Kicsi, szűkös, alacsony vagy rideg? 

Függőleges mintás tapétaFotó: Tapétatrend

Mai modern világunkban is nagyon fontos, hogy az a hely, ahová nap mint este hazatérünk és nyugovóra hajtjuk fejünket, ténylegesen megnyugtasson, kikapcsoljon minket a hétköznapjaink pörgéséből. Otthonunk tereit azonban akkor érezzük valóban meghittnek és pihentetőnek, ha a helyiségek arányai kellemesek, a tér és a fény megfelelő viszonyba kerülnek egymással - azaz az enteriőr kellően tágas, napfényes, szellős. A falbontást vagy a teljes bútorcserét a legtöbben nem engedhetjük meg magunknak. Ám nagyszerű trükkök és optikai csalások valósíthatók meg jóval olcsóbban - például tükrök és tapéták segítségével! 

Bizony, egy kis csalással könnyedén kibővítheted optikailag az otthonod méreteit, és akár még a legkisebb garzon, a legparányibb dolgozósarok vagy a legszűkebb hálófülke is azonnal tágasabbnak, szellősebbnek, kényelmesebbnek érződik!

A tapéták remek társaid lehetnek ebben. Ha már volt vagy esetleg van tapéta a falatokon, azaz sikerült már megérezned és megtapasztalnod személyesen is a tapéták jótékony erejét, pozitív hangulati hatását, akkor most azt is megtudhatod, hogyan trükközhetsz, formázhatsz úgy a segítségükkel, hogy az a térérzetedre is pozitívan hasson. 

Legújabb cikkünkben nézzük most meg a tapéták térformáló és térharmonizáló erejét, lehetőségeit!

    1. Alacsony helyiségek, tetőtéri szobák megmentője: a függőleges csíkozású tapéta

Az alacsony helyiségek optikailag magasabbnak fognak tűnni pár ügyes trükkel. Ebben sokat segíthetnek a tapéták. Egy függőlegesen futó minta, például egy ilyen, magas fákat, esetleg virágszárakat ábrázoló tapéta remekül képes orvosolni a túlságosan alacsony belmagasság problémáját pl. egy tetőtéri szobában. Ezenkívül, jó ha a mennyezet fehér, akár külön megvilágítást is kaphat, illetve a tapéta felül a plafonnál végződik.

Hálószobai falburkolat

Visszafogott mintás tapétaFotó: Tapétatrend

    2. Szeretnéd, ha mélyebb lenne a térérzet, távolabb lennének a falak egymástól? Akkor a kék tónusait érdemes bevetned!

Bármely helyiség mélyebbnek tűnik, ha az egyik falon olyan szín jelenik meg, ami optikailag “visszahúzódik” - ilyenek a középkék és a kékeszöld árnyalatok. Ha csak az egyik, például a szemközti falra kerül kék tapéta, az oldalfalak pedig fehérek, világosak maradnak és nem színezzük őket semmilyen, pláne feltűnő árnyalattal, akkor a helyiség mélyebbnek, s ezáltal tágasabbnak hat majd. Mélyebb hatást érhetünk el azzal is, ha a plafon hosszában csíkozott - akár gerendák, akár egy hosszanti csík vagy deszka mintás tapéta által - és a csíkok irányukban pedig egy élénk színű fal felé mutatnak.

Zöld mintás tapétaFotó: Tapétatrend

    3. Mindannyiunk álma, a tágasabb, szellősebb, nagyobb érzetű tér is könnyedén elérhető, ha világos, pláne fényes tapéta kerül a falakra!

Talán már mindannyian jól tudjátok, ha egy teret optikailag tágítani akarunk, akkor világos, és lehetőleg fényes tónusokat alkalmazzunk! A világos és fényes tapéták segítenek ebben, és szerencsére sok ilyet találunk manapság. A fémes-ezüstös tapéták, a gyöngyházszínű tapéták, a fehér, enyhén csillámos vagy lakk hatású tapéták mind gyönyörűen verik vissza a fényt, és ez által teszik szellősebbé, tágasabbá a tereket. Sokan nem tudják, de hasonló a helyzet akkor is, ha apró mintás tapéták, vagy kockás tapéták kerülnek a falra: mivel a minták függőlegesen és vízszintesen is összeadódnak, ezáltal növelve a  térérzetet.

Monokróm designFotó: Tapétatrend

    4. Kis zugok, aprócska fülkék? Rajtuk is segíthet az előbbi - vagyis a világos árnyalatú, ragyogó tapéták!

A kisebb zugok, mint például egy parányi dolgozó sarok, vagy hálófülke is tűnhet tágasabbnak, szellősebbnek a megfelelő tapéta jótékony hatásával. Világos, fényes, főleg meleg árnyalatú tapéták sokat dobnak még a legszűkösebb, legfénytelenebb aprócska szobák térérzetén is, hiszen a falakról visszatükröződő fény bevilágítja a szomszédos teret. Nem véletlenül ajánlják a lakberendezők erre az esetre például a tükrök, illetve a kiegészítő fényforrások használatát.

Fehér mintás tapétaFotó: Tapétatrend

    5. A polgári lakások hatalmas belmagasságú terei gyakran barátságtalanok. Tudod, mi segíthet ezen a legkevesebb ráfordítással? A vidám, vízszintes csíkozású tapéták!

Na igen, ahogy a függőleges csíkok optikailag magasabbnak láttatnak egy teret vagy alakot, addig a vízszintes csíkok szélesebbnek. Természetesen ugyanez érvényes a tapéták és a falak esetében is! A vízszintes csíkozással, avagy más, vízszintes vonalban futó mintával szélesebbé válnak a falak, és az esetlegesen nyomasztó, nagy belmagasság - például a polgári lakásoknál - eltűnhet. Ha mindehhez még vidám színeket is társítasz, és a fal, vagy a legalább a tapéta nem fut fel egészen a plafonig, akkor egészen vidám, fiatalos összhatást tudsz elérni.

Vízszintes csíkos tapétaFotó: Tapétatrend

    6. Olyan is előfordul, hogy nem is a terekkel van gond, de valamiért mégis túl rideg, barátságtalan az a szoba. Egy jó tanács: tedd meghittebbé textilhatású, vagy natúr textúrájú tapétával!

Az északi fekvésű szobákat, helyiségeket szoktuk általában barátságtalannak, komornak érzékelni, mivel itt a napfény beesési szöge jóval kisebb, így még ha van is ablak a szobák, akkor sem lesz olyan fényes és barátságos, mint egy déli, illetve keleti, vagy pláne nyugati fekvésű helyiség. Ilyenkor nem csak a tágasabb, szellősebb, de a melegebb, meghitt hatás elérésére is érdemes törekedni, hogy jól érezzük majd magunkat ebben a szobában is. Szerencsére ezt is könnyedén elérhetjük jól megválasztott tapétákkal! Egy meleg tónusú falszín, például egy napsárga vagy pasztell vanília árnyalatú tapéta kellemes, napfényes hatást kelt. Otthonosabb, meghittebb lehet a szoba akkor is, ha a természet színeivel, textúráival operálunk: a fahatású melegburkolat, posztertapéta is jó választás, de a napjainkban oly népszerű textilhatású tapéták is csodát tudnak tenni a meghitt, otthonos atmoszféra elérésében.

Pálmaleveles tapéta

Apró mintás papír tapétaFotó: Tapétatrend

    7. Egy légterű otthonod van, de szeretnél bizonyos funkciókat egymástól elkülöníteni? Akkor válassz az egyes falakra egészen eltérő mintájú és színű tapétákat!

A funkciókat is ügyesen el tudod különíteni egymástól, ha az egyes falakra eltérő színű festés vagy tapéta kerül. Ha pedig még a melegburkolat is más a nappali vagy a dolgozó funkcióban, esetleg a háló térben, akkor szinte teljesen azt a hatást érheted egylégterű otthonodban is, mintha több különböző helyiséged, élettered lenne a lakáson belül. 

Tejeskávé barna tapétaFotó: Tapétatrend

Reméljük, sikerült néhány jó ötletet, és persze némi inspirációt is kapnod összeállításunkból! 

És egy újabb jó hír: az itt bemutatott tapéták nagy részét - és még ennél jóval többet is - már élőben is megtekinthetsz nálunk: A 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Budapesti tapéta boltunkban az óriási választék mellett kollégáink készséges és hozzáértő segítségére is számíthatsz, hogy otthonod falai, hangulata valóban olyan legyen, amilyennek megálmodtad! 

Nyitókép tapéta enteriőr

Tapéta Trend logo
www.tapetatrend.hu

Bemutatótermünk: 1173 Budapest, Pesti út 318.
Telefon: +36 20 535 6911

Webáruházunk telefonszáma: +36 70 600 0591
info@tapetatrend.hu