Két legyet ütünk egy csapásra: spórolunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. De miért fontos a tetőtér hőszigetelése, mire kell figyelni, milyen döntéseket kell meghoznunk, mielőtt belevágunk? Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk. 

Tetőtéri hálószoba

Komfortosabb lesz az otthonunk

A címben feltett kérdést több oldalról is megközelíthetjük. Ami talán elsőre eszünkbe juthat: ha jó minőségű alapanyagból, szakszerű kivitelezéssel szigeteltük a tetőteret, akkor komfortosabb lesz a lakóterünk. Vagyis a megfelelő hőszigetelésű tetőtérben nem fogunk vacogni, nem forr fel az agyvizünk. 

Kevesebb hőenergia távozik az épületből

A megfelelő szigeteléssel javíthatjuk (vagyis csökkenthetjük) a hőátbocsátási tényezőt, tehát kevesebb energiát kell felhasználunk ahhoz, hogy komfortos hőmérsékletet érjünk el. Ehhez fontos, hogy jó minőségű szigetelő anyaggal dolgozzunk. Nem érdemes spórolni a szigetelő anyag minőségén és vastagságán! Sokan esnek abba a hibába, hogy beérik vékonyabb szigetelő anyaggal, vagy összebuherálják a különböző minőségű, vastagságú anyagokat. A nem kellő vastagságú anyaggal megoldott szigetelés sajnos nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, viszont jó sok munkába és pénzbe kerül. A rosszul illeszkedő, egymással nem kompatibilis anyagok találkozási pontjánál vizesedés, penészedés alakulhat ki, rosszabb esetben le is eshet a falról a szigetelő anyag.

Csökken az épület károsanyag kibocsátása

Ma már elkerülhetetlen, hogy az ember a saját személyes hatáskörében is gondoskodjon arról, hogy minél kevesebb káros anyagot bocsásson ki a háztartása. Minél jobb a szigetelés, annál kevesebb hőenergiát kell ahhoz használnunk, hogy komfortos legyen a lakásunk. Ezzel együtt jelentősen csökken az épületből távozó káros anyagok mennyisége. Vagyis miközben kevesebb pénzt kell költenünk a rezsire, kevesebb CO2 távozik a házunkból a légtérbe.  

Megfelelő energetikai besorolást érhet el az épületünk 

A szigeteléssel nemcsak az ingatlan értéke nő, de magasabb energetikai besorolásba is kerülhet a házunk. Ez a használt ingatlan értékesítése során kifejezetten előnyös helyzetbe hoz minket. 
A háznak el kell érnie legalább a BB besorolást, az nem baj, ha ennél magasabb, vagyis AA, AA+ vagy AA++ besorolású lesz az épülő ház. Ha újépítésű házat tervezünk, akkor fontos, hogy az új magyar szabályok értelmében 2022. július 1-től az energiahordozók legalább 25%-ának megújuló energiaforrásból kell származnia! A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a szabálymódosítának köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, vagyis, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteniük az új előírásokat.

Mit kell egyáltalán szigetelni a tetőtérben?

A ferdetető esetében a szarufák feletti, a szarufák közötti és a szarufák alatti területet, a födém esetében pedig magát a padlásfödémet. A szarufák feletti szigetelést elsősorban az építkezéskor, vagy komolyabb, a cserepek cseréjével is járó tetőtéri felújításkor érdemes elvégezni. Ha utólagos hőszigetelést szeretnénk kivitelezni, akkor inkább a szarufák közötti és alatti hőszigetelésre érdemes gondolni. Dönthetünk fújható vagy hagyományos szigetelőanyag között, lássuk, mikor melyik mellett érdemes letennünk a garast! 

Milyen szigetelőanyaggal dolgozzunk? 

Fújható szigetelőanyag
Abban az esetben, ha sok beugró, flikk-flakk, kémény helyezkedik el a padlásfödémen, és ezek miatt nem vagy csak nehezen használható hagyományos szigetelőanyag. 
A fújható szigetelések óriási előnye a hagyományos szigetelésekhez képest, hogy résmentes szigetelést biztosítanak, nehezen elérhető helyekre tökéletesen alkalmazhatóak mint pl. tetőzugok, tiszta, nem marad utánuk vágási hulladék, maradék, és akár 1 nap alatt elkészül a szigetelés. Kötőanyagot és egészségre káros összetevőket nem tartalmaz, természetes alapanyagokból készült. Környezetbarát, csökkenti a CO2-kibocsátást. Nem tartalmaz rágcsáló irtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt. Nem jöhet létre penészedés, a párát átereszti, a nedvesség nem áll meg a tetőtér szigetelésben. Víztaszító, hidrofobizált, víztaszító anyaggal kezelt, nem szívja magába a nedvességet, párát, nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik.

Hagyományos szigetelés

Hagyományos tekercses vagy táblás szigetelés használata javasolt abban az esetben:
Ha egyszerűbb a födém, nincsenek benne egyenetlenségek, elzárások, egyszerű sima födém esetében. Ezt akár mi is házilag megoldhatjuk, főleg tekercses anyagok esetében. Kigörgetjük és akár több rétegben elérhetjük a kívánt vastagságot. Párazáró fóliát mindenképpen tegyünk a födémre a szigetelőanyag alá és figyeljünk arra, hogy esetleges járófelület vagy szervizjárat építésekor ne zárjuk le a teljes felületet. Amennyiben házilag oldjuk meg magunknak hagyományos anyaggal, akkor figyeljünk a kellő vastagságra, a szigetelőanyag minőségére (ne csak az ár alapján döntsünk) és mindenképpen tekercses anyagot javasolunk, mivel azzal könnyebb dolgozni.

Galériázott tetőtér

És mire figyeljünk még?

Ne maradjon ki az átszellőző réteg!

Amennyiben rosszul vagy hiányosan van megoldva az átszellőző réteg, akkor a tetőtérben küzdenünk kell majd a páralecsapódással, penészedéssel. A páravédelem amúgy is nagyon lényeges, hiszen nemcsak a szigetelést, hanem a fát és a falakat is károsíthatja, de egészségünkre szintén rossz hatást gyakorol.

Ne hagyjuk el a tetőfóliát!

Nagyobb esők, hóviharok során minden tetőszerkezeten átjut néhány csepp víz, némi porhó. Hogy ez ne jusson el a szigetelésig, esetleg a belső falszerkezetig, vagy még tovább, mindig alkalmazzunk tetőfóliát, melynek hiányában nincs megfelelő minőségű tető.

Dolgozzunk, dolgoztassunk pontosan!   

Ahogy sok más területen, úgy a tetőtér hőszigetelésénél is az ördög a részletekben rejlik. Akármilyen szigetelőanyaggal dolgozunk, fontos, hogy ne maradjanak kisebb hézagok sem az illesztéseknél. Különösen problémásak ebből a szempontból a tetőtéri ablakok, a kémények, a találkozási pontok, így a szelemenek és a szarufák is. 

Nem elég, hogy kiválasszuk a megfelelő fóliát, nagyon fontos odafigyelni az illesztésre is. Minden hőszigetelő anyag rögzítése lényeges a precíz munkához, hiszen a tetőnek jelentős dőlésszöge lehet, aminek részeként ezek az anyagok egymásba csúszhatnak és tömörödhetnek, mely szintén hőhíd kialakulásához vezethet.