Nem árt ha tudjuk, hogy hogyan kell megvizsgálnunk egy ilyen lapot vásárlás előtt. Az Antik Centrum Kft. szentendrei cementlap kereskedésben találkoztunk Takács Attilával – a tulajdonossal - akit arról kérdeztünk, hogy ha először találkozunk ezekkel, a különleges burkolatokkal mikre kell figyelnünk, hogy biztosan minőségi lapokhoz jussunk és később ne kelljen rövid időn belül újra burkolnunk egy adott felületet.

Cementlap konyhacsempeként

Lakberinfo: Hallani néha, hogy a cementlap felületén elmosódhatnak a színek. Igaz ez?

Takács Attila: - Az első lépés amit meg kell vizsgálnunk, hogy milyen minőségűek a cementlap színeit adó pigmentek azaz a festékszemcsék. Dörzsöljük meg vizes ruhával, vagy csak az ujjunkkal a bevizezett színes járófelületet. Ha a felületen lévő színes mintázat elmosódik, akkor a színeket adó pigmentek és a cement minősége nem megfelelő, ami teljesen kizárja a szóban forgó cementlap padlóburkolatként való felhasználását. Az ilyen minőségű cementlapot legjobb esetben is csak falburkolatként használhatjuk, miután egy általános felületkezelést alkalmaznunk, de ezt is óvatosan kell tennünk, nehogy a felületet alkotó mintázat elmosódjon.

L: Egy padlóburkolatnál elvárhatjuk, hogy tartós legyen, sőt a cementlapok arról is híresek, hogy 100 évnél is többet kibírnak rendszeres használat mellett. Mi a garancia arra, hogy egy új lap is nagyon hosszú ideig bírja majd a strapát?

T.A: - A cementlapok járófelületének megfelelő keménysége elengedhetetlen feltétel, vagyis fontos, hogy a járófelületet ne lehessen megkarcolni. Ne hagyjon benne nyomot egy keményebb tárgy, például egy cipőtalpba szorult kődarab. A kopóréteg – ami a színezett járófelületet jelenti, azaz a burkolat legfelső rétegét - vastagsága a járólapon belül színenként általában 4 mm vastagságúnak kell lennie. Ez a mélység és színenként azonos vastagság azért fontos, hogy a használat során a járófelület kopása egyenletes legyen, a színek egyenletesen kopjanak a felületről. Ha ez egyik alkotó szín például csak 1 mm vastag, akkor annak az élettartama sokkal rövidebb lesz, így azon a részen hamarabb átkopik a felület az alsó hátbeton fog előtűnni, ami a cementlap végét jelenti.

A kopóréteg színvastagságainak vizsgálata két módon történhet. A cementlapok élén jól látszik a különböző színek színmélysége, kivéve akkor, ha a gondatlan gyártás során lefolyt az oldalára a színezett cementlé. Biztosabb módja az ellenőrzésnek, ha a cementlapot többfelé eltörjük, és a metszetből állapítjuk meg a színmélységeket. Érdemes erre a vizsgálatra egy plusz lapot rászánnunk.

Zöldes cementlap padlólap

L: - Tehát az már fél siker ha legalább 4 mm kopóréteget látunk. De mire figyeljünk az alsó, vastagabb, a burkolat hordozóját alkotó hátbeton esetében?

T.A.: - A hátbeton keménysége, szilárdsága elengedhetetlen, hiszen ez a felület tartja össze a fölső kopóréteget, ez ad szilárdságot a cementlapnak. Kemény tárggyal kaparjuk meg a hátbetont és ezzel teszteljük annak keménységét. Ha a hátbeton könnyen kaparható, morzsolódik, esetleg már a sarkok, élek eleve sérültek ez azt jelenti, hogy a gyártás folyamán nem megfelelő cementet használtak,  vagy a cementlap utókezelése nem volt a megfelelő. Ha a cementlap hátbeton rétege nem elég kemény, akkor nem alkalmas járólapnak, hiszen nincs meg az ehhez szükséges megfelelő keménysége, szilárdsága, sokkal sérülékenyebb, könnyebben törik. A cementlapot megfelelően tartva és megkopogtatva megvizsgálhatjuk keménységét, tömörségét. Ha a jó minőségű lapot megkopogtatjuk, mindig ugyan olyan csengő, éles hangot ad ki a sűrű szerkezetének köszönhetően. A rossz minőségű lap hangja tompa, kongó, a nem megfelelő anyagok összetétele miatt.

L: - Jellemző ezeknél a lapoknál a gazdag mintázat, a díszítettség. De honnan lehet majd tudni, hogy lerakás után is szép, egymáshoz kapcsolódóak lesznek a motívumok?

T.A.: Ha megfelelő forma-mintasablonnal és odafigyeléssel készült a cementlap, akkor az egyes színes mintázatok pontosan kapcsolódnak egymáshoz, ezzel biztosítva a minta folytonosságát. Ha nem megfelelő a forma-mintasablon minősége, akkor az egymáshoz csatlakozó mintázat folytonossága megtörik, és ez esztétikailag rontja az összhatást. A minőségi, például német lapoknál a sablon is tökéletes pontossággal készül.

Az Antik Centrum több mint 14 éves szakmai tapasztalata garancia arra, hogy minőségi cementlapot vásárolhatnak azok, akik felkeresik a szentendrei telephelyet. Aktuális választékukban nagy raktárkészlettel rendelkeznek a német VIA cementlapokból. Tesztelje Ön is ezeket a lapokat a már megismert módszerekkel.

Nézze át legújabb mintáinkat és akciós cementlapjainkat az AC Design weboldalunkon

Hívjon minket bizalommal, állunk rendelkezésére!

AC Design - Különleges burkolatok

www.acdesign.hu

Telefon: +36 70 3688 300 vagy +36 20 9577 682 

E-mail: acdesign@acdesign.hu

AC Design logo

 Via cementlap fürdőszobában