A Természetes Kövek Háza több német gyártóval áll kapcsolatban, akik elsősorban saját bányáikból nyert mészkövekből állítanak elő padlólapokat, csempéket, homlokzati burkolólapokat, lépcsőelemeket, ablakkönyöklőket. Szalárdi Zsófia és Tamás Attila tulajdonosoknak teszünk fel néhány fontos kérdést, amit mindenképpen jó tudnunk természetes kőburkolatok vásárlása előtt.

Lakberinfó: - Milyen trendekről beszélhetünk a természetes kövek esetében a lakberendezés terén? Mik az újdonságok forma, méret és textúra tekintetében?

Szalárdi Zsófia: - Alapvetően a kőbányákból nyert alapanyagok a maguk természetességét, színét és rajzolatát adják az enteriőrnek vagy a homlokzatnak, amilyenné sok millió év alatt váltak. A trend maga a természetességhez való visszatérés, amibe tökéletesen illeszkednek ezek a kövek. Méret tekintetében viszont már vannak változások. A hagyományos méretek mellett megjelentek az egyre nagyobb táblák, amik valóban drámai és elegáns hatást eredményeznek.

Homlokzat mészkő burkolat

Köztéri mészkő burkolat Mediterrán Építőház

Mészkő lépcsőlap

Mészkő konyhapult

Palakő szürke burkolat

A kőfurnérok jellegzetessége a vékonyságuk, azonban ennek hátránya a művi hatás lehet, hiszen a kő így elvesztheti a kő lényegét, kevésbé sugall természetes hatást. Megmunkálás tekintetében is találunk érdekességeket. CNC marógépekkel egyedi 3D formák készülnek, hullámok, csíkok, virágminták, geometriai alakzatok. A jelek szerint ez a trend 2018 után is tovább folytatódik.

Kőburkolat bemart mintával

Kőburkolat bemart mintával

Kőburkolat falra bemart mintával

Az utóbbi években a kőfeldolgozó gépek is egyre fejlettebbek lettek, a keményebb kőzetek is - bazalt, vagy az andezit - könnyebben megmunkálhatóbbakká váltak. Így a korábban alkalmazott erőteljesebb tónusok kiegészülhettek lágyabb árnyalatokkal és mintázatokkal, elsősorban a márvány a gránit, a mészkő vagy a pala esetében. A most elterjedőben lévő trópusi stílushoz is remekül illenek ezek a kőburkolatok. Hiszen a színes falakkal és tapétákkal remek az összhang. A korábban kedvelt bézs és barna árnyalatokat felváltják a szürke és az antracit árnyalatai.

A 2018-as trendekben továbbra is sok példát találhatunk a minimál és a rusztikus lakberendezési megoldások finom párosítására. A kő plasztikussága lágyítja a minimál szigorú formai elemeit. A szabálytalan formát felváltották a hasított és roppantott kövek a már említett 3D rajzolattal. A kézzel készült természetes kőburkolatok tengeren túlról importált palettája vállalkozásunk néhány éve beindított ága. Indiából és Indonéziából kézzel készített homokkő, pala, kvarcit, lávakő, kavics, megkövesedett fa alapanyagból készült mozaikokat forgalmazunk. Szintén különlegességek a kőmosdók az asztallapok és a kézzel készült fürdőszobai használati tárgyak, kiegészítők mint a szappanadagoló vagy a fogkefetartó.

Li: - Milyen burkolási módok divatosak most? Gyakran hallani a fuga nélküli burkolásról.

Sz.Zs. - Az ún. "nullfuga", vagy mondják "zárt fugának" is csak a nevében az, a gyakorlatban 1-2 mm fugahézagot is jelenthet, attól függően, hogy milyen méretű a burkolólap, fózolt vagy vágott élű-e a padlólap. Ugyanis a fózolt élű lapoknál a nullfuga is szélesebbnek látszik. Fuga nélkül nem javasolt az 1-2 cm-es padlólapokat lerakni, mert a DIN szabvány megengedi a mészkövek méretében a +/-2 mm eltérést, emiatt a lapok eltérő méretűek lehetnek, így a sorok nem fognak tökéletesen"futni". A roppantott kőcsíkokat fuga nélkül lehet burkolni.

Li: - Kültéren használatos kövek esetében vannak-e csak erre a felhasználási területre jellemző újdonságok?

Sz.Zs. - A terméskövet és a szabálytalan alakú formákat felváltják a roppantott csíkok és a letisztultabb kőfajták mint például a mészkő. Az organikus építészet esetében ahol fő szempont, hogy az épület szervesen illeszkedjen ahhoz a környezethez, ahova tervezték, a mediterrán megoldások helyett a tiszta vonalvezetésű épületek kerültek túlsúlyba, ahol ezzel párhuzamosan a burkolatok is letisztultak, egyszerűek. A kint és a bent egysége valósul meg, korábban ez nem volt ennyire fontos szempont a burkolatválasztás esetében.

Világos mészkő kültéri burkolat

Szürke kültéri burkolat

Csúszásmentes mészkő medenceburkolat

Mészkő kültéri burkolat

Li: - Miért szeretjük a természetes követ, milyen előnyös, esetleg hátrányos tulajdonságai vannak?

Sz.Zs. - Mivel a természet által megalkotott anyagokról beszélünk, biztosan nem találunk két egyformát, így az otthonunkban is tökéletesen egyedi változat kerül. Sehol sem találkozhatunk pontosan ugyanazzal. A kő meleg hatású anyag, padlófűtéshez bármilyen vastagságban alkalmas. Felületi megmunkálásuktól függően minden építészeti stílussal harmonizálnak. Ha valamiért a lapok megsérülnének egyszerűen cserélhetők. A hasított, stokkolt, vagy éppen a lángolt felületű lapok csúszásbiztosak, ami beltérben és kültéren is fontos tulajdonság. További előnyt jelent a nagyon széles felhasználhatóság. Hátrányként amiről beszélhetünk az az, hogy a felület megkarcolható, savakra érzékeny, ami nem túl jó például egy mészkő konyhapult esetében. Természetesen ezekre a problémákra is tudunk megoldást javasolni.

Li: - Milyen szokatlan, vagy egyedi módon használhatjuk még a kőburkolatot?

Sz.Zs. - Íves felületekre például hálózott mozaikot érdemes használni, mert a kisebb méretű kőburkolatok fel tudják venni a finom íveket. Látványos eredményt érhetünk el 1-1 falszakasz burkolásával, fókuszba helyezésével. A többféle kőburkolat alkalmas funkciók elkülönítésére, kiemelésére, ilyenek például a kandalló, gipszkarton fal a tv mögött, vagy a hálószobában ágy mögötti falfelület burkolása. Termékeink között szerepelnek kőmosdók, amik a megkövesedett fa színét és rusztikusságát hordozzák. Szintén érdekes felhasználási mód a fűtőszállal működő kőradiátorok letisztult terekben való alkalmazása.

Kőradiátor konyhában

Kőradiátor a konyhaszigetre rögzítve

Kőradiátor nappaliban a falon

Kőradiátor a nappali falán

Sárga mészkő medenceburkolat

Íves mészkő lépcső

Mészkőlap padlóburkolat kastélyban

Mészkő burkolat templomban

Li: - Mire figyeljünk a tervezés során? Melyek a legnagyobb hibák, amelyeket elkövethetünk?

Sz.Zs. - Minden esetben gyakorlott, referenciával rendelkező burkolót érdemes választani a kőburkolat kivitelezési munkáinak elvégzésére. A burkolás során különleges gépek és technológiák nem szükségesek, ellenben nem megbízható burkoló választása esetén ugyanazokkal a problémákkal szembesülhetnek, mint a kerámia burkolatoknál. Mivel széles a felhasználási lehetőség meg kell különböztetni a beltéri és a kültéri felhasználás során felvetődő problémákat. Tervezésnél figyelembe kell venni: Bár 2 cm lapvastagságig ragasztható a Jura mészkő falra, bizonyos méretű lapokat már konzollal kell rögzíteni. Biztonsági okokból 7 méter fölötti magasságban pedig már csak a szerelt technológia alkalmazható. A szerelt - konzollal rögzített - homlokzatburkolat előnye a ragasztott technológiával szemben, hogy egy légrést hagy a fal és a burkolat között, ezáltal növekszik a fal hőszigetelése és tud szellőzni. A túl vékony burkolat problémát jelenthet kültéren a burkolat terhelhetőségét minden esetben figyelembe kell venni.

Hasított mészkő burkolat közlekedőben

Mészkő burkolat kávézóban

Nappaliban mészkőburkolat

Természetes kőburkolat

Bizonyos kőzetek nem alkalmasak kültéri burkolatnak. Ilyenek a rétegesen hasadó kövek: főleg vízszintes felületekre nem ajánljuk, például teraszon. Ha felfagy a felület, nem kizárólag a burkolatot, de a ragasztót, fugázóanyagot és a munkadíjat is kétszer kell megfizetnünk. Érdemes szem előtt tartani a lyukacsos kőzeteket, itt esztétikai problémák vetődhetnek fel, ugyanis könnyebben szennyeződnek a lyukak mentén és nagyobb a felfagyási veszély is a lyukakba beszivárgó víz miatt. Helyettük a tömör kőzetek alkalmazása javasolt.

Mészkő burkolat kerítésen

Mészkő burkolat terasz falán

Mészkő kerti burkolat

Mészkő homlokzati burkolat

A fugázó anyag típusának és színének kiválasztásánál többféleképpen dönthetünk. Általánosan elfogadott, és esztétikailag a leginkább előnyös, ha a burkolattal azonos, vagy ahhoz nagyon hasonló árnyalatot választunk. A burkolattal összeolvadó árnyalat egyrészt megnyugtató a szemnek, másrészt egy összefüggő térben nem előnyös a burkolatot a fugával "felszabdalni". Más kérdés, ha kimondottan az a célunk, hogy egy eltérő árnyalattal kiemeljük a burkolat színét, formáját. Vigyázzunk azonban arra, hogy egy kontrasztos tónus választásával rácsos hatást érhetünk el! Minél kisebbek a burkolólapok, annál zavaróbb lesz a látvány. Természetes kőburkolatoknál válasszunk a természetes színárnyalatok közül, mert ott különösen visszás egy nem odaillő fugaszín.

Természetes kőburkolat konyhában

Szürke szabálytalan palaburkolat

Mészkő burkolat garázs oldalán

A padlólapok fugázásakor sokan félnek a világos fugaszínek használatától, mondván, hogy gyorsan elkoszolódik. Ilyenkor egy költségesebb, de a későbbiekben annál megtérülőbb választás a műgyanta alapú fugázó anyag használata. A kőburkolatok padlófűtéses helyiségekben is lerakhatók. Figyelni kell azonban arra, hogy a felület megfelelő távolságokban dilatálva, azaz mozgási hézagolva legyen. A betonaljzatba vágott dilatációs csíkokat semmi esetre se burkoljuk át kőlapokkal, mert a mozgás hatására a lapok eltörhetnek. A segédanyagokat is ennek megfelelően kell kiválasztani, használjunk flexibilis ragasztót, illetve aljzatkiegyenlítőt!

Egy kőfajtán belül is lehetnek óriási minőségi különbségek, például a gránit-gránit és mészkő-mészkő között is, ne az ár legyen az elsődleges szempont! Gyűjtsünk össze minél több információt a burkolatról: fajsúly, porozitás, minőség, műszaki paraméterek, majd ezeket hasonlítsuk össze! Sokan úgy gondolják, hogy a kő örök életű és nem kell ápolni. A tetőanyagot, a fát is kezeljük szuvasodás ellen. A vakolat is idővel leszürkül, és fel kell újítani. A lakást is kifestjük időnként. Minden ápolást igényel, és ezáltal hosszabb élettartamú, előnyösebb megjelenésű lesz.

Li: - Hogyan kell ápolni, karbantartani a követ, illetve mit ne tegyünk?

Sz.Zs. - Kerüljük a savas és lúgos, maró anyagok - Domestos, Flóraszept, ecet használatát. Kizárólag PH semleges anyagot használjunk, Pur mosogatószert, Nemeskőszappant. A durva seprűk, drótkefe és a szemcsés súrolóanyagok használatát szintén kerüljük!

Ha még többet szeretnél megtudni a természetes kövekről, kőburkolatokról, akkor keresd fel a Természetes Kövek Háza weboldalát! www.termeszeteskovekhaza.hu

Mediterrán Építőház
Természetes Kövek Háza

Járjunk természetesen!

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Telefon: 06 23/500-770
e-mail: info@mediterranepitohaz.hu

www.termeszeteskovekhaza.hu

Mediterrán Építőház logo