy

Tom Tailor Soft Box ágy Rio Design

Tom Tailor Soft Box ágy gombos fejvéggel

Tom Tailor Soft Box ágy fedőmatrac

Tom Tailor Soft Box ágy a MaxCityben

  • Tom Tailor boxspring design ágy, kéderes varrással és gombdíszekkel
  • Az ár tartalmazza a matracot, kivéve a vékony top matracot.
  • 200 x 200 cm, 180 x 200 cm, 160 x 200 cm, 140 x 200 cm, 90 x 200 cm matracméretekhez rendelhető.
  • Különböző kárpitokkal rendlehető: textilbőr és szövet többféle színben.

Tom Tailor ágy választék a weboldalunkon 

Sokszor további réteg kerül a boxspring ágyakra, egy úgynevezett topmatrac, vagy fedőmatrac. Ez további kényelmi jellemzőkkel bírhat, illetve amennyiben mosható huzatos tovább növeli a higiéniát. Ezek magassága 4-8 cm, vagyis jóval olcsóbb mint egy matrac, így sokszor csak ezeket cserélik.

A klasszikus boxsping ágy egy bonellrugós alsóágyból egy táskarugós matracból és egy hab topmatracból áll. Persze ennek is vannak már különféle minőségi ugrásai (pl. az alsóágy eleve 5 zónás táskarugós, a matrac 7 zónás mikro-táskarugós, stb). Létezhet fix, motoros fej-, lábemelős, illetve már ágyneműtartós kivitel is - bár ez csak egy plédnek elég. Az ágy további előnye, hogy magasabb, mint egy átlag ágy, vagyis a leülés és a lefekvés, a felkelés is könnyebb. Hátrányként említhettük meg, hogy nem tartalmaz ágyneműtartót és drágább. 

Tom Tailor Classic Button ágy

Tom Tailor Classic Button ágy dupla kényelem

Tom Tailor Classic Button ágy szállodai ágy

Tom Tailor Classic Button ágy luxuságy

Ajánlatkérés erre az ágyra itt

  • A Tom Tailor Classic Button egy design ágy.
  • 200 x 200 cm, 180 x 200 cm, 160 x 200 cm, 140 x 200 cm és 90 x 200 cm matracméretekhez rendelhető.
  • Különböző kárpitokkal választható: textilbőr és szövet, többféle színben.

 

Rio Design lakberendezés

RIO art & design bemutatóterem

MAXCITY lakberendezési bevásárlóközpont

2045 Törökbálint, Tópark u. 1. fsz. 6.
Tel.: +36 30 249 4496
Fax: +36 1 274 5927

www.riodesign.hu

Nyitva tartás: Hétfő-Szombat 10-20