Sicis Mozaikok

Az interjú első részéből megtudhattuk, hogy eredeti, Olaszországban gyártott üvegmozaik alapanyagokból rendelhetünk, vagy mi magunk is megtervezhetjük azokat a mozaikképeket, kompozíciókat amik majd a nappalink, fürdőszobánk, vagy közösségi tereinket díszíthetik. De nézzük meg a tervezés következő szakaszát:

Lakberinfo: - Látványterveket is kérhetünk gyártása előtt?

Bor Iván: - A SICIS nem kívánja elvenni a tervezők és a látványtervezők munkáját. Nem is vagyunk berendezkedve erre. Általában két dimenziós ábrákat, fal és padlónézeteket készítünk azon megrendelők számára, akik ezt igénylik, de csak a véglegesített termékekről. Mi egy alkalmazott műfajt képviselünk, és szívesen közreműködünk a tervezésben, konzultálunk a különböző anyaghasználati szabályokról, árszínvonalakról, de hogy az adott térbe mi illeszkedik legjobban, azt a tér ismerőinek kell tudniuk. Ha ez nyugvópontra került és a megrendelés megtörtént, akkor a gyártás előtt újabb gyártási terveket küldünk, hogy ezt visszaigazolva készíthessük el a kívánt alkotást.

LI: - Mennyi idő alatt érkezik meg a mozaik?

B.I.: - Raktári termékeink és félkész alapanyagaink akár 7-10 nap alatt már itthon is lehetnek. Mégsem ezek, hanem a mozaik képek és dekorációk adják megrendeléseink 65-70% át világszerte és ez Magyarországra is igaz. Kapacitásunk függvényében átlagosan 20-30 napot mondanék, de volt már olyan alkalom, hogy egy szálloda 600 m2-nyi egyedi mozaikja 10 nap alatt elkészült. Tavaly viszont annyira telített volt a kapacitásunk, hogy október után már nem vettünk fel 2014-es teljesítésű megrendeléseket, a többi mind 2015-ben került átadásra.
 
LI: - Milyen felkészültségű burkoló kell a burkoláshoz?

B.I.: - Úgy szoktam fogalmazni, ahogy a kőműves ne rakjon csempét, úgy a burkoló se nyúljon a mozaikhoz. Ez így elég sarkos, de mozaikot mozaikburkoló szakemberre kell bízni. Aki nem használ kíváló segédanyagokat, aki összekeveri a szürke és a fehér ragasztót, aki más fúgaközzel rakja mozaik lapokat, mint, ami rajta található, vagy aki egymaga áll neki fúgaszínt választani, az semmivel sem különb, mint aki még nem rakott mozaikot, de megpróbálja. Ez egy mesterség, aminek vannak szabályai, ezek megtanulhatók, de mindenképpen betartandók. És ha mindez megvan, akkor is érdemes elolvasni a SICIS burkolási útmutatóját, mert kérdezni ezen a szinten nem ciki, hanem tanulási és megértési vágy, szerintem.

 

Elérhetőségek:
Bor Iván - SICIS képviselet

tel: +36 30 9244 967
ivan.bor.design@gmail.com
www.sicis.com

A cikk itt folytatódik...

 

Mozaikok a lakberendezésben