Ahhoz, hogy a gyakran nem kis költségen és munkával a kívánt eredményt érjük el, megfelelő minőségben és mélységben meg kell tervezni, a szükséges folyamatokat és ütemezéseket át kell gondolni.

Ház külső szigetelése

Elsődleges kérdés, hogy mi az alapvető célja a felújításnak? Energiahatékonyság javítása, lakókomfort növelése, a jelenlegi igényekhez igazodó kialakítás megvalósítása, épülethibák kijavítása stb. A célok tisztázása mellett fontos, hogy a felújítás mélységét is meghatározzuk. Cseréljük e burkolatokat, a gépészeti és elektromos vezetékeket, vagy csak utólagos szigeteléssel javítunk az épületünk energiahatékonyságán? Ezeknek a kérdéseknek a tisztázására nem csak anyagi szempontok miatt van szükség, hanem a műszaki tartalom és az ütemezés szempontjából is.

Bár jellemzően a spórolás már a kivitelezési munkák előtt el szokott kezdődni, még is azt tanácsoljuk, hogy ne sajnáljuk az anyagi ráfordítást a megfelelő tartalmú, szakember által elkészített tervek kidolgozására, mert hosszú távon ez egy igen megtérülő befektetés szokott lenni a felújítások esetében. Sok bosszúságtól, plusz költségtől, határidő csúszástól, vitától és építési hibától óvhatjuk meg magunkat. Tervek nélkül az esetek többségében a végösszeg mindig drágább lesz.

Nyugalom egy szigetelt otthonban

Különösen fontos, hogy az épületek energetikai felújításánál vonjunk be tervezőt, a műszaki tartalom meghatározására. Ha valamely minősítési szintre szeretnénk feljavítani az épületünket, pl. közel nulla, Passzív ház, a tervező bevonása elengedhetetlen, de a többi esetben is nagyon ajánlott, mivel a nem megfelelő műszaki tartalom és anyaghasználat épületkárokat, penészesedést, párásodást, akusztikai paraméterek romlását idézheti elő.

Sok esetben a tulajdonosok arra való hivatkozással, hogy „soha nem fog megtérülni” nem vagy nem kellő mélységben végeznek energetikai modernizációt a felújítások során. Az energiaszámlák oldaláról vizsgált megtakarítás mellett, figyelemmel kell lenni az ingatlan értékének növekedésére, az energetikai besorolásának a javulására, valamint a kellemesebb lakóklímára is. Az ingatlan avultsági szintjétől függően, sok esetben az energetikai felújítással egybekötött korszerűsítés értéknövelő hatása magasabb, mint a felújítási munkák bekerülési költsége. Az ingatlanjaink az újonnan épülőkhöz viszonyítva folyamatosan veszítenek értékükből, melyet megőrizni abban az esetben lehet, ha időről – időre korszerűsítjük azokat. Ehhez viszont jó ha van hosszútávú felújítási stratégiánk és nem hagyjuk az állagát leromlani. Ha nem tudjuk első körben, akár a felújítás, akár az új építés során, minden elemét megvalósítani az energetikai felújítási terveinknek, például nem kerül az első ütemben megvalósításra a napelemes vagy napkollektoros rendszer, de későbbiekben a terveink között szerepel, akkor a fogadó tartószerkezeteket, helyigényeket, szerkezeti áttörések, átvezetések helyét alakítsuk ki már a későbbi fejlesztésekhez igazítottan. 

Jelentős kérdés lehet az is, hogy a felújítások során milyen hőszigetelést használjunk? Itt is fontos, hogy tisztázzuk az igényeket, mi fontos a számunkra. A hőszigetelőanyagok nem csak árukban térnek el hanem a minőségükben, a velük elérhető műszaki tartalomban is. A hőszigetelőanyagok piacán sincs ez másként, mint pl. a mobiltelefonoknál, a magasabb ár magasabb műszaki tartalmat takar. A ROCKWOOL által gyártott kőzetgyapot alapú szigeteléseknek nagy előnye, hogy majdnem minden igényt komplexen tudnak kielégíteni. Azon túl, hogy jó hőszigetelőképességgel rendelkeznek, kiválóak az akusztikai paraméterei is. Szálas szerkezetüknek köszönhetően javítják az alapszerkezetek akusztikai tulajdonságait. Nem éghetők, számottevő füstöt nem fejlesztenek, égve nem csepegnek, tűzvédelmi tulajdonságaiknak köszönhetően képesek megvédeni az épületszerkezeteket is. Biztonságos, komfortos otthonok elsődleges szigetelései. Ezen túlmenően természetes alapanyagúak, bazaltkőből készülnek, mely alapanyagnak köszönhetően igen tartósak, nem zsugorodnak, nincs hőmozgásuk, megfelelő kivitelezés mellett tulajdonságukat az épület üzemelése alatt folyamatosan megőrzik, mint értéknövelő hatásukat is! A páraáteresztő képességük a levegőével megegyező, helyes szerkezeti kialakítás megtervezésével hozzájárulhatnak a penészmentes belső terek megvalósításához.

Ha többet szeretnek megtudni a ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelések tulajdonságairól kérjük olvassa el a következő linken lévő cikket:

www.rockwool.hu/tudasbazis/miert-hasznaljunk-bazalt-k-alapu-asvanygyapot-szigetelest/

Amennyiben tervezéshez lenne szükség iránymutatásra, a legfontosabb szempontok megtalálhatók a Szálas hőszigetelőanyagok elvárt teljesítményének meghatározási elvei című Építésügyi Műszaki Irányelvben, mely az alábbi linken érhető el:  

www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/LWO05H/$FILE/HOSZIGETELOANYAGOK_IRANYELV_oldalak.pdf

A több mint 80 év tapasztalattal gyártott ROCKWOOL szigetelés használata során az alábbi termékelőnyöket élvezhetik:

  • Hővédelem – jó hőszigetelő képesség, beépítési szituációhoz igazodó szálszerkezet
  • Zajvédelem – kiváló akusztikai paraméterek
  • Tűzvédelem – nem éghető, füstöt nem fejleszt, égve nem csepeg
  • 1000 C° feletti olvadáspont – tűzvédelmi szigetelésként is alkalmazható
  • Környezetvédelem – nem veszélyes hulladék, újrahasznosíthatóság
  • Páraáteresztő
  • Hidrofóbizált
  • Természetes alapanyagból készül
  • Tartós, öregedés álló, hosszú élettartamú
  • Alak és mérettartó – nem zsugorodik, nincs hőmozgása
  • Beépítési szituációhoz igazodó testsűrűségek és kiváló mechanikai tulajdonságok
  • Nem tartalmaz égéskésleltetőket
  • Tűzvédelmi szempontból korlátozás nélkül beépíthető – kötöttségek nélküli tervezés
  • Nem befolyásolja tűzvédelmi szempontból a létesítmény bővíthetőségét, funkcióváltását
  • Felújítás esetén nem rontja le az épületszerkezet vagy építmény tűzvédelmi tulajdonságait
  • Gombák, rovarok, bogarak nem károsítják
  • Nincs anyagösszeférhetetlensége
  • Nem lép reakcióba más építőanyagokkal, még épülettűz során sem
  • Széleskörben rendelkezésre álló rendszerminősítések - építési rendszerekben, szerkezetekben az egyik legtöbbet vizsgált hőszigetelő anyag,
  • Értékálló, értéknövelő hőszigetelőanyag
  • A CLP, a GHS és a REACH rendeletek alapján a ROCKWOOL® szálas termékek nem veszélyesek fizikai, egészségügyi és környezeti szempontból
  • EUCEB minősítésnek megfelelő termék
  • Magyarországon gyártott termék szortiment
  • Folyamatos gyártásközi ellenőrzés mellett készül, ISO 9001:2015 és ISO 14001:2015 tanúsítvánnyal rendelkezik
  • Magyarországi jogi környezethez igazodó terméktámogatás

Kérdés esetén forduljanak kollégáinkhoz bizalommal: www.rockwool.hu/kapcsolat/