Mert egy átlagos panellakásban, sok esetben olyan hangos a szomszéd porszívózása, mintha épp egy űrcsatát vívnának. A padlók és a falak olyan vékonyak, hogy Darth Vader könnyedén meghallaná, ha Luke épp megsuhintaná lézerkardját a szomszédban. Ha pedig azon töprengenénk, milyen lehet a Wookie-k lakta Kashyyyk bolygón élni, elég csak meghallgatni a szomszéd kutyájának ugatását a szomszédos panellakásból. Nos, az erő itt biztosan nem a csendességben van jelen, hanem a mindennapi túlélésben.

A panellakások, vagyis a tömbházak, amelyeket főként a 20. század közepén és végén építettek, olyanok, mintha egy valóságshow-ban élnénk. A lakók gyakran szembesülnek zajproblémákkal, amelyek jelentősen befolyásolják az életük és mindennapjaik minőségét. A zajproblémák főként a vékony falak és a rossz hangszigetelés miatt adódnak. Az ilyen lakásokban lakó emberek gyakran hallják szomszédaik beszélgetését, lépéseit, zenehallgatását vagy akár háztartási készülékeik zaját. Másról nem is beszélve! A zajproblémák megoldásának egyik módja a lakásközi válaszfalak hangszigetelésének javítása, aminek viszont vannak kihívásai. Sőt, a panellakások esetében szinte az utólagos hangszigetelés az egyetlen és legjobb megoldás.

Panelház

Általános szabályként szokták emlegetni, hogy a zajt a keletkezési oldalon kellene megszüntetni, kezelni. Ez lenne a legideálisabb, de az ellenkező oldalról sem lehetetlen hatékonyan hangszigetelni.

A hangszigetelés a panellakásokban is többféle módon történhet, de biztos, hogy dönteni kell arról, hogy veszítünk-e a térből pár centiméter vagy beletörődünk a zajos szomszédokba. Főleg, hogy a panelházaknál általában minden sokkal bonyolultabb. Itt alaposan meg kell vizsgálnia az épület jellegzetességeit, a falak vastagságát, a ház tervezési jellemzőit és az építés minőségét. A panelházak minden sorozatának és építési évének saját hangszigetelési jellemzői lehetnek.

Mivel az utólagos hangszigetelés minden esetben bizonyos hasznos alapterület- és/vagy helyiségbelmagasság vesztéssel jár, ezért javasoljuk, hogy a tervezési szakaszban vegye fel a kapcsolatot szakemberekkel. Még, ha nem is rendel tőlük telepítést, akkor is kap a termékeikre vonatkozóan ajánlásokat és javaslatokat, a szükséges rétegrend kialakításra vonatkozóan. Így minimalizálhatja ezeket a veszteségeket és kiválaszthatja a leghatékonyabb megoldási lehetőséget az adott helyiség hangszigetelésére. Sok cég van a piacon, érdemes megismerni őket, mert lehet, hogy a házi barkácsolás helyett szakemberek segítségét vesszük mégis igénybe.

Például a PhoneStar Csendlap a kül- és beltéri hangszigetelési problémák utólagos megoldására kiváló hangszigetelő termék. Ez a hazánkban, német szabadalom alapján készülő nedvességálló hanggátló anyag 2005. óta van jelen a piacon. Sikere a hangszigetelésben bejárta Európát és több kontinensen ismerik, elismerik! Nem mellékesen, ha már a hasznos alapterület veszteségről írtunk, ezzel a hangszigeteléssel jóval kevesebb területvesztéssel magasabb minőségű hanggátlást érhető el, mint más hanggátló rendszerekkel.

Hangszigetelés panellakásban

Az utólagos belső hangszigetelés esetében legelterjedtebb megoldás tehát a falak, padlók és mennyezetek szigetelése speciális hanggátló és hangszigetelő anyagokkal.

Ezek az anyagok csökkentik a zaj áthatolását, ezáltal növelik a lakás komfortját. De azért fontos tudni, hogy a lakások között terjedő hang nem csak a válaszfalakon, hanem egyéb szerkezeteken keresztül is terjed, így sokszor a falak szigetelése nem azt az eredményt hozza, amit várunk. Ráadásul egy panellakásban az oldalfalak többnyire kevesebb hangot vezetnek, mint a padló és a plafon. Ha viszont csendre vágyunk, akkor ezeket is érdemes szigetelni.

Ha pénzügyileg hatékony megoldást keresünk, akkor elsőre lehet, hogy ki kell egyeznünk abban, hogy csak a hálószobát hangszigeteljük, így kialakítva lakásunkban egy csendes helyet.

Sajnos a panelházak padlójának hangszigetelése szinte az utolsó dolog, amire a lakástulajdonosok gondolnak. Ha valaki egy kis időt és pénzt fordít a tervezésre az számos előnyhöz jut. Először is, ez egy nagyszerű módja annak, hogy elkerüljük a konfliktusokat az alattunk lakó szomszéddal és ne okozzunk bosszúságot a lépések vagy a leeső tárgyak zajával. Másodszor, a panelházban megfelelően elvégzett hangszigetelés megakadályozza az ütközési zaj terjedését az egész lakásban. A megfelelően elkészített úszópadló az egyik fő védelem az ütközési zaj ellen!

Még néhány tipp! A lakások közötti falra szerelt konnektor gyakran az egyik legvalószínűbb út a szomszédok zajának behatolására. Néhány vasbeton falpanelben még a gyártási szakaszban is átmenő lyukak vannak az elektromos tartozékok felszereléséhez. Ezután az építők egyszerűen beépítenek dugaszolóaljzatokat két szomszédos lakásba, így egy átmenő csatorna marad, amelyen keresztül a zaj szinte szabadon behatolhat a lakásába. A régi szerelődoboz lecserélése ezért is ajánlott egy hangszigeteltre. Megjegyzés: Ne használjon habot a lyuk lezárására utólagos vakolás nélkül! A poliuretán hab nem hangszigetelő anyag, ráadásul nagyon gyúlékony. Ha pedig a falra hangszigetelés kerül, falon kívüli aljzatokat szereltessen fel!

Padló hangszigetelése lakótelepi lakásban

A fűtési és vízellátó csővezetékeket a padlóközi mennyezeteken keresztül rezgésszigetelt karmantyúkkal kell lefektetni. Ehhez egy, a felszállónál nagyobb átmérőjű fémcsövet kell beágyazni a mennyezetbe. A két cső közötti rést nem éghető hangelnyelő anyaggal kell kitölteni, és nem keményedő tömítőanyaggal le kell zárni. A gyakorlatban ez gyakran nem valósul meg. Az építők vagy nem tömítik el a bélés repedéseit ásványgyapottal, vagy egyszerűen nem használnak béléseket, és a felszállót közvetlenül a mennyezetbe tömítik cementhabarccsal. Sok éves használat után biztosan repedések keletkeznek a felszálló cső és a födém között. Az alul és felül lévő szomszédoktól érkező hang a repedéseken keresztül könnyen behatolhat a lakásba.

Csendszoba kialakítása:

Zongoraszoba panellakásban:

Végezetül javasoljuk, hogy hangszigeteléshez csak ellenőrizhető forrásból származó, környezetbarát és hipoallergén anyagokat használjunk! A hanggátló anyagokból is megtalálhatjuk azt, amely nem csak hatékony, de természetes anyagokból készült és nem tartalmaz vegyszereket, gyantát vagy ragasztót!